Sosny- odmiany,wymagania,ogólne dyskusje

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kalmia
1000p
1000p
Od: 15 maja 2007, o 14:19
Kontakt:

Post »

A rzeczywiście pinus bungeana to puzlowa albo plamistokora (szybko sprawdziłam w necie) :)
Moja jest mikrusem, ale pierwszą zimę przezimowała dobrze. Jedną straciłam, ale to moja wina. :(
Aniu, a gdzie Ty zamawiasz? Może napiszesz na PW.

rispetto, bardzo ładne masz sosny, dużo z tego co masz też bym chciała kupić.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ania Banaszek pisze:Barbarko to mi wygląda na plantację :lol:
Aniu to jeszcze nie plantacja,choć jej nie jest wcale mało :D Mam w planie obsadzenie 26arów , tylko problem mam z dzikami i boję się ,że zniszczą to co posadzę :cry:
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

Dziki Ci w tym buszują? Jak drzewk zamałe to faktycznie mogą szkód narobić.. :(
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Kalmia pisze:Sosny to i moja miłość. :)
Póki co bez zdjęć, napiszę tylko co mam :
U mnie to może nie od razu miłość, ale trochę się tego zebrało - na razie wkejam jedynie listę również bez zdjęć, ale jak będzie trochę czasu to je wkleję.
Takie mam w posiadaniu:
Pinus aristata
Pinus cembra
Pinus densiflora 'Oculus-Draconis'
Pinus leucodermis
Pinus leucodermis 'Compact Gem'
Pinus leucodermis 'Schmidtii'
Pinus mugo
Pinus mugo 'Varella'
Pinus mugo 'Wintergold'
Pinus nigra
Pinus parviflora
Pinus strobus
Pinus sylvestris 'Fastigiata'
Pinus sylvestris 'Watereri'

i jeszcze dwie, ale na razie nie mam pewności co do ich nazwy. :?
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Xa-b
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 cze 2007, o 17:43

Post »

paco no no :) nieźle ;) Ja ciągle czekam na moją listę, tak z głowy to sobie nie przypomnę a nie mam jak zobaczyć moich sosenek.. :?
Awatar użytkownika
Lusi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2007, o 10:28

Post »

Paco ty jesteś zdajsie specjalistą w formowaniu sosenek :) co byś polecił na początek dla takiej zielonki jak ja. Chciałabym posadzić sobie jakąś przed tarasem (str. wsch-płd), zastanawiałam się nad himalajską albo kosodrzewiną (bo tylko taką karłowatą u mnie na ryneczku widziałam). Chciałabym ją prowadzić na wys. do 1m i formować w taki gęsty krzak (chociaż zastanawiam się też nad tymi pomponami).
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Kontakt:

Post »

Lusi pisze:Paco ty jesteś zdajsie specjalistą w formowaniu sosenek :) co byś polecił na początek dla takiej zielonki jak ja......
Z tym specjalistą to lekka (wręcz duża) przesada - po prostu kilka lat się tym bawię i mam pewne doświadczenia.
Na początek dla "takiej zielonki" jak Ty proponuję kosodrzewinę - łatwo ją formować, ponieważ pozwala skorygować popełnione wcześniej błędy (odrosty z gałęzi). Poza tym bardzo ładnie się rozkrzewia i wtedy jest gęsta (gdy co roku uszczykujemy młode pędy) co pozwala z niej robić w zasadzie wszystko kulę, pompony, kolumnę czy wręcz prowadzić gałęzie po ziemi lub na skarpie.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
Lusi
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 maja 2007, o 10:28

Post »

Paco dziękuje za podpowiedź. W takim razie zaczynam moje eksperymenty na kosodrzewinie:) zobaczymy co mi z tego wyjdzie.
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Dwa zdjęcia sosenki banksa: szyszki i kwiaty. Drzewko ok. 10 letnie, wysokości 3m, a kwitnie i szyszkuje jak szalone. Obrazek Obrazek
tomek81c
50p
50p
Od: 15 mar 2007, o 13:30

Post »

to i ja pochwale się swoimi sosnami (co prawda bez zdjęć, nadrobie na wiosne ;):
- sosny czarne (2x po 1,70m)
- sosny górkskie
- sosna zółta (niestey dostałem ją gratis, a dający, można tak to ująć, że wyciął ją szpadlem), okaz ma 1,60m, jest ładnie rozgałęziony, posadziłem go na jesień i póki co nie zrzucił igieł.... mam nadzieje, że się przyjmie...
- sosny pospolite . Fastigiata (okolo 1m)
- sosny bośniackie o. Satellit
wszystkie posadziłem na jesieni...
mam jeszcze do zagospodarowania okolo 0,6 hektrara więc znajdę jeszcze sporo miejsca na sosny... aczkolwiek chcę posadzić nasze, rodzime - pospolite :)
Tomek
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p
Od: 6 lip 2007, o 16:52

Post »

A my mamy lasek sosonowy. Niestety nie my go posadziliśmy ale się z niego bardzo cieszymy. Chyba posadzone są tam sosny zwyczajne. Są jeszcze niewielkie 2-3 metrowe i gęsto posadzone. W części parkowej (przyszłej - taki park mi się marzy) mamy posadzoną latem młodą sadzonkę sosny czarnej. Natomiast na parapecie w domu 12szt. sadzonek sosny żółtej, którą zamierzamy wysadzić w formie szpaleru granicę działki ( też taki pomysł -nie wiem czy praktyczny). Podoba nam się jeszcze taka sosna, którą zauważyliśmy w szkółce drzew. Miała ona bardzo długie igły opadające do dołu przez co z daleka przypominała palmę. Być może była tososna himalajska. I chyba na tych odmianach zakończymy naszą przygodę z sosnami, inaczej nie starczyłoby miejsca na inne ciekawe drzewa, na punkcie których zaczynam mieć fiołka:)
ros
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 gru 2007, o 15:33

Post »

Fotka sosny czarnej, takiej nietypowej o dłuższych igłach, przywieziona z Węgier, wysokość ok. 4 metry.

Obrazek
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p

Post »

Jeśli jesteśmy w temacie sosen to ja skorzystam i zadam pytanie. Wczoraj sąsiad przycinał dolne gałęzie sosenek w młodym lasku. Sosny są około 3 metrowe i bardzo gęsto posadzone. Gdy zapytałem go czy nie za wcześnie to robi on odpowiedział, że za późno. My mamy podobny lasek sosnowy, gdzie drzewka są bardzo blisko siebie. Powiedzcie mi kiedy jest najlepsza pora na takie zabiegi?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

fotoartysci pisze:Jeśli jesteśmy w temacie sosen to ja skorzystam i zadam pytanie. Wczoraj sąsiad przycinał dolne gałęzie sosenek w młodym lasku. Sosny są około 3 metrowe i bardzo gęsto posadzone. Gdy zapytałem go czy nie za wcześnie to robi on odpowiedział, że za późno. My mamy podobny lasek sosnowy, gdzie drzewka są bardzo blisko siebie. Powiedzcie mi kiedy jest najlepsza pora na takie zabiegi?
Cięcie :
- zachowawcze - zanim ruszą soki , czyli w okresie spoczynku - luty/ marzec,
- formujące/ zagęszczające - ok. maja, połowę nowej świeczki/ przyrostu
Awatar użytkownika
Slawek3
100p
100p

Post »

Dziękujemy bardzo hania55. W takim razie jest jeszcze czas by nasze sosenki poprzycinać. Pozdrawiamy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”