Ania Zuzia i Chłopaki

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2012, o 12:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ania Zuzia i Chłopaki

Post »

A to nie mam pojęcia - widziałam w stroikach na Boże Narodzenie - kłuje. Obrazek

Ogólne spojrzenie na moje leszczyny i ścięta topola
Obrazek

Modrzewie, pod którymi powinny rosnąć maślaki, ale w tym roku jest zbyt sucho
Obrazek

Ogólny widok wejścia na działkę
Obrazek

orzech włoski
Obrazek

i trzy ostatnie fotki moich roslinek
Obrazek

piwonia - nie wiem jaki kolor
Obrazek

pigwowiec
Obrazek

I to koniec wizyty na moich 3 arach ziemi porośnietej wysychającą trawą. Nabyłam działkę 7 września, tydzień temu... :tan ...cieszę się, ale mam obawy czy podołam. Wszystko mnie boli bo grabieniu trawy.

pozdrawiam
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A teraz jeśli się nie obrazicie, to zapytam o poprawność moich podpisów pod zdjęciami, wysztarczą mi póki co ogólne nazwy, dzięki którym znajdę jakieś informacje o pielęgnacji roslin. Powiedzcie jak przycinać pigwowca, żeby miał owoce. Ten mój jest rozłożystym krzakiem o średnicy chyba 2 metrów i nie ma ani jednego owocka. Na chodniku obok drogi na działkę jest zrobiony żywopłot z niego, a małe krzewinki są wręcz obklejone owocami. Nie chciałabym oskubać go, zeby wyglądał jak kostka 40cm na 40 cm, ale zależy mi na owocach - ponoć świetnie sie nadają do wykorzystania w kuchni?
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wrócę tu na pewno :D Jesteś tak samo z gorącej wodzie kąpana jak ja :;230 :;230 :;230 Dziś postanowienie dziś realizacja (jeśli tylko się da). Dziś kopałam w ogródku i padam na ryjek, ale jutro przyjrze się Twoim roślinom. Może uda mi sie pomóc. Na pewno pomogłyby zdjęcia z bliska :wink: Myślę, że masz sie z czego cieszyć, bo działeczka jest ju całkiem całkiem zagospodarowana. Baza jest ;:138
Awatar użytkownika
DuczekiOsia
1000p
1000p
Od: 10 sie 2012, o 08:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

No najważniejsze że już jest działeczka i teraz troszkę popracujesz nad nią, przez zimę podszkolisz się na FO i już na wiosnę będziesz szaleć i upiększać swój kawałek raju :) Miło mi Cię poznać będę zaglądać do Ciebie :wit
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:138 Witaj, cieszę się, że wpadłaś do mnie

ANIU
Rozbawiło mnie to: "padam na ryjek" ;:215
Ja grabiłam całą niedzielę trawkę na działce po skoszeniu. Wyrywałam pod drzewkami, pod krzaczkami, a dziś nawet nie wiem gdzie mam ryjek ;:199 ała ;:145 ała ;:144 ała - mam problem żeby wstać, usiąść, zejść po schodach - o wchodzeniu nie powiem - dziś współczułaby mi komisja ZUSowska - ;:37 mam nadzieję

LEOKADIO
Witaj serdecznie, ja też się cieszę, że mam co robić. Na wsi zazwyczaj sialismy warzywa, drzewka owocowe. Miałam mnóstwo georginii, nikt w okolicy nie miał takich, ale po przeprowadzce nikt ich nie wykopał i zmarzły. Teraz zamierzam mieć swój azyl. Niestety nie mam pojecia o roslinach ozdobnych i krzewach. Potrzebuje pomocy.

