Expired pisze:stożka na pewno nie zalałem i macie racje on gubi tylko dolne liście ale do tej pory i tak wyrastały nowe a dolne były normalne o0
Opadanie starych liści i pojawianie się nowych wcale nie musi dziać się jednocześnie
Expired pisze:Podlewanie latem raz w tygodniu i od wiosny do jesieni co drugie podlewanie z nawozem dla storczyków (wg wskazan na butelce).
Latem nie nawozisz? Przecież storczyk musi coś jeść, a samą wodą (jeśli demineralizowana/ destylowana) się nie nakarmi.
Poza tym dawki, które podają producenci mogą prowadzić do przenawożenia, dlatego przyjmuje się 1/4 tego, co napisano na etykiecie, lub 1/2 jeśli nawozi się co drugie, a nie za każdym moczeniem.
Expired pisze:Od jesieni po wiosnę podlewanie raz na tydzień z haczykiem dopiero wtedy kiedy kora z wierzchu przeschła (jak mi poradziła kwiaciarka).
Uwielbiam kwiaciarki
Przecież kora z wierzchu zawsze najszybciej przeschnie..! A tu chodzi o to, by podłoże w głębi nie było ciągle mokre, bo to prowadzi do.. gnicia korzeni, które nie gniją ze starości, a z tego, że są ciągle wilgotne..
Podlewamy poprzez moczenie w momencie, gdy
- doniczka jest dużo lżejsza niż po moczeniu,
- korzenie wewnątrz zmieniły barwę z zielonej na szarozieloną, srebrzystą,
- włożony w podłoże drewniany patyczek po wyjęciu nie jest wilgotny.
Expired pisze:Doniczka plastykowa zwyczajna dla storczyków jaką miał od nowości, do tego przesroczysta osłonka.
Jeśli osłonka ściśle przylega do doniczki, to uniemożliwia ona przepływ powietrza od spodu. Storczyk może się kisić

wiem, bo to był mój poważny błąd przy pierwszym storczyku, na dodatek na dno osłonki wylałam wodę, która mocno parowała i korzenie gniły ? liście żółkły i opadały.
Musisz sam przeanalizować, czy popełniłeś jakiś błąd, czy może to normalne zjawisko pozbywania się starych liści.
Bez fotek nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć