Aksamitki,wysiew nasion

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
kate0876
50p
50p
Od: 5 sty 2012, o 10:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy to są nasiona aksamitki?

Post »

No to teraz potrzebuje rady :D CZy mam je zasiać do gruntu bezpośrednio czy najpierw do doniczek , zrobiłam eksperyment i zasiałam parę do doniczek , niestety ale nic nie rośnie :( Ziemia jest mokra jak bagno ,mimo ,że odpływa jest (tzw. dziurki w doniczce) .... mam wrażenie ,że wszystko gnije .
Awatar użytkownika
jola1313
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2012, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja bym posiała od razu do gruntu ,w maju.Póżniej można popikować na miejsce stałe.
Awatar użytkownika
Elzbieta1962
50p
50p
Od: 28 sie 2011, o 18:45

Post »

Od lat sieję zawze do gruntu, tak między 15-20 kwietnia, zawsze mam pięne. Część pikuję pomiędzy pomidory.
Pozdrawiam
Ela
Pozdrawiam
Ela
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33

Post »

ja do sieję, ale w lutym-marcu, a po 15 maja wysadzam do gruntu, bo mrozek dla nich jest niedobry
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
kate0876
50p
50p

Post »

A szybko rosną czy trezba na nie długo czekać?:-)
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28

Post »

Wysiane w domu rosną bardzo szybko,na ogródku jeszcze nie próbowałam ;:224
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak! w domu wzeszły szybko i są już spore, ale muszę je przetrzymac tak jak pisałam jeszcze spory czas, bo dwa lata temu pospieszyłam się i z 56 szt. nie ocalał ani jeden... Myślę, ze lepiej byłoby nawet wysiac je dopiero teraz, ale ja zimy mam tak dośc, ze chętnie wysiewałabym juz w listopadzie ;:3
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A kończą żywot po pierwszych mocnych przymrozkach tak koło listopada i zawsze nie mogę się nadziwi, że z takiego maleństwa taki ładny krzaczek.
kate0876
50p
50p

Post »

tygi11 pisze:Wysiane w domu rosną bardzo szybko,na ogródku jeszcze nie próbowałam ;:224

A ja próbowałam , mi rosły bardzo wolno. Za to w domu nie próbowałam :D
BettyWP
100p
100p
Od: 27 kwie 2012, o 12:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ja natomiast wysiewałam wczesną wiosną w szklarni i później wysadzałam w grunt. Mam też na działce samosiejki(pozostałości z ubiegłego roku). I u mnie wygląda to tak, że te szklarniowe trochę wcześniej zakwitły. Natomiast teraz wyglądają identycznie.
pozdrawiam Beata
kate0876
50p
50p

Post »

Ja siałam w maju odrazu do gruntu na zasadzie"eksperymentu" i wzeszły , co prawda nie wszystkie ale były . Trochę słabsze niż macierzyste ale nie takie złe :-)
Awatar użytkownika
kamil888
500p
500p
Od: 26 lip 2012, o 17:59

Post »

BettyWP pisze:Ja natomiast wysiewałam wczesną wiosną w szklarni i później wysadzałam w grunt. Mam też na działce samosiejki(pozostałości z ubiegłego roku). I u mnie wygląda to tak, że te szklarniowe trochę wcześniej zakwitły. Natomiast teraz wyglądają identycznie.

Ja też tak robię.
Ostatnio wysiałem do gruntu to pies wygrzebał i zeszły tylko w jednym miejscu :cry:
Na szczęście miałem jeszcze w szklarni :D
Ogród w Bieszczadach
Pozdrawiam Kamil
Zotti
100p
100p
Od: 22 kwie 2012, o 14:00

Post »

Witajcie :)

Tytułem wstępu...
Powoli zbliża się wiosna, w co niektórych supermarketach pojawiają się już nasiona kwiatów.
Zachęcony pozytywnymi efektami z ub. roku - teren zacieniony, ziemia nieciekawa, ale pomimo takich warunków aksamitki pięknie zakwitły, postanowiłem w tym roku "postawić" na te roślinki :) .

W tamtym roku była to odmiana pospolita, w znaczeniu "nie wiem", bowiem nasiona były kupowane w Lidl'u jako mieszanka, ale w tym roku postanowiłem zaszaleć :) . Pod 'młotek" poszło Alle..o i słowo aksamitka i tu zaskoczenie - nawet nie wiedziałem że jest tyle ciekawych odmian :) .

Z All...o zrezygnowałem, nasiona kupiłem zarówno w supermarkecie jak i sklepie ogrodniczym, są to (wg kolejności zdjęć):

odm. żółta "CUPIDO", pomarańczowa "HAWAII" oraz biało-różówa, przypuszczalnie "MONA" (czekam na odm. "FANTASTIC", a nad "KLAUN" się zastanawiam).
Obrazek Obrazek Obrazek

A Wy drodzy forumowicze jakie odmiany wysiewacie lub już wysiewaliście?
Ciekawy jestem czy to rzeczywiście prawda, że np. odm. "HAWAII" ma kwiaty o średnicy 10-15 cm?
Pozdrawiam - Waldemar
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
chinka
200p
200p
Od: 19 sie 2012, o 17:15

Re: Aksamitki - jakie odmiany w tym roku wysiewacie?

Post »

Ja do tej pory kupiłam: Klaun, Lulu i Carmen, ale jeszcze się zastanawiam nad zakupem tej białej.
Pozdrawiam, Bogusia
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Re: Aksamitki - jakie odmiany w tym roku wysiewacie?

Post »

Ja w tym roku z wymiany otrzymałam Klauna, z czego bardzo cieszę się, bo nie widziałam jeszcze na działkach takich aksamitek. Nie pociągają mnie te wysokie, miałam, natomiast coś nie mogę "upolować" tych niziuteńkich.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”