Sadzenie cebul kwiatów, kiedy?

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Sadzenie cebul kwiatów,kiedy?

Post »

Ano! Zobaczymy na wiosnę! ;:65 Jestem szalenie ciekawa. Mam też cichą nadzieję, że jednak wszystkie sprawią się koncertowo, to pochwalę się fotami. No i wiadomo będzie których ewentualnie nie sadzić tak późno ;:173
A właśnie! Zdradzę przy okazji 'dobrą radę' Pani ze sklepu ogrodniczego, gdzie kupowałam koszyczki do sadzenia cebulek. Ponoć dobrze jest powtykać między cebulki liście czarnego bzu, którego zapach odstrasza nornice. Co prawda nornic chyba w ogródku nie mam, koszyczki kupiłam bardziej dla łatwiejszej późniejszej segregacji, ale z ciekawości i przezorności zrobiłam jak Pani poradziła. Ciekawe czy liście czarnego bzu nadają się na kompost i nie przeszkadzają cebulkom w niczym. Wiem bowiem o orzechu włoskim czy topoli, których liści nie wolno dawać do kompostownika. O bzie nic nie znalazłam. A może ktoś coś wie i chce tą wiedzą się podzielić?;>
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czarny bez na pewno źle nie podziała. A tak w ogóle, to na nornice i myszy nie działają żadne wynalazki ;:223 . Podobno odstraszają je zimowity, korony cesarskie, tojad lisi, ale ja mam te rośliny i nornice sobie obok nich swobodnie maszerują, chociaż nie zjadają :;230. Też sadzę wszystkie cebulowe w koszyczkach, bardziej ze względu na łatwość wykopywania. W tym roku, przy okazji odświerzania rabatek, wykopałam bardzo zagęszczone szafirki i też wkopałam w koszyczkach własnoręcznie zrobionych - z litrowych pojemników po lodach, podziurkowanych lutownicą. Szafirki mają to do siebie, że jak się rozmnożą, to przy wykopywaniu, trzeba by chyba przesiewać ziemię przez sitko, żeby wyłapać drobiazg ;:224.
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Sprytnie!:) Jeśli jeszcze z rozpędu kiedyś zakupię takie ilości cebulowych, to też wykorzystam jakieś domowe pojemniki, o!

Posadziłam teraz koronę cesarską tak też na wszelki wypadek i czosnki, ponoć też odstraszają. Ale to wszystko w przydomowym ogródku, gdzie i tak nigdy nie zauważyłam śladów nornic (tfu tfu tfu..:) Nornice odkryłam tylko w 1 miejscu, przy ścianie jednego z budynków, gdzie posadziłam w tym roku topinambura. Ładnie potworzył nowe bulwy, które całkowicie spałaszowały jakieś gryzonie. W tym miejscu teraz dałam tylko 1 koszyczek z cebulkami i tymi liśćmi, tak na próbę. Ktoś musi się poświęcić ;:173 Zobaczymy czy liście dają radę. bo co do samych koszyczków nie mam przekonania, przecież norniczki mogą wejść od góry? Czy nie mogą? ;]

Co do szafirków... posadziłam ich teraz sporo, ale chyba nie wszystkie w koszyczkach... Kiedyś miałam, co prawda mało, ale myślałam, że się porozrastają. I zaniknęły, o dziwo.

