Orzech włoski - Jacek
Re: orzech włoski Jacek -wasze opinie
No ok, to już wiem ,a jakaś opinia o tej odmianie? Wady zalety tak jak w tytule Wasze opinie proszę o wypowiedzi.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To są orzechy do zjedzenia na swieżo. Po wysuszeniu robią się cieniutkie. Cos mi się przypomina, że Ania kozula wyhodowała orzecha typu "jacek", którego można suszyć.
Pozdrawiam! Gienia.
- ERNRUD
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
Toż Ci napisałem, że to nie odmiana tylko grupa odmianowa, w obrębie której masz różne odmiany o różnych cechach.BeAdRe pisze:no ok.to już wiem ,a jakiaś opinia o tej odmianie? Wady zalety tak jak w tytule Wasze opinie prosze o wypowiedzi
Zgadza sie i właśnie oto mi chodzi potrzebuje opinii o tych "pododmianach" np.że S2 jest gorsza od jakiejś tam bo szybciej przemarznie albo bardziej choruje czy słabo plonuje.Przepraszam że nie nazywam wszystkiego fachowym językiem , dopiero jestem na etapie przygotowań do przygody z ogrodnictwem dlatego potrzebuje porad,za które z góry dziękuje.
Orzech Jacek szczepiony na pniu.
Witam
Myślę nad posadzeniem orzecha Jacka szczepionego na pniu.Sprzedawca twierdzi że osiąga on wielkość 3 metrów.
Czy posiada z forumowiczów ktoś taki okaz i może się podzielić wiedzą czy nie wyrośnie mi z tego 20metrowy gigant.
Myślę nad posadzeniem orzecha Jacka szczepionego na pniu.Sprzedawca twierdzi że osiąga on wielkość 3 metrów.
Czy posiada z forumowiczów ktoś taki okaz i może się podzielić wiedzą czy nie wyrośnie mi z tego 20metrowy gigant.
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Orzech Jacek szczepiony na pniu.
Urośnie 3m w ciągu 3 lat, a potem dalej, i dalej.......
-
Re: Orzech Jacek szczepiony na pniu.
U mnie po 10-ciu latach Leopold osiągnąl zaledwie jakieś 3.5 metra. I to chyba jedyny orzech, który jest niski. Ma jedną wadę- dopóki nie zacznie wypuszczać swoich kwiatów męskich musi być w pobliżu drugi Leopold. Kwiaty żeńskie miał o wiele wcześniej niż te męskie kocurki, coś je jednak zapylało bo zawiązywał owoce. Jednak te owoce nie kiełkowały, bo próbowała to robić nasza Ania Kozula.
Pozdrawiam! Gienia.
Re: Orzech włoski Jacek -wasze opinie
...Sprzedawca twierdzi że osiąga on wielkość 3 metrów...
ubawiłem się... chyba średnicy pnia docelowo?
ubawiłem się... chyba średnicy pnia docelowo?
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A nie powiedziałeś wcześniej sprzedawcy czego oczkujesz?brumik pisze:Sprzedawca twierdzi że osiąga on wielkość 3 metrów.
Nie powiedziałem czego oczekuje bo z doświadczenia wiem że wtedy nabiją mnie w butelke,, Tak to drzewko jest dokładnie takie jakie pan chciał"Na początku pytam co i jak a potem podejmuje decycję.
A tak w ogóle to zależy mi aby ten orzech był mały bo moja działka to 10 szerokości na 50 długości i kilkunasto metrowy olbrzym mi tam nie pasuje.
Może macie propozycje małego orzecha najlepiej szcepionego którego owoce są smaczne po wysuszeniu.
§ 3.5 Kolor zielony jest zarezerwowany dla Administratorów i Moderatorów do korekt i komentarzy. Kolor ten nie może być używane do pisania postów ani ozdabiania stopki.
A tak w ogóle to zależy mi aby ten orzech był mały bo moja działka to 10 szerokości na 50 długości i kilkunasto metrowy olbrzym mi tam nie pasuje.
Może macie propozycje małego orzecha najlepiej szcepionego którego owoce są smaczne po wysuszeniu.
§ 3.5 Kolor zielony jest zarezerwowany dla Administratorów i Moderatorów do korekt i komentarzy. Kolor ten nie może być używane do pisania postów ani ozdabiania stopki.
-
Jejku Brumik, chyba nie czytasz zbyt uważnie. Napisałam, że jedyny niski orzech to Leopold, owoce ma smaczne na świeżo, czy po wysuszeniu - nie wiem, bo wszystkie są zjedzone na bieżąco, nic nie zostaje do suszenia.
U Ani Kozuli jedna z proponowanych odmian nie rośnie zbyt wysoko, niestety nie pamiętam która .
U Ani Kozuli jedna z proponowanych odmian nie rośnie zbyt wysoko, niestety nie pamiętam która .
Pozdrawiam! Gienia.
Myślałem że to jest pojedyńczy przypadek a nie że wszystkie tak rosną. Podpowiec mi proszę jak bym posadził 2 letni i obok by nie było innego Leopolda to po ilu latach mógł bym sie spodziewać pierwszych owoców?
-
- 50p
- Od: 15 cze 2015, o 20:48
Re: Orzech włoski - Jacek
U nas na 160 drzew z siewu (selekcja populacyjna, nasiona z drzew najlepszych, swobodne zapylenie) jest około 10 drzew doborowych, kilkanaście średniaków i reszta do wycięcia - tyle o mnożeniu z nasion. Szczepione owocują bardzo szybko i ma się wpływ na to co urośnie.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Re: Orzech włoski - Jacek
Na zdjęciu jest antraknoza. W tym roku orzechy są silnie porażone z powodu nadmiaru wilgoci. Przeciwdziałają wszelkie środki stosowane przeciw zarazie ziemniaka i pomidora. Oprysk chorym liściom już nie pomoże, ale ochroni młode przed zachorowaniem. Drzewa w dobrej kondycji są mniej porażone od słabych. Teraz dobrze widać skutki suszy z poprzednich lat. Ta sama odmiana, jeśli miała dostęp do wody jest dużo zdrowsza niż w najsuchszych miejscach w sadzie.