Minibotanik Jacka cz.7
- klarysa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Minibotanik Jacka cz.7
Jacku, wpisuję się-przywiodły mnie tojady.
Na początek- będę zgłębiała tajniki twych kolekcji z poprzednich wątków.
Na początek- będę zgłębiała tajniki twych kolekcji z poprzednich wątków.
Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

Jacku i mnie bardzo podoba się ten wątek, lubię oglądać ogrody w perspektywie gdzie widać piękno nie tylko kwiatów.Jak patrzę na twój ogród to trochę przypomina mi ogród Izy, jednak u Ciebie jest przestrzennie bo widać i piękny trawnik pewnie masz dużo większy ogród i dlatego jest tak luźniej.
- skorpion811-51
- Od: 21 lis 2009, o 17:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jacku i ja przydreptałam do nowego wątku, dopiero teraz widzę Twój ogród z większej
perspektywy ścieżka faktycznie powtórzę ładnie się prezentuje,taki piękny wykoszony początek
pokazałeś.Też łapię wodę z rynny przydaje się jak znalazł na słoneczne dni dla roślin.
Pozdrawiam niedzielnie
perspektywy ścieżka faktycznie powtórzę ładnie się prezentuje,taki piękny wykoszony początek
pokazałeś.Też łapię wodę z rynny przydaje się jak znalazł na słoneczne dni dla roślin.
Pozdrawiam niedzielnie

Rzekła pszczółka do motyla nikt nie widzi więc zapylaj.
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
MOJE LINKI , Pusta miska -kliknij
SERDECZNIE ZAPRASZAM STASIA
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Krysiu, no i wyszła moja ignorancja telewizyjna (prawie nie oglądam)
Tak, świadomość ekologiczna jest różna ale przynajmniej każdy na wsi ma kompostownik, gdzie wywala resztki organiczne i kuchenne. Znam wielu działkowiczów, którzy w mieście też wywożą resztki na swoje działki i chwała im za to
Witaj Klarysko
Tojadów jeszcze nie pokazywałem i po tym, co zobaczyłem u Krysi, nie wiem, czy pokażę
Dzięki Danusiu
Trawników u mnie dużo, bo całe podwórze, to jeden wielki trawnik. Dopiero zaczynam go podskubywać pod rabatki. Koszenia mam zawsze sporo.
Zimą, będzie czas na podsumowania i pokazanie etapów powstawania różnych części ogrodu, to będą plany ogólne.
Stasiu, miło Cię gościć
Deszczówka to skarb i zamierzam jej zbierać jeszcze więcej. Właśnie czeka stara Frania do wkopania pod rynnę
Szukałem zdjęcia trawnika świeżo skoszonego
. Na co dzień nie wygląda tak ładnie, bo pozwalam rosnąć różnym chwastom
Po prostu brak czasu, by zadbać o trawnik.

Tak, świadomość ekologiczna jest różna ale przynajmniej każdy na wsi ma kompostownik, gdzie wywala resztki organiczne i kuchenne. Znam wielu działkowiczów, którzy w mieście też wywożą resztki na swoje działki i chwała im za to

Witaj Klarysko

Dzięki Danusiu

Zimą, będzie czas na podsumowania i pokazanie etapów powstawania różnych części ogrodu, to będą plany ogólne.
Stasiu, miło Cię gościć

Szukałem zdjęcia trawnika świeżo skoszonego

- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku , właśnie wybrałam Ci miejsce na posadzenie ptasich łapek .....
przy zbiorniku na wodę , tam gdzie masz półcień.
przy zbiorniku na wodę , tam gdzie masz półcień.
- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Jacku to nie ignorancja telewizyjna tylko szacunek do czasu jakim dysponujemy - wazne aby każdą chwilę wykorzystać a nie zmarnować a TV to wielki złodziej czasu.
Mam bardzo niewiele ulubionych programów i gro z nich jest o tematyce historycznej, przyrodniczej i czasami wykopaliska archeologiczne.
Do jakiej wysokości rośnie Heteroteca bo chodzi mi po głowie kompozycja na jesienną rabatę i ustawienie odpowiedniej piętrowości uwzględniając wysokość roślin i termin kwitnienia, którym co prawda można ciut sterować.
A na Tojady czekam i nie przyjmuję tłumaczenia ...
Mam bardzo niewiele ulubionych programów i gro z nich jest o tematyce historycznej, przyrodniczej i czasami wykopaliska archeologiczne.
Do jakiej wysokości rośnie Heteroteca bo chodzi mi po głowie kompozycja na jesienną rabatę i ustawienie odpowiedniej piętrowości uwzględniając wysokość roślin i termin kwitnienia, którym co prawda można ciut sterować.
A na Tojady czekam i nie przyjmuję tłumaczenia ...

- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Nazwa w sam raz dla nowego Twojego wątku. Z moim refleksem łapię się na 2gą stronę u Ciebie. Zdjęcia z perspektywy ładne i chyba pierwszy raz je widzę. Tym bardziej cenne dla mnie.
- JacekP
Olu, witaj
Przy zbiorniku za dużo cienia nie ma. Raczej bym widział kurze łapki na rabacie trawiastej
Tam też mam trochę cienia.
Krysiu, wiele ludzi, jakich znam, codziennie ogląda tv, jednocześnie narzekając na tv. Ponieważ wydaje mi się to bez sensu - wybieram jedną z tych czynności - drugą i w zamian wolę codziennie być na FO
Jednak od IX rozpocznie się program, który będę oglądał
Heteroteca u mnie dorosła do chyba 1,2m ale na razie jest chuda (mało zagęszczona).
O tojadach, to muszę u Ciebie doczytać, bo nie kumam
Grażynko, już zajrzałem
Marzenko, dziękuję. Niektóre zakątki wszyscy widzą pierwszy raz
Druga strona to bardzo blisko pierwszej
Prezentacja ogrodu była, no to teraz powrót do moich ulubionych serii. Rozpocznę od pokazania szałwii, a że gatunek dość licznie reprezentowany u mnie - będą dwie odsłony. Dziś pierwsza:
jeszcze w tym roku nie zakwitła ale muszę pokazać to cudowne futerko

Uploaded with ImageShack.us
ta na życzenie Pelagii, choć też jeszcze nie kwitnie

jednoroczna ale pojętna - wie, że musi się rozsiewać sama w moim ogrodzie i to robi

dwie szałwie omszone ale każda inna
pierwsza rozwichrzona na wszystkie strony

i druga grzecznie rosnąca pionowo

Krysiu, wiele ludzi, jakich znam, codziennie ogląda tv, jednocześnie narzekając na tv. Ponieważ wydaje mi się to bez sensu - wybieram jedną z tych czynności - drugą i w zamian wolę codziennie być na FO

Heteroteca u mnie dorosła do chyba 1,2m ale na razie jest chuda (mało zagęszczona).
O tojadach, to muszę u Ciebie doczytać, bo nie kumam

Grażynko, już zajrzałem

Marzenko, dziękuję. Niektóre zakątki wszyscy widzą pierwszy raz

Druga strona to bardzo blisko pierwszej

Prezentacja ogrodu była, no to teraz powrót do moich ulubionych serii. Rozpocznę od pokazania szałwii, a że gatunek dość licznie reprezentowany u mnie - będą dwie odsłony. Dziś pierwsza:
jeszcze w tym roku nie zakwitła ale muszę pokazać to cudowne futerko

ta na życzenie Pelagii, choć też jeszcze nie kwitnie

jednoroczna ale pojętna - wie, że musi się rozsiewać sama w moim ogrodzie i to robi

dwie szałwie omszone ale każda inna
pierwsza rozwichrzona na wszystkie strony

i druga grzecznie rosnąca pionowo

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Piękna kolekcja Jacku.
Uważaj na futerko bo kochają go ślimaki.
U mnie kiedyś była tylko dwa tygodnie i znikła w czeluściach ślimaczych brzuchów.

