Jakie to kanie z supermarketu? W doniczkach były czy na tackach obciągniętych folią.ullak pisze:U mnie jest kilka brzózek, dziś posadziłam tam kanie. Co prawda z supermarketu, ale rosną tam już kozaki i muchomory, więc mam nadzieję, że i kaniom się spodoba.
Kanie w ogrodzie
Re: Hodowla kani w ogrodzie
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
To było zapakowane w pudełku. (W Tesco w dziale sezonowym).
Część wysadziłam w innym miejscu, w byłym silosie, jak nie w brzózkach to może tam coś będzie
Część wysadziłam w innym miejscu, w byłym silosie, jak nie w brzózkach to może tam coś będzie

Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Czy to była grzybnia?
- ullak
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
Tak, były dostępne jeszcze pieczarki, boczniaki i chyba jeszcze coś.
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
USDA
USDA
- Xellos
- 200p
- Od: 7 lip 2011, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Kanie w ogrodzie
Identyczna jest sprzedawana na All, tam sobie zobacz jak wygląda takie pudełko, grzybnia w folii zapakowana w tekturowe pudełko z tekturowym uchwytem u góry.Czy to była grzybnia?
Takie same pudełka były w OBI, więc pewnie i Tesco.
Jedyne co w życiu jest ważne to miłość, Renatka ;*
Pozdrawiam Paweł
Pozdrawiam Paweł

-
- 200p
- Od: 15 wrz 2008, o 19:10
- Kontakt:
A ja przyniosłem z lasu i kanie i prawe i maślaki - jesienią mam na działce wszystko 

Kalendarz ogrodnika przypomni ci o najważniejszych zaplanowanych pracach w ogrodzie http://kalendarzogrodniczy.pl"
zakupiłem 3 kartony po 3 kg z grzybnią kani u 3 różnych producentów pierwszy zakup 6 tygodni temu, drugi zakup 3 tygodnie temu, trzeci zakup tydzień temu. Od jednego grzybnia była biała, od dwóch pozostałych wilgotna bez nalotu. W sadziłem w odstępach czyli zaraz po zakupie. Miejsca lekko zacienione i zacienione, z uwagi na rosnący wiciokrzew wszystkie będą zacienione - grzybnie przykryte - jedna dobrą ziemią dwie pozostałe torfem odkwaszonym warstwa 3-4 cm. Poniżej zdjęcia. Ciekawy jestem czy coś z tego będzie. Grzybnie z wysyłką kosztowały ok 120zł (3szt). Relacje zdam
http://fotozrzut.pl/zdjecia/29a9da4911.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/7b1b185ccd.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/29a9da4911.jpg
http://fotozrzut.pl/zdjecia/7b1b185ccd.jpg
a jak wasze przygody z uprawą kanii w ogrodzie?
- KASIA
- 200p
- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Kontakt:
Kanie
Z góry przepraszam za ten temat jezeli nie jest on w odpowiednim dziale , mam slaby Internet bo obecnie jestem na wsi.
Czy jezeli odetnę ta koncowke od grzyba wyrwalam razem z korzeniami czy tam grzybnią , po wsadzeniu w ziemie rozrośnie sie grzybnia ?
Czy jezeli odetnę ta koncowke od grzyba wyrwalam razem z korzeniami czy tam grzybnią , po wsadzeniu w ziemie rozrośnie sie grzybnia ?
Primum non nocere
-
- 1000p
- Od: 16 wrz 2015, o 13:59
KASIA Raczej zerowe szanse. Jakie grzyby chcesz sobie "zasiać, zasadzić"? Niektóre potrzebują symbiozy z drzewami np. kozaki, podgrzybki, borowiki, maślaki. Inne to saprofity , czyli rozkładają martwą materię organiczną np. pieczarki, kanie , boczniaki, łuszczaki. Jeszcze inne to pasożyty. Dlatego się pytam 

Witam wszystkich serdecznie! Chciałem podzielić się z Wami pewnym doświadczeniem, które może komuś pomoże w podjęciu wyboru czy warto zakupić grzybnię kani do hodowli w swoim ogrodzie. W poprzednim roku zakupiłem dwa opakowania grzybni i wkopałem w okolicy brzóz oraz sosen - w zacienionym miejscu. Po nieco ponad roku oczy prawie mi wyszły na wierzch. To co zobaczyłem prezentuję na zdjęciach
Pozdrawiam!

-
- Od: 14 paź 2014, o 12:05
Dużo tego było? Miejsce wygląda na kaniowe.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 3 kwie 2015, o 18:25
A kiedy (jaka pora roku) najlepiej zakupić grzybnię i zakopać? Też zastanawiam się nad zakupem grzybni. Bardziej dla eksperymentu niż dla jakichś spektakularnych wyników. Mam zacienione wilgotne miejsce, wydaje się że będzie im tam dobrze.
Zalecają sadzenie do końca października, ale ja liczę że we Wrocławiu pierwsze dni listopada też nie będą złe.
Pisałem we wcześniejszych postach, że zdam relacje z uprawy. Po ponad roku od wsadzenia trzech grzybni pojawiły się kanie. Co dziwne rosną w miejscach gdzie grzybnia nie była wkopywana. Prezentowana kania na zdjęciu wyrosła ok 1m od wkopanej grzybni reszta jeszcze dalej. Kani było ok. 7szt. Na początku jak były małe myślałem, że to trujaki i je wykosiłem. Jedna się ostała.