zapraszam jutro, może juz będę bez bólu chodzić ;:108 :wit
pozdrawiam
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I ANIA??? Komisja ZUS - wątpię :;230
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja liczę na współczucie nie rentę - moze uwzglednią :;230
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Ten krzew "do stroików" to prawdopodobnie ostrokrzew.
Perukowca przytnij ale raczej wiosną, oczywiście poczekasz na zagęszczenie i nie będzie miał peruczek, ale mam sąsiadkę działkową, która swój tnie co roku bo mówi że inaczej byłby zbyt wysoki, a peruczki jednak ma. :D
Tylko że ona po prostu utrzymuje go na tej samej wysokości.
Mam w ogrodzie berberys, który miał podobny pokrój do Twojego perukowca, obecnie po dwóch lub nawet trzech latach od drastycznego cięcia dopiero zaczyna nabierać wyglądu.
Wiesz, ja zasadniczo uważam że wszystko nadaje się do cięcia, tylko czasem trzeba długo czekać aż krzew/drzewo nabierze odpowiedniego pokroju.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj ;:138 ,
wielkie dzięki za rady, perukowiec też chciałabym utrzymać na obecnej wysokosci i nie puszczać wyżej.
A berberys jest mocno trujacy? Mam wszystkożerną 8latkę. Odruchowo wkłada do buzi co trzyma w ręce - zabawkę, sznurki od spódniczki, ołówek, patyk, kwiatka - martwi mnie czy coś sie stanie jak zdarzy sie jej wsadzić listek do buzi. Szczerze myśle o wycieciu go, ale żal mi go okrutnie, jest sliczny.
pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Z owoców berberysu robi się przetwory, więc chyba nie jest trujący...
Tutaj masz trochę przepisów. Jakoś sama nie próbowałam nigdy owoców ale podobno są kwaśne, to powinno zniechęcić "wszystkożerną 8-latkę". :D
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aneczko, znam lepsze wyjście - 8 lat to najwyższa pora, by przestać wszystko wkładać do ust :D Wszystkiego, co niebezpiezne, przez całe życie nie możesz jej z drogi usuwać. Wydziel jej grządkę, niech sadzi fasolkę, dynię i będzie zajęta i szczęśliwa...
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To już ma zapewnione - robimy rodzinny konkurs na dynię ;:oj - czyja najwieksza. ja wyczytałam, że berberys ma wszystko trujące :oops: oprócz owoców a i z tymi nie należy przesadzać. W sumie to i czarny bez ma cos tam trujące, a robi się soki.
Z drugiej strony ja już na wszelki wypadek jestem ostrożna. Mam męża, któremu lekarz po pół roku choroby wykrył, że objawy które ma to nie zapalenie cewki moczowej tylko cukrzyca. Ma powikłania i trzeba ostrożnie. Syna 10l mam z Zespołem Aspergera (spektrum autyzmu). Ciągle jakieś wizyty u lekarzy, w poradniach u specjalistów - skutkuje to tym, że na wszelki wypadek odsuwam wszystko co moze spowodować kolejną wizytę u lekarza. Studiuje pedagogikę i czasami dociera do mne, w których miejscach mogłabym odpuscić. Nie jestem aż tak przesadna, Zuzia kroi sałatki, gotuje, wiesza pranie, wyciaga ze zmywarki, uzywała na działce małej siekierki - plaster umiem nakleić.
Dlatego tak dopytuje o berberys, bo jeśli to kwestia jakis nudnosci, czy biegunki to mogłabym zaryzykować. Ale jeśli ma gorsze skutki - wolałabym nie ryzykować. W szkole nie ma kredki, którejby nie obgryzła, a wszystkie mniej potrzebne sznurki przy ubraniach obcinam.

pozdrawiam ;:138
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Aniu-wpadłam do nowego wątku :D .
Jesteś pozytywnie zakręcona,energią aż kipisz.
Trzymam kciuki i będę kibicować.
Generalnie można ciąć wszystko-tylko trzeba wiedzieć kiedy.
Nie każdy zajrzy di Ciebie więc dobrze jest zadać pytanie w odpowiednim wątku np.tu
http://forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=33
znajdziesz masę informacji i o berberysach i o innych krzaczorach :D .
Nasze forum słynie z fachowców ;:215 !
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
wielkakulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie wróciłam z targu, kupiłam :heja tuli-panki :heja

Nie wiem tylko czy będą takie jak na obrazku :?: , bo kobieta miała cebulki luzem w skrzyneczkach i włożone kartki z obrazkami. Zobaczymy :shock: .

Nie mam żadnych kwiatów, więc póki co bez różnicy jak zakwitną ;:108 - ważne żeby zakwitły.
Muszę jeszcze upolować jakieś ładne krokusy i hiacynty i lilie, zobaczę najpierw ceny.

Moje dwie latorośle ;:100 ;:100 poszły do szkoły - zmiana podstawy programowej - potrzebne wiec nowe książki ;:37. Na razie 904 zł dwa zestawy do Szkoły Podstawowej - same książki, nic poza tym. Jak sie jeszcze okazało w podręcznikach też się pisze, nie tylko w ćwiczeniach - i to długopisem, bo ołówkiem to piszą dzieci w zerówce. wiec raczej nie do odsprzedania.

I miej tu wiecej ;:114 dzieci. ;:223 ;:160 ....
Awatar użytkownika
Nutka81
1000p
1000p
Od: 13 maja 2010, o 13:01

Post »

Aniu, wspaniale że założyłaś swój wątek :) Twoja działeczka jest dość spora i widzę że masz na niej niemało już roślinek...super... ;:138 Wklejaj jak najwięcej zdjęć, żebyśmy mogli zwiedzać zakątki Twojego ogrodu :tan
Co do wydatków na szkołę...to włosy stają na głowie... ;:202
Pozdrawiamy! Małgosia i Nutka :wit
Nutkowy ogród...czyli "ogary lubią kwiatki"...>> Cz.1 <<,>> Cz.2 <<,>> cz.3 <<
>>Róże Nutki << >>Nutkowe kwiatki doniczkowe<<
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”