Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród
- Lorrie
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Wreszcie prawdziwy (a nie tylko balkonowy) ogród
Wpadam i ja! Nie ma nic ciekawszego niż śledzenie na bieżąco powstawania nowego ogrodu! Loki, do tej pory cieszyłeś pieknym tarasem, szczułeś szybko kwitnącymi kwiatami. Możesz w kilku słowach opisać swój nowy ogród..?
- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Loki, skoro będziesz w Krakowie, to może zechcesz zobaczyć Skrzyczne
??? Jakby co zapraszam...
Wieczorem u siebie wstawię dla Ciebie świerszcza "domowego"
Czy to normalne, że ja lubię "robaki"???

Wieczorem u siebie wstawię dla Ciebie świerszcza "domowego"

Czy to normalne, że ja lubię "robaki"???

-
- 200p
- Od: 11 maja 2008, o 15:31
Jestem i ja
śliczna driakiew 

Pozdrawiam, baiana
balkony baiany
balkony baiany
Wow... będzie pięknie
i zamierzam być tego świadkiem ;)

- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
@ Lorrie ? W kilku słowach? No to tak: kiszkowaty (bo przy powierzchni prawie 200m? ma tylko 6m szerokości), zachwaszczony (nikt się nim od lat nie zajmował), z ziemią twardą jak skała (przygotowując pierwszą grządkę, żeby wsadzić moje balkonowce, skakałem po szpadlu moimi 120 kg żywej wagi, a szpadel zagłębiał się milimetr po milimetrze), z glebą wapienną, gdzie na niewielkiej głębokości zaczyna się kreda, którą można pisać... 
@ Sweety ? Nie wiem, czy zachwyt owadami jest normalny, ale jako że sam je uwielbiam i obracam się w kręgach ludzi, którzy podobnym podziwem darzą tę gromadę zwierząt, to myślę, że i owszem ? że jest do świadectwo głębokiej miłości do przyrody. A za zaproszenie dziękuję, ale jak sobie pomyślę o tym, jak wygląda dojazd transportem zbiorowym z Krakowa do Skrzycznego, to mi się robi gorzej. :-P
@ Baiana ? Dzięki!
@ Szamanka ? No mam nadzieję, że będzie pięknie. W każdym razie zrobię wszystko, żeby się udało. :-P
Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
PS. Zakwitł mi wilec Sunrise Serenade ? ale jeszcze nie miałem czasu obfocić. Pewnie jutro wkleję fotki.

@ Sweety ? Nie wiem, czy zachwyt owadami jest normalny, ale jako że sam je uwielbiam i obracam się w kręgach ludzi, którzy podobnym podziwem darzą tę gromadę zwierząt, to myślę, że i owszem ? że jest do świadectwo głębokiej miłości do przyrody. A za zaproszenie dziękuję, ale jak sobie pomyślę o tym, jak wygląda dojazd transportem zbiorowym z Krakowa do Skrzycznego, to mi się robi gorzej. :-P
@ Baiana ? Dzięki!
@ Szamanka ? No mam nadzieję, że będzie pięknie. W każdym razie zrobię wszystko, żeby się udało. :-P
Pozdrawiam serdecznie!
LOKI
PS. Zakwitł mi wilec Sunrise Serenade ? ale jeszcze nie miałem czasu obfocić. Pewnie jutro wkleję fotki.
- eukomis
- Od: 13 sty 2008, o 17:31
Witaj LOKI ładny ten pstrokaty wilec jeszcze takiego nie widziałam czy nasionka masz swoje czy kupujesz.
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Witaj Loki
6 metrów szerokości to fakt - niedużo. Pokazywałeś zdjęcie (z rozłożoną folią) i sądziłem, że to tylko odnoga ogrodu. Już zaczynam rozumieć Twoje ograniczenia, co do ilości roślin.

- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Loki nawet na 200 m2 można stworzyć swój wymarzony raj.
Owszem kosztuje to trochę pracy i wysiłku, ale dasz rady na pewno.
Owszem kosztuje to trochę pracy i wysiłku, ale dasz rady na pewno.

Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Locutus
- Kontakt:
@ Eukomis ? Nasionka kupne, z brytyjskiej firmy nasienniczej Thompson & Morgan - http://www.tandmworldwide.com/seeds1/pr ... 671/1.html
@ JacekP ? No niestety, to coś z rozłożoną folią, co było widać na fotce, to całokształt mojego ogródka. A zważywszy na to, że chcę tam jeszcze pomieścić wybieg dla kaczek, zmuszony jestem do samoograniczenia.
@ Kogra ? Głęboko w to wierzę, że mi się uda. Chociaż jak wczoraj zorientowałem się, że z bliżej nieokreślonych przyczyn wszystkie astry chińskie mi uschły (rosną pomiędzy driakwią a cynią ? które są w dobrym zdrowiu), to trochę w to zwątpiłem... A wysiałem kilka różnych odmian i cieszyłem się na ten jesienny festiwal barw już od wiosny... A tu ani jeden nie przeżył... Fuzarioza czy jak?
Poniżej kolejne fotki ? wilec purpurowy odmiany Sunrise Serenade, wilec szkarłatny oraz kolejna blada wdówka:

