Kotolinkowe: Grubosze i inne badylki parapetowe :)
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 10 gru 2012, o 19:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kotolinkowe: Grubosze i inne badylki parapetowe :)
Ja miałem ładną sadzonkę Tetragony, ale oddałem ją i zignorowałem. Dopiero potem zobaczyłem jakie cuda można z niej wyczarować. Trochę przypadkiem został mi listek i sam się ukorzenił w jednej z doniczek z crassulami. Teraz wiem co to jest, więc ma własną doniczkę i należne traktowanie. Ale zanim osiągnie rozmiary oddanej roślinki minie ze dwa lata 

Michał. Moje Crassule
- kotolin21
- 200p
- Od: 25 paź 2012, o 20:14
a może jakiś ciekawy przykład uformowania? Ja sobie zamówiłam ja doświadczalnie. Jeszcze u nikogo jej nie widziałam i w sumie jeszcze nie potrafie się nia zajmowac, jednakże jestem dobrej mysli
Ma na razie drobne listki ale na wiosnę.....zobaczymy 

Tomek (Eikoden) ma całkiem sporą Tetragone. Wpadnij do niego 

- Phacops
- 1000p
- Od: 8 wrz 2012, o 09:43
- Kontakt:
Kasiu czy przypadkiem trzymasz wszystkie crassule cały czas w domu a kto wie czy nie daleko od okna? Bo porównuje z moimi i mam zdecydowanie grubsze pędy czy może to wynik przycinania.....
Fajne sztuki im starsze tym lepsze
Fajne sztuki im starsze tym lepsze
- kotolin21
- 200p
Witaj,
większość moich młodych roślin sa zamówione i zakupione w kaktusiarni. Nie wiem jak były uprawiane, aby były tym co posiadam juz w domku. Wiekszość roslin ma do 16 cm wysokosci, a więc tak naprawdę wszystko sie może zdażyć
Myslę, ze będe korzystała z podpowiedzi forumowiczów i na wiosnę przycinała te wieksze moje osobiste okazy, natomiast mniejsze pozostaje tylko czekac na to jak bedą rosły gdyz jak na razie maja po pare liści i nie ma co przycinać. Natomiast jedno co wiem, to Państwo Hinz przycinają drzewa co dwa lata w celu pozyskania nowych sadzonek sprzedazowych.
Ja osobiscie swoje przycinam niewiele. Uszczykuje aby zrobić nowe zasodznki, ukorzeniam, wysadzam i wysylam prezenty znajomym, rodzinie :)i tak to mniej więcej wyglada jak naraazie

Aha i większość moich Crassuli stoi właśnie na wszystkich wschodnich i zachodnich oknach, gdyż tylko takowe posiadam. Na wiosnę zgodnie ze wskazówkami forumowiczów wystawie je na balkon - zachodni
większość moich młodych roślin sa zamówione i zakupione w kaktusiarni. Nie wiem jak były uprawiane, aby były tym co posiadam juz w domku. Wiekszość roslin ma do 16 cm wysokosci, a więc tak naprawdę wszystko sie może zdażyć

Ja osobiscie swoje przycinam niewiele. Uszczykuje aby zrobić nowe zasodznki, ukorzeniam, wysadzam i wysylam prezenty znajomym, rodzinie :)i tak to mniej więcej wyglada jak naraazie

Aha i większość moich Crassuli stoi właśnie na wszystkich wschodnich i zachodnich oknach, gdyż tylko takowe posiadam. Na wiosnę zgodnie ze wskazówkami forumowiczów wystawie je na balkon - zachodni

- kotolin21
- 200p
Ojj Kasiu masz farta. Najprawdopodobniej trafiła Ci się ciekawa sztuka Hobbita Hummelsa 

-
Ale ciekawy okaz. Pierwszy raz taki widzę. Super. Z LM mówisz? Właśnie w niedzielę przywiozłem z LM dwie reklamówki roślin, bo jak nigdy mieli dorodne okazy. Kurczę, może jeszcze raz tam skoczę - a nuż trafię na tę crassulę?
Michał. Moje Crassule
Znalazłam nazwę: Crassula Red Horn Tree 

-
Kotolin, jakby ci tam jakiś listek upadł to ja chętnie posprzątam;)
Michał. Moje Crassule
- kotolin21
- 200p
trumql pisze:Kotolin, jakby ci tam jakiś listek upadł to ja chętnie posprzątam;)
spadły trzy sztuki. zgodnie z podpowiedzią Oleńki wymieszałam ziemię, jest w niej sporo piasku i trochę perlitu. Położyłam listki. Jeżeli mi się powiedzie mogą być dla Was

-- 17 gru 2012, o 22:27 --
AleksandraBdg pisze:Znalazłam nazwę: Crassula Red Horn Tree

-
Dzięki ci o Pani
To ja już nie chcę nic więcej pod choinkę
Będę trzymał kciuki żeby się ukorzeniły.

Michał. Moje Crassule
- kotolin21
- 200p
Bardzo dziękuję

Mam nadzieję, że to nie koniec kolekcji i będę z każdym tygodniem bogatsza o kolejne egzemplarze

pozdrawiam serdecznie
Kasia