Żywopłot z bukszpanu
Re: żywopłot z bukszpanu-zapach
Albo ja mam uszkodzony węch albo moje nie śmierdzą. Jest też możliwość, że to co u mnie rośnie to nie bukszpan bo się mało na tym znam
Wieczorem powącham i dam znać.

No nie żartujcie ;) radzę powąchać... nie jest to zbyt przyjemne
zależy też kto co lubi

- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No to przy okazji muszę wsadzić nos w bukszpan, a jest większy niż ja, siedzę zazwyczaj w pobliżu i nic nigdy nie poczułam. Może nie chodzi o bukszpan? Albo trafiłeś na jakąś wonną odmianę? Moja odmiana jest jakaś stara, bo krzaczysko ma ok. 40 lat.
Waleria
Kurcze, ale ja 2 dni temu siedziałem pod moim żywopłotem z bukszpanu kilka godzin z grabiami i nic nie śmierdziało. No ale tak jak obiecałem wieczorem idę wąchać
Może śmierdzą tylko owoce, na przykład?

Adrian89 zapach wydziela się tylko jak przycinam. Tak samo jak Ty, uważam, że bukszpan nie pachnie za pięknie, ale siedzę przy nim często i nic nie czuję.
Pozdrawiam Sylwia.
Żadne owoce, żadna "wonna" odmiana, bukszpan ma dosyć specyficzny zapach, dziwię się że nigdy nie poczuliście go... dlatego też u mnie w domu do przystrojenia świątecznego koszyczka zrezygnowano z bukszpanu na rzecz borowinki. 
Etno właśnie i po poruszaniu krzewu też to czuć... a ta osłona miała by być od zawietrznej strony i się obawiam... jestem dosyć wrażliwy na tego typu wonności

Etno właśnie i po poruszaniu krzewu też to czuć... a ta osłona miała by być od zawietrznej strony i się obawiam... jestem dosyć wrażliwy na tego typu wonności

Też, nie lubię tego zapachu, przypomina mi cmentarz
Jak ruszam, albo pies przeskoczy, to oczywiście - śmierdzi.
Sąsiad ma takie obramowanie z ligustra, przycina bardzo mocno i trzyma go w ryzach (wysoki na 25-30 cm), może lepiej taką roślinę posadzisz?

Sąsiad ma takie obramowanie z ligustra, przycina bardzo mocno i trzyma go w ryzach (wysoki na 25-30 cm), może lepiej taką roślinę posadzisz?
Pozdrawiam Sylwia.
-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj tak, bardzo nieładnie pachnie.
Prawdopodobnie nieprzyjemny zapach wydziela się
podczas bardzo ciepłego dnia.
W Bułgarii te krzewy intensywnie pachniały.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bukszpan_wieczniezielony
http://www.kwiatyozdobne.pl/krzewy-ozdobne/bukszpan
Pozdrawiam, Elżbieta
Prawdopodobnie nieprzyjemny zapach wydziela się
podczas bardzo ciepłego dnia.
W Bułgarii te krzewy intensywnie pachniały.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Bukszpan_wieczniezielony
http://www.kwiatyozdobne.pl/krzewy-ozdobne/bukszpan
Pozdrawiam, Elżbieta
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Oczywiście, że bukszpan .... pachnie
tylko taki, który kwitnie. Kwiaty drobne, w kątach liści. Wydzielają charakterystyczny zapach. No cóz roslina fajna na obwódki, ale skoro nie zniesiesz takiego zapachu może nie warto go sadzić?.
Spróbuj inne rośliny na obwódki, choćby trzmielinę, która ja będziesz formował utworzy ładny żywopłocik
Jest zimozielona, są różne odmiany o kolorowych liściach.

