Czym obsadzić?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
davussum
500p
500p
Od: 26 sie 2010, o 15:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym obsadzić?

Post »

;:oj ;:oj ;:oj to też śliczne ;:138 ;:138 ;:138 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180 ;:180
no właśnie ja sobie ciągle tak układam i na nic nie mogę się zdecydować ;:223 Jak proszę Em o pomoc w wyborze to mi zawsze odpowiada to samo : Dorota, rób sobie co chcesz i mnie nie męcz. Dałem ci pieniądze i wystarczy mojego wkładu w urządzanie rabatek. Ja na to pracuję a ty teraz pracuj żeby było ładnie.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

davussum pisze:;Jak proszę Em o pomoc w wyborze to mi zawsze odpowiada to samo : Dorota, rób sobie co chcesz i mnie nie męcz. Dałem ci pieniądze i wystarczy mojego wkładu w urządzanie rabatek. Ja na to pracuję a ty teraz pracuj żeby było ładnie.

He he , :;230
davussum
500p
500p

Post »

;:108 pokazałam mu Twoje projekty i bardziej mu się podoba Nr2 ;:224
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

davussum pisze:;:108 pokazałam mu Twoje projekty i bardziej mu się podoba Nr2 ;:224

Ja to robiłem na szybko , ta jodła tam nie pasuje , coś innego by tam wyglądało ładniej, strzyżony cis lub bukszpan :wink:
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

mi osobiście oba projekty się podobają ;:215 ale w tym drugim projekcie zamieniłabym jedną zieloną tuję tę średniej wielkości po prawej na jasno-zieloną Aurea Nana
Pozdrawiam
davussum
500p
500p

Post »

jodła mi też tam nie pasuje. W tym miejscu musi byc coś mniejszego bo obok jest kompostownik i musi być do niego dostęp. Co prawda dojście do niego jest ale takie małe z boku też by się przydało żeby Em nie jęczał że nie ma dojścia z każdej strony.
Ja jakoś bardziej przekonuję się chyba do 1 wersji, sama już nie wiem. Próbowałam dziś coś nowego wymodzić ale nic mi się nie podobało.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mi się osobiście podobają bardzo stożki , z kolorów to zieleń i czerwień , lecz to Tobie ma się podobać . ;:224

Obrazek
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

Dorotko proponuję jechać do ogrodniczego kupić po kilka tuj, krzaczków, kwiatków które ci się podobają najlepiej po parce i oczywiście przed posadzeniem ustawić sobie na rabacie, wszystkie projekty jakie robimy amatorsko są oczywiście w wersji maxi, póki co na maleństwa będziesz patrzyła przez następne 4 lata no chyba, że stać cię na zakup np azalii lub rh za 250zł lub tui za 80zł u mnie za większe okazy są niestety wysokie ceny a jeśli będziesz miała dziurę na rabacie to dokupisz coś w pasujących barwach.

Ja w ROD staram się nie wkładać dużo kasy bo nie wiem ile lat będę miała tę działkę, mieścina się rozbudowuje, drogi robią, ścieżki rowerowe :evil: w ostateczności można wykopać ;:oj a nie ukrywam że widzę u siebie kilka świerków Conica, pięknych rh i boskich jałowców :;230
Pozdrawiam
davussum
500p
500p

Post »

Piorek myślałam własnie żeby zachować ten kąt w kolorystyce biało-różowo-fioletowej. Co prawda cała działka miała być zielono-biała ale trudno :;230 w rogu rośnie fioletowy bez z obok zaraz jest uschnięta śliwa na której po woli wspina się akebia, pod śliwą rośnie wysoka tawuła (chyba), która kwitnie na różowo
ObrazekObrazek
tu zdjęcie z początku miesiąca zaraz po powstaniu kompostownika. niestety nie mam chyba zdjęcia z czasu kiedy bez i tawuła kwitnie.
Obrazek

Kasia82 mogę iść do sklepu, wydać od górę kasy bo generalnie nie mam jakiegoś limitu by mieć już wielkie okazy po kilkaset złotych ale to nie ma sensu. Po pierwsze nie wiem czy ktoś nie przyjdzie mi ich wykopać a po drugie nie będę miała radochy z patrzenia jak rosną.
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no klasa !!! ja mam do zaplanowania 2 połówki działki i nie mam zielonego pojecia :( wiem,że iglaki na obrzeża , a na resztę nie mam zilonego pojecia, może wy mi cos doradzicie ?? widzę,że wam idzie boosko planowanie :shock:
davussum
500p
500p

Post »

anushka wysłałam ci pw
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ten bez po prawej stronie przydało by się trochę przyciąć. Za bardzo wchodzi na rabatkę , chyba że posadzisz tam coś co lubi cień ?
Pod bzem posadzisz kilka paproci /funkie (1), czosnki między świerkami białymi (nie zaznaczyłem ich na rysunku ponieważ nie mam ich w programie a w innych co mam nie mogę edytować fotki.
Na brzegach rabatki posadziła byś sosnę gęstokwiatową Alice Verkade (2). Dorasta do 50cm więc będzie idealna. Za nią bym wsadził azalie (3), kolor do wyboru , Ty chcesz biel lub róż więc będą pasować. Trudno zestawić ze sobą Floksy i inne rośliny kwitnące. W cienistym rogu obok kompostownika pod bzem są funkie siebolda (1), dorasta w dobrych warunkach nawet do 70cm. Zawsze możesz im usypać lekkie wzniesienie. Możesz też wysiać łubin trwały , ma piękne kwiaty. Nie zadałem najważniejszego pytania . Chcesz wszystko mieć w harmonii czy nasadzenia mają iść na żywioł ?

Obrazek

Z drugiej strony kompostownika też można wykończyć rabatkę w podobny sposób ;:224
davussum
500p
500p

Post »

Bez będzie jeszcze wycięty na razie tego nie robiłam żeby nie było za pusto. Projekt jak zwykle cudny tylko jak dla mnie chyba za dużo azalii. Boję się ich troszkę tak samo jak rh :)
Nie musi być wszystko harmonijnie można iść na żywioł :) z drugiej strony przed tą tawułą będzie wybudowany grill.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pomysłów jest milion , kwestia co się komu podoba. Nad rabatami kwiatowymi trzeba by posiedzieć kilka godzin , a tak czy siak musi znaleźć się jakiś iglak. Na miejscu jest zawsze łatwiej. Teraz jest sosna , dywan z Floksów , funkie , berberys , cis, żywotnik i coś tam jeszcze ;:224

Obrazek
davussum
500p
500p

Post »

Cudne! wszystkie mi się podobają. Dziękuję za pomoc ;:162 Kochany jesteś ;:167
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”