Uważaj na futerko bo kochają go ślimaki.
U mnie kiedyś była tylko dwa tygodnie i znikła w czeluściach ślimaczych brzuchów.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
Jacku po obejrzeniu zdjęć twojego ogrodu teraz dopiero mam świadomość jaki on jest rozległy tylko pozazdrościć, roślin całe mnóstwo, wiele pięknych kwiatów a widoki z oddali przepiękne. Zastanawiałam się nad ścieżką, żeby tak ładnie ułożyć różne kawałki aby tworzyły ciekawy wygląd to wymagało wiele pracy ale tobie się udało.
Serie kwiatów jakie prezentujesz są niezwykłe i ciekawe, wiele z nich widzę po raz pierwszy. Szałwia na pierwszej fotce jest taka "puchata" aż chciałoby się ją pogłaskać. 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Jacku nadrabiam zaległości.
Wiedziałam, że u Ciebie mogę zobaczyć prawie wszystkie byliny.
Niesamowite.
Masz piękne dalie. Bardzo je lubię, ale nie mam gdzie przechowywać zimą.
Mam tylko 2.
Moja tojeść orszelinowa niestety nie przeżyła zimy. Nie wiedziałam, że ona taka wrażliwa
Wiedziałam, że u Ciebie mogę zobaczyć prawie wszystkie byliny.
Niesamowite.
Masz piękne dalie. Bardzo je lubię, ale nie mam gdzie przechowywać zimą.
Mam tylko 2.
Moja tojeść orszelinowa niestety nie przeżyła zimy. Nie wiedziałam, że ona taka wrażliwa
- JacekP
Dzięki Grażynko za ostrzeżenie. Na razie ślimaki nie zwęszyły smakowitego kąska
Irenko, bardzo miłe to, co piszesz
Mam do zagospodarowania 1500m kw. ale już teraz sadzę nadwyżki za płotem, bo z każdej strony mam nieużytki
Szałwię srebrną głaszczę - jak najbardziej, bo ten kutner jest niesamowity
Małgosiu, dzięki, że wpadłaś
Próbowałaś przechowywać w domu dalie? Bo ja tak przechowałem całą paczkę z daliami od Krysi i wszystkie przetrwały bez szwanku. Inna sprawa, że mam chłodne mieszkanie, ale może w wyższej temperaturze szczelnie zapakowane, by nie wysychały, też dadzą radę
Nie wiedziałem, że tojeść orszelinowa taka wrażliwa, bo u mnie jeszcze nigdy nie przemarzła.
C.d. szałwii
jeszcze jedna nemorosa, bo w tej grupie pojawia się chyba najwięcej odmian (właśnie zdobyłem dwie następne
)
ta ma bardziej różowe kwiatki i listki żółto obrzeżone

na koniec najpopularniejsza z szałwii choćby z racji jej zastosowania w medycynie, kuchni i kosmetyce

Irenko, bardzo miłe to, co piszesz

Szałwię srebrną głaszczę - jak najbardziej, bo ten kutner jest niesamowity

Małgosiu, dzięki, że wpadłaś

Nie wiedziałem, że tojeść orszelinowa taka wrażliwa, bo u mnie jeszcze nigdy nie przemarzła.
C.d. szałwii
jeszcze jedna nemorosa, bo w tej grupie pojawia się chyba najwięcej odmian (właśnie zdobyłem dwie następne

ta ma bardziej różowe kwiatki i listki żółto obrzeżone

na koniec najpopularniejsza z szałwii choćby z racji jej zastosowania w medycynie, kuchni i kosmetyce

- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Jacku, myślałam o tojeści, a napisałam o tojadach
(to chyba przez zachwyt nad kolekcją Krysi).
Szałwie piękne. Też mam ich kilka. Bardzo wdzięczne i ściągają do ogrodu owady. Nie zauważyłam, żeby ślimaki je lubiły, wręcz przeciwnie.
Szałwię srebrną bardzo lubię. Chyba własnie za te futrzane listeczki. Rośnie i kwitnie u mnie już kilka sezonów.
Pozdrawiam

Szałwie piękne. Też mam ich kilka. Bardzo wdzięczne i ściągają do ogrodu owady. Nie zauważyłam, żeby ślimaki je lubiły, wręcz przeciwnie.
Szałwię srebrną bardzo lubię. Chyba własnie za te futrzane listeczki. Rośnie i kwitnie u mnie już kilka sezonów.
Pozdrawiam

Justyna
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje "wyczyny'...

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Oho... Widzę, że pod moją nieobecność zdążyłeś się już dorobić nowego wątku. 
Pozdrawiam!
LOKI

Pozdrawiam!
LOKI