Czy to jodła

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy to jodła

Post »

:lol: ale tak ,worek ciężki,bo z dużą bryłą trzeba by było wykopać a i uciekać trudno :;230
ceny rzeczywiście duże ;:oj może lepiej zacznę trenować z workiem wypełnionym do połowy ziemią ;:306 i saperkę kupić
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2006, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Otrzymałam e-mail z odpowiedzią z przedsiębiorstwa opiekującego się Lasem Miejskim. Proszą o cierpliwość ponieważ zdania są podzielone co do odmiany. Więc czekam dalej i sama szukam w necie.Na razie nie mogę iść zrobić lepsze zdjęcia ponieważ nie wychodzę z domu. Zdrowie nałożyło na mnie areszt domowy ;:223
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

To życzę powrotu do zdrowia :D

Sympozjum muszą powołać i określić dany gatunek :lol: :;230
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziękuję . Na razie psikam i łzawię ;:145 Ciekawe co Niemcy nasadzili Oni zawsze muszą nam dokuczać :;230 Takie drzewa sadzić że teraz nikt nie wie co to za odmiana
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p

Post »

:lol: :;230 prawda Niemcy zawsze nam dokuczają, ponasadzali nie wiadomo czego i domyślaj się :;230
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Moim zdaniem to zwykłe świerki, bardzo stare, zacienione chyba więc takie cienkie te gałązki i tak wiszą.Dawniej jakichś cudownych odmian nie sadzili, nawet Niemcy, tym bardziej w lesie :wink:
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

selli7 pisze:Moim zdaniem to zwykłe świerki, bardzo stare, zacienione chyba więc takie cienkie te gałązki i tak wiszą.Dawniej jakichś cudownych odmian nie sadzili, nawet Niemcy, tym bardziej w lesie :wink:
Stare tą są . Na podstawie starych fotografii jednego z miejsc , dokładnie otoczenie sanatorium,można określić, że mają około 100 lata reszta jeszcze starsza.
Awatar użytkownika
Anna N
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 30 cze 2011, o 00:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeżeli potrzebna większa liczba drzewek świerkowych to może warto
się pokusić o wychowanie sadzonek od podstaw czyli z ziarna.
Trochę trzeba na drzewko poczekać, ale za kilka lat też może przydałyby się sadzonki
świerków. Pod tymi starymi świerkami pewnie leży
sporo szyszek. Problem w tym, że najwartościowsze nasionka już
wcześniej powypadały z tych szyszek.
Pozdrawiam Anna
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie zebrałam szyszki i wyłuskałam nasionka :D Co z tego wyjdzie zobaczymy nic nie tracę i tak chodzę codziennie na spacery bo mieszkam o kilka minut od lasu miejskiego i tak zwanego parku Jakubowo.Na razie wyłuskane nasionka leżą w ziemi na balkonie przykryte "łuskami" szyszek i śniegiem.
Awatar użytkownika
AHa
100p
100p
Od: 7 gru 2008, o 22:10

Post »

No, jak są szyszki, to nie ma problemu świerk czy daglezja (inaczej jedlica) - szyszki daglezji są nie do pomylenia z niczym (co widać na zdjęciu zamieszczonym przez Leśnika). Poza tym igły daglezjowe mają charakterystyczny zapach.
W Warszawie w parkach w latach 50tych i 60tych daglezję sadzono masowo - mnóstwo tego mamy. Wcale bym się nie zdziwiła, jakby się okazało że w Olsztynie sadzono to już przed I wojną.
Proszę pozdrowić Las Miejski w Olsztynie ode mnie. Nie byłam tam już ponad dziesięć lat, ale utkwił mi w pamięci jako wyjątkowo piękny park leśny. I jeszcze Las Warmiński na południe od Olsztyna - w okolicach Warszawy można z tym porównać tylko niektóre kawałki Puszczy Bolimowskiej; w Kampinosie tak ładne są tylko te kawałki, do których i tak nie wolno wchodzić.
Anna
perdii
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie ma sprawy pozdrowię Las Miejski, który w tej chwili jest o wiele piękniejszy niż 10 lat temu :D Bardziej zadbany dużo zdrobione w kierunku rekreacji i sportu. I na szczęście nie wycinają, jak na razie, drzew na skalę masową :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”