Thuja Smaragd -kiedy posadzić i jak pielęgnować?

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Thuja Smaragd -kiedy posadzić i jak pielęgnować?

Post »

Wszystko powyżej to prawda. Ale jeżeli klient zakupi iglaki z marketów sprzedających za 7,99 zł wysokości 1,2m ? Pakowane w drewnianych skrzyniach i ułożonych poziomo z sypiącą się bryłką korzeniową wielkości pieści, to bywa rożnie. Mam wrażenie, że to wyjechało z holenderskich tuneli i jeszcze pachnie intensywnymi nawozami azotowymi, co w kontakcie z naszą zimą ma małe szanse na przetrwanie. Sąsiad wsadził ;:222 Ch. l. Columnaris i z 20 sztuk przeżyły 3. ;:145
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Norberto
100p
100p
Od: 23 mar 2012, o 17:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mimo wszystko zaczekam do wiosny. Chciałbym, aby żywopłot osiągnął 2m i na takim poziomie będę go później trzymał.
Sadzonki kupię w donicach prosto ze szkółki, bo faktycznie... te w marketach wyglądają bardzo słabo i nie spodziewałbym się, że odsetek przyjęć będzie większy niż 30-50%.
ondre
50p
50p
Od: 4 paź 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam z jednej strony płotu szpaler Szmaragdów a z drugiej Brabantów. Przed sadzeniem łyknąłem trochę wiedzy z podręczników ogrodniczych. Brabanty posadziłem w 2005r co 70cm jak pisało. Ziemię przy sadzeniu wzbogacałem wykopując dołki jakieś 40x40 torfem-piaskiem gruboziarnistym-ziemią kompostową 1/3 na 1/3 na 1/3 natomiast Szmaragdy w 2006 i 2007r co 60cm :!: Szmaragdów nigdy nie przycinałem bo poco :roll: by straciły pokrój :?: Tam gdzie suchsza gleba rosną mniejsze i te trzeba bardziej podlewać ;:108 Sąsiedzi którzy posadzili w większej rozstawie teraz mówią ty masz gęściejszy...ładniejszy żywopłot.. :!: Z doświadczenia wiem teraz iż thuje potrzebują dużo wody. Im więcej tym lepiej. Tym które rosły mniejsze sypałem przez lata osmocote w granulkach 6miesięczne :roll: to nic nie daje. I tak te co rosną w wilgotniejszej części są wyższe. Dlatego w suchych miesiącach od maja trzeba lać i jeszcze raz lać :lol: Na wiosnę te niższe zaszczepię szczepionką mikroryzową ;:oj może to pozwoli za lat kilka zrównać się z wyższymi. Dowodem na dobrze wykonaną pracę jest kwaśna mina sąsiadów naprzeciw których to posadziłem. No a o to w tym właśnie chodziło bo zaglądaliby i do garnka ;:138
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”