RODoS

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: RODOS-Rodzinne Ogródki Działkowe Okolice Sosnowca

Post »

Witaj. :wit
Jestem pod wrażeniem. Dziewczyny już pisały, pobyt na FO grozi bankructwem. :;230
A na poważnie, ja działkę mam dwa lata i zaczynam szukać na siłę miejsca na nowe chciejstwa. Też sie chcialam ograniczyć do mało pracochłonnych roślin. Nic z tego nie wyszło, iglaki są, ale oprócz tego róże, powojniki i masa innych chabazi. ;:3
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 14:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ale te chabazie to nie takie złe.
Ja jak zaczynałem przygodę z działką założyłem ogromny trawnik bo myślałem, że z tym jest mało roboty :;230
Teraz mam coraz więcej roślin samoobsługowych i coraz mniej trawy ;:224
Trawnik żeby był ładny wymaga duuuuuuuuuuuuuuuuużo roboty chociażby jakieś 3 godziny łażenia za kosiarką raz w tygodniu a fe.
Sadźcie kochani krzaczory, byliny i jakieś fajne drzewa parasolowe np. Surmia.
http://bi.gazeta.pl/im/5/1639/z1639835X ... ronie-.jpg
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p
Od: 27 mar 2012, o 21:14

Post »

:shock: nie znam takiego czegoś, poczytam :lol:
z trawnikiem wyszliśmy z takiego samego założenia,że nie trzeba za wiele robić ;:131 poza tym znam tylko tuje, a reszta to tzw. CHABAZIE , aczkolwiek z każdym dniem do chabazi zaliczam co raz mniej roślin :lol: no i jak patrzę na ceny to sobie tak myślę,że 3/4 forum to chyba wygrało w totolotka :lol:
Awatar użytkownika
justyna_gl
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2011, o 09:38

Post »

:shock: no i jak patrzę na ceny to sobie tak myślę,że 3/4 forum to chyba wygrało w totolotka :lol:[/quote]

Anushka, mam takie same wrażenie ;) ogród niestety to wieczna skarbonka bez dna. Jak się nie ma pieniędzy to niestety na takie widoki jak niektórzy mają trzeba czekać po kilkanaście lat :(
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Dużo pieniędzy niekoniecznie ja staram się sam rozmnażać rośliny.
Tylko kawałeczek tego lub tamtego z jakiegoś fajnego krzaczora.
Za chwilę zacznie się sezon na sadzonki zielne.
Sąsiedzi bójcie się ;:224
To prawda, że trzeba czekać ale za to jaka satysfakcja jak już urosną.
Jest jeszcze jeden sposób WYMIANA.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Kontakt:

Post »

A tam zaraz dużo kasy,nie od razu musisz mieć okazy po100 zł.u mnie dużo jest takich wyhodowanych z patyczków.Myślę że na nadmiar kasy to nikt z nas nie choruje.Bo chyba naprawdę zabrakło by miejsca na rośliny.
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

zastanawiam się co ja będę robiła w zimę :lol:
Awatar użytkownika
mmarta1982
500p
500p
Od: 26 sie 2011, o 21:00
Kontakt:

Post »

Jak to co siała nasionka i patrzyła na parapety jak rosną. :;230
Awatar użytkownika
Lukrecja
1000p
1000p
Od: 31 maja 2009, o 07:38

Post »

no i jeszcze trzeba snuć plany co tam zrobisz z wiosną, a ponadto kompletować listę swoich "chciejstw"! :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
wosiek67
500p
500p

Post »

Zimą to się planuje co na wiosnę. Marzy o lecie. Udziela na forum. Kupuje nasiona.
I generalnie dostaje się kota z nudów.
Historia magistra vitae
Pozdrawiam Wojtek
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

Kolega Łukasz wczoraj podesłał mi 'propozycję" , ale nie zdążł niestety mi odpisać w sprawie roślin, a dzisiaj chce jechać po drzewka :cry: spodobał nam się "żywopłot" tylko nie wiem które użyte zostały :roll: w miejscu rabaty jednak postawię basen - żeby z wernady było widać dzieci jak się bawią, czy ktoś mi podpowie jaka to kombinacja drzewek ?? albo jakie w zestawieniu fajnie się będą komponować :D

Obrazek

aha i jeszcze jedno : muszę zciąć jabłonkę i zostanie mi korzeń - nie chce go wykopywać, tlyko posadziłam bym jakiś bluszcz ( nie wiem o co mi chodzi hahaha) żeby go ładnie coś "obrosło" .... może ktoś wie co by się nadawało do niego ??? :wink:
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Ładnie zaplanowane tylko mnie osobiście nie podchodzi sposób sadzenia thui raz jasny, raz ciemny...to trochę jak w wojsku.
Zaplanuj to grupowo kilka jasnych z drzewkiem lisciastym kontrastowym i następna grupa. Moi sasiedzi maja tak jak masz rozrysowane i nieciekawie to wyszło, no ale to Wasz ogródek i Tobie ma się podobać.
Gratulacje z uzyskania takiego świetnego miejsca z chwastowiska ;:215
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

Ewo, a konkretnie o jakich drzewkach mówisz ??
każde zdanie jest dla mnie ważne i cenne , uczę się od podstaw :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Debra
200p
200p
Od: 9 sty 2012, o 15:34

Post »

Po pierwsze -RODOS - jest po prostu niezwykle wspaniałą nazwą :lol:
Po drugie - dziękuję za wizytę u mnie i
po trzecie - losy działkowe mamy nieco podobne :D

Szklarnia i szkło w ziemi - do dzisiaj - jest mi niezwykle bliskie. Widziałaś może pierwsze zdjęcia, to wiesz, co mam na mysli.

Taktykę chyba przyjeliście podobna - najpierwa generalny porządek, trawnik, miejsce do 'domkowania'. Z obsadzaniem działki nie warto się spieszyć, moim zdaniem, poza kosztami, to może się okazać, że nie wszystko się sprawdzi.

Ja postawiłam na zywopłoty liściaste - głóg jednoszyjkowy, dławisz, tarnina, rokitnik. To potrwa, bo kupiłam malutkie sadzonki, ale ryzyko zerowe. A jak się uda, będą kolczaste żywopłoty obronne. Do tego niezwykle dekoracyjne. Teraz stopniowo sadzę inne roslinki, ale do pełnego obasadzenia brakuje mi pewnie 3 lat :wink:
Awatar użytkownika
anushka
200p
200p

Post »

witaj Debra ... ta szklarnia u ciebie to też była masakra ;:202 ogólnie miałyśmy podobny stan działki :roll: :wink: z tym,że ja altankę miałam - chcę żeby mąż przebudował ją na przyszły rok w środku , boję się żeby dach nie runął w razie czego :? no ale zobaczymy :roll: zaczynam wierzyć w słowa : mierz siły na zamiary :D
poza tym spać nie mogę, mam już syndrom starszej pani :wit wstałam o 4 , doleżakowałam do 5 rano i z głową pełną roślin przyszłam do kompa.
Byliśmy wczoraj po tuje w 3 sklepach, były tylko w jednym MARNE, obeschnięte i przebrane ... wróciliśmy z niczym :( przynajmniej będę dzisiaj płotki malować :cry: a tak chciałam już przód obsadzić , a w ogóle to nie sadziliśmy wcześniej bo dopiero od tego tyg mamy wodę na działce... ludzie zalegali z opłatami i wstrzymali się z puszczeniem wody, dopóki ludzie nie uregulują rachunków ... dramat... nie którym warzywa pousychały :cry: były takie upały a tu z wody nici... dlatego też nie sadziliśmy wcześniej bo nie było by też czym podlewać , jak zapytałam dlaczego tym co nie płacą nie zakręcą na stałe tej wody ( do uregulowania składki) to ułyszałam,że żeby zakręcić dłużnikowi wodę - dłużnik musi wyrazić zgodę ;:oj genialne ... ciekawe kto to wymyślił ;:oj
były rododendrony piękne po 59zł, całe w kwiatach - czy taki krzew się przyjmie ?? czy się kupuje bez kwiatów?? :roll:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”