Moje pierwsze kroczki z ogródkiem warzywnym :)
Re: Moje pierwsze kroczki z ogródkiem warzywnym :)
niby czytam uważnie, ale nie doczytałam..jaka to powierzchnia tak ok?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 22 mar 2012, o 14:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Możliwości? Tzn jak mam to rozumieć? Czy mam dostęp?forumowicz pisze:A jakie są Twoje możliwości co do obornika ?
-
- 10p - Początkujący
Będzie gdzieś ok 250 m kwmonika pisze:niby czytam uważnie, ale nie doczytałam..jaka to powierzchnia tak ok?
-- 22 mar 2012, o 20:39 --
Mam dostęp do końskiego, bydlęcego i kurzegoforumowicz pisze:Tak
I jeszcze jedno pytanie, czy te 250 m2 jest przekopane ?

-
- 10p - Początkujący
Tak, tzn w tamtym roku poprosiliśmy znajomego i przeorał nam to. W trakcie wybierania "śmieci" było to jeszcze raz przekopane ręcznie
później zagrabione i posiałam warzywka 

Czyli, jak dobrze rozumiem, jest to po zbiorach ub roku nie przekopane ani nie zaorane. Tak ?

-
- 10p - Początkujący
Zgadza się. To co zostało posiane, zostało wybrane i zagrabione. I nic więcej nie robiliśmy. Dostaliśmy propozycje pracy za granicą i już nie zdążyliśmy przed zimą cokolwiek tam zrobić.
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 08:30
forumowicz pisze:A jakie są Twoje możliwości co do obornika ?
Ja się chciałbym tutaj podpiąć z pytaniem: Czy obornik w ilości 20 litrów powiedzy z hałdy, gdzie jest składowany to to samo co 20 litrów suszonego u ogrodnika, czy ten workowany to będzie miał większe stężenie ??
Sytuacja jest więc taka :
- wapnowanie, jeśli nawet okazałoby się niezbędne, już w zasadzie nie może być zrobione. Jest za późno na nie- to raz,a dwa- musi być dany obornik a tych dwóch zabiegów łączyć nie można
- przekopać ogródek przeznaczając na całe 2,5 ara 1 tonę obornika bydlęcego lub końskiego ale nie słomiastego/ musi być dobrze rozłożony/
- pozostawić część z tych 2,5 ara z przeznaczeniem na uprawę ogórków i pomidorów tudzież fasoli szparagowej, selerów i porów nie nawiezione a na pozostałej reszcie przyryć obornik. Pod ogórki, pomidory i pozostałe wymienione przeze mnie warzywa zastosować nawożenie rzędowe o którym wspominała Comcia. tzn w trakcie rycia tą część też zryć ale bez obornika/ na razie/. Jak wykonać praktycznie nawożenie rzędowe będzie tu w kwietniu wklejony przeze mnie materiał zdjeciowy.
Jest zagadnienie warzyw, które nie powinny być uprawiane na świeżym oborniku jak marchew, pietruszka czy buraki czerwone. Dobrze by było w tym roku zrezygnować z uprawy tych warzyw a powierzchnię poza ta częścią na ogórki i pomidory obsiać poplonem nawozowym np łubinem, który z jednej strony będzie wyglądał dekoracyjnie ale posłuży jako nawóz. Jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie pod łubin możesz teraz nie dawać obornika lecz przedsiewnie nawozy sztuczne.
Pozdrawiam
- wapnowanie, jeśli nawet okazałoby się niezbędne, już w zasadzie nie może być zrobione. Jest za późno na nie- to raz,a dwa- musi być dany obornik a tych dwóch zabiegów łączyć nie można
- przekopać ogródek przeznaczając na całe 2,5 ara 1 tonę obornika bydlęcego lub końskiego ale nie słomiastego/ musi być dobrze rozłożony/
- pozostawić część z tych 2,5 ara z przeznaczeniem na uprawę ogórków i pomidorów tudzież fasoli szparagowej, selerów i porów nie nawiezione a na pozostałej reszcie przyryć obornik. Pod ogórki, pomidory i pozostałe wymienione przeze mnie warzywa zastosować nawożenie rzędowe o którym wspominała Comcia. tzn w trakcie rycia tą część też zryć ale bez obornika/ na razie/. Jak wykonać praktycznie nawożenie rzędowe będzie tu w kwietniu wklejony przeze mnie materiał zdjeciowy.
Jest zagadnienie warzyw, które nie powinny być uprawiane na świeżym oborniku jak marchew, pietruszka czy buraki czerwone. Dobrze by było w tym roku zrezygnować z uprawy tych warzyw a powierzchnię poza ta częścią na ogórki i pomidory obsiać poplonem nawozowym np łubinem, który z jednej strony będzie wyglądał dekoracyjnie ale posłuży jako nawóz. Jeżeli zdecydujesz się na takie rozwiązanie pod łubin możesz teraz nie dawać obornika lecz przedsiewnie nawozy sztuczne.
Pozdrawiam
Chyba się nasza Rozi wystraszyła i wolała iść spać
Pozdrawiam

