Off-topic

Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Off-topic

Post »

Żeby dostarczyć im tyle światła ile potrzeba musisz mieć pewnie z 10-15 takich lampek :)
Nie chodzi tu o światło które widzisz, a to które roślina przyswaja. Najlepiej ustawić je na parapecie a jeśli się nie da to nie mam pojęcia, może ta ilość światła z okna wystarczy im do funkcjonowania ;:3
actus
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 13:54

Post »

Dzięki Dzięki ,uspokoiles mnie bo wiem ze im nie zaszkodze przynajmniej ;:196
kjakub
100p
100p
Od: 5 lut 2012, o 11:15

Post »

Jeśli nie widzisz możliwości obniżenia tej lampki o 10-20 cm bez ograniczenia ilości światła części roślin, to zostaw jak jest i moim zdaniem spokojnie możesz doświetlać obecnie 4 h dziennie, najlepiej po 2 h rano i wieczorem, ale może to być też tylko wieczór. Jeśli to jest świetlówka, to lampka LED niewiele tu da; natomiast niewątpliwą zaletą jest mała ilość wydzielanego ciepła. Zawsze takie doświetlanie jest lepsze niż brak doświetlania, a na szczęście krytyczny okres masz już za sobą, gdyż dzień się wydłuża :)
Pozdrawiam, Jakub.
Uwaga: Post może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych, oraz wiele substancji uznawanych za niebezpieczne - wskazana ostrożność!
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p
Od: 13 cze 2011, o 17:52

Post »

No skoro jest taki temat to ja też o coś zapytam :wink:

Czy prysznicujecie swoje rośliny?? :oops:
Tak normalnie, centralnie w wannie, cyk cyk prysznicem.

Nie wiem czy je zraszać, widziałam w sklepie też mgiełkę do storczyków. Dziś przegladałam dział "moje stroczyki" i część z nich ma fotki z kropelkami wody na kwiatach. Ja swoich nigdy nie spryskiwałam.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p
Od: 21 mar 2012, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak cyk cyk prysznicem, to nie.. :lol: Jakoś nie widzę takiej opcji, już pomijając fakt, o którym piszę niżej, ale.. potraktować ukochane rośliny kranówką/ twardą wodą? oj nie.. :wink:

Można wtedy (a w sumie jest to pewne :roll: ) zalać stożek wzrostu. Woda zalega w stożku ? ..nie wyparowuje ? stożek zaczyna gnić ? storczyk zaczyna chorować i.. umierać :(

Dlatego tak ważne jest, by jak najszybciej usuwać stamtąd wodę (chusteczką, patyczkiem kosmetycznym itp.) i uważać nawet podczas zraszania, bo te maleńkie kropelki mogą zebrać się w większą i spłynąć do stożka.
Pozdrawiam! Ewelina
Uczę się być >dobrą< fal-mamą :) Dopiero zaczynasz? Chętnie POMOGĘ !
Zapraszam do obejrzenia moich storczyków ? mini w szklarence ?
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04

Post »

Nie ten czas na spryskiwanie.
Wiosną i latem ...owszem ale bardzo umiejętnie .
Okresowy/ np.1xm-c/ i ranny "tusz prysznicem " znoszą - traktuje się jako odświeżenie po zimie !
-ale kwiaty (o ile w ogóle wolą ) zniosą drobne zamgławiania /niekoniecznie mgiełką zakupioną/.Do tego wystarczy dobra woda .
Wszystko robić można tylko w wyższych temperaturach, rano i bez stresu temperaturowego, przy lekkim przewiewie. .
Po prysznicu ....należy zadbać ...aby w " kącikach " nie pozostała woda"
Dokładnie odsączyć nadmiar ręcznikiem papierowym,szpatułką do uszu.
"Licho nie próżnuje" i szkoda prowokować różniste patogeny.
.
Część zdjęć z kropelkami to :lol: charakteryzacja pozujących.

JOVANKA
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p

Post »

To nie będę im robić kąpieli ;:333
A teraz poczytałam forum i okryłam dlaczego opadają im pączki. Kaloryfery... ;:219 u mnie w domu jest 26 stopni więc dla nich to pewnie susza. Powiesiłam mokry ręcznik na kaloryferze. Może to coś pomoże.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Kąpiele im rób, bo to określenie normalnego, wskazanego moczenia storczyków - podlewania, po prostu niech nie wchodzą pod prysznic :D

Co do kaloryferów - możliwe. Ale i przeciągi, wietrzenie pokoju, gdy na parapetach storczyki i takie tam 'szoki' :lol: a mokry ręcznik przy takim grzaniu, to w mig wyschnie Ci na wiór :wink: lepszym rozwiązaniem są nawilżacze powietrza (i te podłączane do gniazdka i wieszane na kaloryfery), albo coś na ich podobieństwo, czyli podstawki z wodą w pobliżu rośliny :)
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

ja mam 20 stopni a też część pączków zasycha i opada :) Za mało światła ;) wiosna, wiosna, gdzieś Ty jest? :P
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p

Post »

Ręcznik godz temu powieszony a już prawie szuchy ;:223 faktycznie...
Kasy teraz nie mam na nawilżacz :( da radę w jakieś ozdobne naczynka nalać wodę i postawić na parapecie? Będzie dobrze?
Awatar użytkownika
dzika
500p
500p
Od: 17 lut 2012, o 21:43

Post »

MirellaM pisze:Ręcznik godz temu powieszony a już prawie szuchy ;:223 faktycznie...
Kasy teraz nie mam na nawilżacz :( da radę w jakieś ozdobne naczynka nalać wodę i postawić na parapecie? Będzie dobrze?
Będzie dobrze. Nawet kilka miseczek między storczykami. Najlepiej storczyki przysunąć bardziej do szyby, a te naczynka bardziej do grzejnika.
Awatar użytkownika
3velyna
500p
500p

Post »

Dokładnie! Ja proponuję te naczynka postawić nawet w kilku miejscach na grzejnik (jeśli masz taką możliwość), bo wtedy genialnie woda odparowuje ;:108
Pozdrawiam! Ewelina
Awatar użytkownika
Russski
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lut 2013, o 13:32

Post »

Prosty nawilżacz możesz także zrobić z plastikowej butelki z uciętym wierzchołkiem powieszonej drucikiem na kaloryferze. Łatwo uzupełnić a woda paruje kilka dni. :wink:
3velyna uprzedziła mnie z postem :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Dufin
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2012, o 11:03

Post »

Hahaha.. jaki motyw :D

A może osłonki im nie służą? Albo nie ma wystarczającej różnicy temperatur? Wystaw je w chłodniejsze miejsce na 6 tygodni, albo rozszczelniaj okno na wieczór :) A może potrzeba im nawozu z przewagą fosforu? :)
Moje storczyki: cz.I, cz.II, cz.III

Pozdrawiam Ania!
Awatar użytkownika
MirellaM
100p
100p

Post »

Nwóz biohumus stosuję. Nie wiem czy nie kupię zwykłych paleczek do roślin kwitnących na próbę.

Osłonki mają plastiwkowe takie aby do korzeni światło docierało.
Zobaczymy gdzieś za miesiąc. Może moje zabiegi z nawożeniem, zapewnianiem wilgotności, robieniem dziurek w doniczce przyniosą jakieś efekty.

Dziś znowu 3 pączki opadły :?
Zablokowany

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”