Naga jolokia

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Naga jolokia

Post »

Dagmara pisze:Przed krojeniem papryki smaruję palce masłem i dopiero kroję, więc mnie nie piecze. A jem sos zrobiony z ostrej papryki , majonezu i ketchupu .
Krojenie - nie używam rękawiczek, ale nawet po kilku godzinach i po wielokrotnym myciu rąk - można mieć oparzenie na twarzy jeśli się niechcący potrze palcem skórę w okolicach oczu, policzki, czoło.

Mój przepis - siekam jak najdrobniej nożem na desce, kilka sztuk do małej miseczki. Łyżeczka octu winnego, łyżeczka cukru, szczypta soli. Mieszam do rozpuszczenia cukru. Potem kilka łyżeczek oliwy i mieszanie.

P O L E C A M
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

GunnarSK pisze:Tydzień temu dostałem list od nagi z nasionami. Był tam m.in. nasiona "naga y", żółty variant Nagi Jolokii (naga yellow). Wysieję nasiona tej zimy, i mam nadzieję, że coś z nich będzie.

Naga też przesłał zdjęcie, a nie jestem w stanie go pokazać teraz.
Papryczki to wdzięczny temat do zimowej uprawy w domu. Te zawiązane jeszcze jesienią w szklarni czy folii - dorosną i dojdą na parapecie. Pędy w zimie są nieco wybujałe, ale paprykę można strzyc, formować ile się tylko chce. Wiosną można ponownie zahartować i przenieść do szklarni. Jedną mam już 2 lata, w 2013 - będzie to 3 -letni krzew. By nie czekać na długie wschodzenie nasion po siewie - z ulubionych odmian robię sadzonki zielne. Większość się dobrze ukorzenia i szybko wchodzi w kwitnienie i owocowanie. Ale jest i wada - traci się tradycyjny pień do pierwszego rozwidlenia. Czyli owoce mogą wówczas dotykać ziemi. Mój sposób na to jest taki - by te ukorzenione wsadzać do doniczek wąskich, ale wysokich by papryki zwisały po bokach. Takie donice można mieć po wiosennych sadzonkach z marketów malin, porzeczek, jeżyn, agrestu.
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wprowadziłem zdjęcia Nagi "naga y", żółty variant Nagi Jolokii (naga yellow) do swojego albumu, bo nie mogłem go skopiować bezpośrednio z poczty.
Oto zdjęcia, najpierw "variant" gładki ("woskowany"), którego nasiona podobno mam, a potem pomarszczony:

http://i720.photobucket.com/albums/ww21 ... s/waxy.jpg

http://i720.photobucket.com/albums/ww21 ... inkled.jpg
pozdrawiam, Gunnar
czmzfz30
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 kwie 2013, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ja uprawiam mam tego mnostwo chetnie sie podziele nasionkami ;]
ODPOWIEDZ