Aaa, masz może doświadczenie z cebulicą syberyjską? Chciałabym taki niebieski łan u siebie, ponoć się łatwo rozsiewają? Prawda to?
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Pacynko z cebulicą syberyjską to prawda-u mnie bardzo ładnie się rozsiewa,ja zawsze najładniejsze siewki wybieram,zbieram w kępki i sadzę w różnych nowych miejscach-na wiosnę robi się niebiesko-one bardzo dobrze reagują na nawożenie kompostem.Co do korony cesarskiej-może się nie ukorzenić-ona potrzebuje dość wysokiej temperatury,dlatego sadzi się ją do ok 10 września:)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mnie cebulica syberyjska tak się porozsiewała, że w pewnym momencie zaczęłam z nią walczyć jak z chwastem ;:223 . Ona rozmnaża się z nasion.
Ogród przydomowy Joli
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Jolu tak,z nasionek ale zawsze możesz wydać nadmiar siewek,albo wynieś gdzieś do parku,czy lasu i posadż-nie wyrzucaj-szkoda :)
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Oj, może korona się zlituje i jednak zechce urosnąć! ;:65
A co do cebulic, ponoć są odmiany nie tworzące nasion, te jednak póki co mnie nie interesują ;)
A to ja jakiś nadmiar siewek chętnie przyjmę/zakupię! :wit
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak sobie patrzę na prognozę długoterminową pogody i (przynajmniej w Warszawie) temperatury plusowe, w nocy czasami zero, więc wszystkie cebulaste ładnie się ukorzeniają ;:63.
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Ha! Jasne, że ukorzeniają ;) O ile nie ma się kur zielononóżek, co to wszędzie wywęszą zruszoną glebę i nie wykopią i nie podzióbią cebulek ;:333 Tam gdzie nie przykryte włókniną... Właśnie zastanawiam się czy uszkodzenia mechaniczne są bardzo szkodliwe dla cebulek? ;]
Ja zrobiłam też mały test, z racji tego, ze zawsze szkoda mi wyrzucać cokolwiek. Przy przekopywaniu ogródka pod jego odrestaurowanie, uszkodziłam parę cebulek. I te uszkodzone, jedne mniej, drugie więcej, posadziłam osobno. Cieawa jestem czy coś z nich będzie ;:180

Ale pogoda owszem, cieplutko! Zaraz zdejmuje włókninę, niech się ogrzewają, bo mam wrażenie, że po posadzeniu ich w momencie lekkich przymrozków nocnych i przykryciu włókniną, ziemia tam trochę trzyma te zimniejsza temperaturę... Takie odniosłam wrażenie, po sprawdzeniu tego ręką ... ;:173
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Pacynko uszkodzona cebulka to rodzaj rany,przez którą łatwo wnikną chorobotwórcze patogeny-cebulkę sobie zmarnujesz a i przy okazji glebę zakazisz bo przetrwalniki niektórych chorób mogą zostać w ziemi
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Teoretycznie wiem Marzenko79, teoretycznie. Ale chciałam spróbować .. ;:173 Ykhm.. Posadziłam je w takim miejscu, gdzie normalnie nic nie rośnie. Chcę się przekonać na własnej ... glebie;) czy faktycznie nie urosną. Jeśli nic z nich nie będzie, to z łatwością je wykopię razem z gleba. Myślisz, ze to bardzo nieroztropne?
A co robić ewentualnie z zakażoną gleba?
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Cha no właśnie zakażonej gleby nie tak łatwo się pozbyć-różne patogeny mają różną siłę i czas przetrwania w ziemi-potem możesz się zdziwić,że np osadzisz coś w tym miejscu i szlag trafi.Może posadż te cebule nie w ziemi a jakiejś większej donicy i tak zadołuj ją częściowo.
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Kontakt:

Post »

Hmm, a może i racja! Faktycznie ... No dobrze, ale jak już będę miała w donicy i się zakażą, to co z taką gleba? :uszy
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Marzenka79
1000p
1000p

Post »

Broń panie Boże-zwyczajnie wysypać na lejkę gdzie dziury,byleby nie do kompostownika czy na rabatki:)
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Chwila, moment, sekund pięć. Możliwe sytuacje są dwie: albo w glebie nie ma patogenów ? i wtedy nie wnikną one do uszkodzonych cebul i ich nie zakażą. Albo w glebie są patogeny ? i wtedy wnikną do uszkodzonych cebul i je zniszczą. No ale w tym drugim wypadku patogeny już są w glebie obecne (przecież nie pojawiają się przez samorództwo tylko dlatego, że jakaś cebulka jest zraniona), więc niespecjalnie widzę, co by się złego mogło stać z glebą... Chyba że boicie się, że się namnożą w tych cebulkach i tak zwiększy się ich ilość, że będą już w stężeniu wystarczającym, by zainfekować również i nienaruszone cebule...

Pozdrawiam!
LOKI
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”