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Też brałem pod uwagę trzmielinę tylko nie jestem pewien czy da się z niej zrobić taki mini żywopłot, chodzi o to że jedna z rabat jest otoczona plastikowym obrzeżem trawnikowym, aby woda mi nie uciekała przy podlewaniu, jednak estetyka takiego czegoś daje dużo do życzenia i chciałem to zamaskować jakimś zielem... ostatecznie brałem pod uwagę luźno puszczone trzmieliny choć wolałbym coś bardziej formalnego konkretnie formowanego 

Coś nieprawdopodobnego jest w zapachu bukszpanu. Bliska mi osoba uważa, że ma on zapach i w dodatku przyjemny. Ja nigdy nie czułam zapachu bukszpanu. Żadnego i nigdzie. A wąchałam i wącham za każdym razem gdy np. tnę moje kule bukszpanowe. NIC
A chcę zaznaczyć, że jestem wyjątkowo wrażliwa na zapachy.
Może to jakiś taki szczególny zapach, który czują tylko niektórzy? Jacyś wybrańcy, do których nie należę?
Może np. czują go tylko wysokie blondynki i ciemnowłosi panowie? Albo osoby o niebieskich oczach?
To fascynujące

Może to jakiś taki szczególny zapach, który czują tylko niektórzy? Jacyś wybrańcy, do których nie należę?
Może np. czują go tylko wysokie blondynki i ciemnowłosi panowie? Albo osoby o niebieskich oczach?
To fascynujące

-
- Od: 24 lis 2009, o 14:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Spacja musisz wybrać odpowiedni termin do wąchania bukszpanu.
Bukszpany zakwitają w maju.
Kwiaty białe drobne zebrane w grona i silnie pachnące.
Proponuję wycieczkę do Kozłówki
Przy pałacu
"Geometryczne grządki obsadzone są czerwonymi różami, obwiedzione równo przystrzyżonym, zielonym bukszpanem. Na południe od ogrodu francuskiego urządzono ogród włoski z aleją grabową. Kiedy słońce przygrzewa, pachnie tu intensywnie bukszpan, wiosną niesie się zapach kasztanowców, latem odurzają lipy, do wczesnej jesieni oszałamiający zapach dolatuje z klombów i rosarium, gdzie wygrzewa się w słońcu 7 tysięcy róż w kilkudziesięciu gatunkach."
http://www.voyage.pl/index_2501.php?a_2 ... 169&page=1
Pozdrawiam, Elżbieta

Bukszpany zakwitają w maju.
Kwiaty białe drobne zebrane w grona i silnie pachnące.
Proponuję wycieczkę do Kozłówki
Przy pałacu
"Geometryczne grządki obsadzone są czerwonymi różami, obwiedzione równo przystrzyżonym, zielonym bukszpanem. Na południe od ogrodu francuskiego urządzono ogród włoski z aleją grabową. Kiedy słońce przygrzewa, pachnie tu intensywnie bukszpan, wiosną niesie się zapach kasztanowców, latem odurzają lipy, do wczesnej jesieni oszałamiający zapach dolatuje z klombów i rosarium, gdzie wygrzewa się w słońcu 7 tysięcy róż w kilkudziesięciu gatunkach."
http://www.voyage.pl/index_2501.php?a_2 ... 169&page=1
Pozdrawiam, Elżbieta
- damek1718
- 1000p
- Od: 20 mar 2012, o 12:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Adrian89 to proponuje ci jak nie trzmielinę to Hebe sp.
Gatunki Hebe, które można uprawiać w warunkach klimatu Polski to:
Hebe widłakowata (Hebe lycopodioides)
Hebe ochrowata (Hebe ochracea)
Hebe bukszpanowata (Hebe buxifolia)
Hebe tłustolistna (Hebe pinguifolia)
Ciekawostka w naszych ogrodach. Ja sam zastanawiam sie nad kupnem, żeby obsadzić ogród i stworzyć naturalna obwódkę, a nie jakieś kamienie czy płotki
Na początku pewnie kupie kilka roślin i postaram się rozmnożyć i dam Wam znać jak mi poszło 

Hebe widłakowata (Hebe lycopodioides)
Hebe ochrowata (Hebe ochracea)
Hebe bukszpanowata (Hebe buxifolia)
Hebe tłustolistna (Hebe pinguifolia)
Ciekawostka w naszych ogrodach. Ja sam zastanawiam sie nad kupnem, żeby obsadzić ogród i stworzyć naturalna obwódkę, a nie jakieś kamienie czy płotki

Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras