Tymianek i majeranek
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogródek ziołowy w domu?
Zawsze kupowałem majeranek po 2-3 sztuki razem. Czy pojedynczo też się dobrze rozkrzewi, a może trzeba go uszczykiwać?
Tomek
- Krycha
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tymianek i majeranek
Teraz pilnuj aby ich nie zalać, a gdy podrosną przepikuj do doniczek. Jak siewek będzie dużo to po parę sztuk. a jak mało to nawet po jednej. Ładnie się rozrastają. wiosną takie sadzoneczki do ziemi i tylko zbierać. 20 krzaczków wystarcza na własne potrzeby, a jeszcze z tego można komuś część podrzucić.
A ja w zeszłym roku wysiewałam majeranek na balkonie i nie przykrywałam go ziemią. Wzeszło 100% nasionek. W tym roku też tak zrobię 

Pozdrawiam! Tereska 

- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:
Skąd wzięłaś nasiona majeranku?
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ja ostatnio kupiłem nasionka majeranku(w małym sklepie ogrodniczym)
Jeszcze z siewem się powstrzymam.
Jeszcze z siewem się powstrzymam.
Kupowałam nasiona w casto... Zresztą wiele nasion tam kupuję i jestem zadowolona!
Pozdrawiam! Tereska 

- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Czas już siać majeranek ?
Do tej pory zawsze siałam bezpośrednio na grządkę i miałam 2 zbiory do suszenia.
Jakie są wasze doświadczenia - siane w domu/pikowane lub bezpośrednio do gruntu.
Do tej pory zawsze siałam bezpośrednio na grządkę i miałam 2 zbiory do suszenia.
Jakie są wasze doświadczenia - siane w domu/pikowane lub bezpośrednio do gruntu.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Ja połowę nasion wysieję w marcu w domu, a połowę do gruntu w maju.
A mnie już świerzbiło, nie wytrzymałam i wczoraj posiałam majeranek. Jak wzejdzie - przepikuję i przetrzymam ew. uszczykiwane siewki na parapecie. Jak mrozy nie ustępują, to ja własnymi metodami wiosnę przybliżę ;)
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Zapowiadało się na bardziej udane wschody majeranku, a tymczasem część siewek padło i zwiędło od czarnej nóżki chyba, albo zgorzeli. Kiełki zrobiły się brązowe. Profilaktycznie ograniczyłem bardzo podlewanie, czekając aż wierzchnia warstwa ziemi przeschnie. To co zostało podlałem roztworem Topsinu i Dithane.
Tomek
-
- 50p
- Od: 20 kwie 2010, o 21:42
Natomiast ja nie mam szczęścia do majeranku. Siałam go w ubiegłym roku, w tym również i to bez powodzenia. spróbuje jeszcze raz posiać i przykryć cieniutka warstwą ziemi.
Agnieszka
-
- Od: 29 maja 2009, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja zawsze kupuję majeranek na targu. Pęczek porozsadzany w ziemi wystarcza na potrzeby mojej rodzinki praktycznie przez całą zimę 
choć może wynika to też ze szczupłości parapetów, na których nawet połowa "chciejstw do posiania" się nie mieści

choć może wynika to też ze szczupłości parapetów, na których nawet połowa "chciejstw do posiania" się nie mieści

Pozdrawiam serdecznie - Agnieszka
- Krycha
- Od: 26 mar 2010, o 08:07
Agapo ja w ten sposób kupuję bazylię, są różne gatunki,więc kupuję parę doniczek i rozsadzam roślinki, bardzo dobrze się przyjmują, majeranek też bardzo ładnie wyrasta z takiej pojedynczej roślinki