Pozdrawiam
-
- 10p - Początkujący
Heheforumowicz pisze:Chyba się nasza Rozi wystraszyła i wolała iść spać![]()
Pozdrawiam

- jofracy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Trzymam kciuki za Twój ogródek
ja na razie chodzę po działkach w okolicy i czatuję, czy ktoś nie chce sprzedać 

-------------------------
Pozdrawiam! Magda
Pozdrawiam! Magda
-
- 10p - Początkujący
A ja trzymam kciuki za szybkie znalezienie działeczkijofracy pisze:Trzymam kciuki za Twój ogródekja na razie chodzę po działkach w okolicy i czatuję, czy ktoś nie chce sprzedać

- beti_h
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, nie wiem czy mogę się podpiąć pod ten temat.. czy powinnam założyć swój wątek ... ponieważ tez pierwszy raz zaczynam z warzywniaczkiem ... i tez wertuję forum na okrągło.
Nie chciałabym zaśmiecać forum nowymi tematami o podobnej treści, więc staram się pytać w już istniejących wątkach. ( Jeżeli nie powinnam pytać tu poproszę o korektę lub info )
Tak więc mam akurat zdjęcie swojej ziemi... do tej pory był tam nieużytek przyleśny ..... w zeszłym roku w lutym zdarty był humus...a w tym roku rozplantowany po całej działce. W humusie były pewnie rozłożone liście dębów z kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu lat...
Teraz działka wygląda tak:
I moje pytanie: zakupiłam na All 50 litrów biohumusu od dżdżownic... tak to się nazywa
Który podobnie można stosować bezpośrednio na ziemię przed lub w czasie sadzenia - czy Waszym zdaniem to wystarczy na początek, później będę miała własny kompost...ale to dopiero w przyszłym roku.
Warzywniak będzie miał na początku około 30-40 m2.
Co do obornika... to mogę się rozglądnąć u nas w okolicy za końskim lub bydlęcym i ze dwie taczki uzbierać.... lub zakupić tak zwany " nawóz - obornik kozi sezonowany" on jest pakowany po 30 kg
Pozdrawiam
Nie chciałabym zaśmiecać forum nowymi tematami o podobnej treści, więc staram się pytać w już istniejących wątkach. ( Jeżeli nie powinnam pytać tu poproszę o korektę lub info )
Tak więc mam akurat zdjęcie swojej ziemi... do tej pory był tam nieużytek przyleśny ..... w zeszłym roku w lutym zdarty był humus...a w tym roku rozplantowany po całej działce. W humusie były pewnie rozłożone liście dębów z kilku, kilkunastu lub kilkudziesięciu lat...
Teraz działka wygląda tak:

I moje pytanie: zakupiłam na All 50 litrów biohumusu od dżdżownic... tak to się nazywa

Warzywniak będzie miał na początku około 30-40 m2.
Co do obornika... to mogę się rozglądnąć u nas w okolicy za końskim lub bydlęcym i ze dwie taczki uzbierać.... lub zakupić tak zwany " nawóz - obornik kozi sezonowany" on jest pakowany po 30 kg
Pozdrawiam