Pozdrawiam!
LOKI
@ JacekP ? No niestety, to coś z rozłożoną folią, co było widać na fotce, to całokształt mojego ogródka. A zważywszy na to, że chcę tam jeszcze pomieścić wybieg dla kaczek, zmuszony jestem do samoograniczenia.
@ Kogra ? Głęboko w to wierzę, że mi się uda. Chociaż jak wczoraj zorientowałem się, że z bliżej nieokreślonych przyczyn wszystkie astry chińskie mi uschły (rosną pomiędzy driakwią a cynią ? które są w dobrym zdrowiu), to trochę w to zwątpiłem... A wysiałem kilka różnych odmian i cieszyłem się na ten jesienny festiwal barw już od wiosny... A tu ani jeden nie przeżył... Fuzarioza czy jak?
Poniżej kolejne fotki ? wilec purpurowy odmiany Sunrise Serenade, wilec szkarłatny oraz kolejna blada wdówka:

Pozdrawiam!
LOKI
- iwciach
- Od: 18 sty 2009, o 11:54
- Kontakt:
Bardzo ciekawy ten pierwszy wilec. Jeszcze nigdy takiego nie widziałam.
... W kilku słowach? No to tak: kiszkowaty (bo przy powierzchni prawie 200m? ma tylko 6m szerokości ...

Podobnie jak Jacek myślałem, że te zdjęcia przedstawiają tylko wycinek działki!

Teraz już wiem dlaczego bez i jabłonka burzyły Ci koncepcję zagospodarowania terenu. Dodatkowo pewnie z 1/4 zajmą kaczuszki. No nic, nie można w poziomie, to trzeba w pionie - dobrze, że lubisz powojniki i wilce.
salud, amor y dinero
Pozdrawiam - Michał
Pozdrawiam - Michał
- Locutus
- Kontakt:
@ Iwciach ? Niespotykany, bo o pełnych kwiatach... Ale we Francji w każdym sklepie z nasionami można go dostać.
@ Mike ? No więc sam widzisz, o co chodzi.
Ale postaram się wam wszystkim w przyszłym roku udowodnić, że małe jest piękne. :-P
Pozdrawiam!
LOKI
@ Mike ? No więc sam widzisz, o co chodzi.

Pozdrawiam!
LOKI
- Sosenki4
- Od: 8 lut 2012, o 12:58
Loki, Ty potrafiłeś na małym balkonie mieć taki busz, że tutaj to ja się spodziewam prawdziwej dżungli. Jestem pewna, zę się nie zawiodę. Rób, tak jak Tobie w duszy gra i będzie dobrze, bo Tobie gra bardzo kolorowo

Loki,
ja nie mam najmniejszych wątpliwości, że Twój mini-ogródek będzie jednym z najpiękniejszych w okolicy
Dużo pracy Cię czeka, ale myślę, że warto...
A co do kaczuszek - planujesz jakieś ozdobne - w rodzaju tych, których zdjęcia kiedyś wstawiałeś, a które tak brutalnie zostały zamordowane?
Patrzenie jak powstaje ogród od samych podstaw, to fajna sprawa
Ja mocno się zniechęciłam moimi balkonowymi poczynaniami ostatnio... niestety przędziorki kontra ja: 4:0
Specjalnie zamontowałam sobie małe pergole po bokach balkonu na groszek pachnący i powoje, niestety okazało się, że przędziorki je uwielbiają... Moje rośliny wyglądają tragicznie i chyba z bólem serca muszę je wyrzucić, bo żadne opryski nie dały rady... Przędziorki aż się tam kotłują całymi stadami...
a wolałabym, żeby do mieszkania mi się nie przeniosły...
Wiem, że kto jak kto, ale Ty w temacie przędziorkowym doskonale mnie zrozumiesz ;)
pozdrawiam
Szamanka
ja nie mam najmniejszych wątpliwości, że Twój mini-ogródek będzie jednym z najpiękniejszych w okolicy

Dużo pracy Cię czeka, ale myślę, że warto...

A co do kaczuszek - planujesz jakieś ozdobne - w rodzaju tych, których zdjęcia kiedyś wstawiałeś, a które tak brutalnie zostały zamordowane?

Patrzenie jak powstaje ogród od samych podstaw, to fajna sprawa

Ja mocno się zniechęciłam moimi balkonowymi poczynaniami ostatnio... niestety przędziorki kontra ja: 4:0

Specjalnie zamontowałam sobie małe pergole po bokach balkonu na groszek pachnący i powoje, niestety okazało się, że przędziorki je uwielbiają... Moje rośliny wyglądają tragicznie i chyba z bólem serca muszę je wyrzucić, bo żadne opryski nie dały rady... Przędziorki aż się tam kotłują całymi stadami...

Wiem, że kto jak kto, ale Ty w temacie przędziorkowym doskonale mnie zrozumiesz ;)
pozdrawiam
Szamanka
-
- Od: 25 wrz 2007, o 18:21
Loki, podczytuję Twoje posty w różnych miejscach, postanowiłam więc w końcu zajrzeć do wątku.
Przyznam szczerze, że jestem pełna podziwu- mieć ogród na 70 arach to żaden problem, na 6 m to ogromne wyzwanie... Szczerze gratuluję!!!
Poza tym kocham Francję
Mój ojciec jest z Montpellier 
Pozdrawiam Cię serdecznie
Przyznam szczerze, że jestem pełna podziwu- mieć ogród na 70 arach to żaden problem, na 6 m to ogromne wyzwanie... Szczerze gratuluję!!!
Poza tym kocham Francję

Pozdrawiam Cię serdecznie