Bluszcz - jak się pozbyć
- ullak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2015, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pozbycie się bluszczu na trawniku
A może zostawić, jak już rośnie. Co tam w tym cieniu chcesz uprawiać?
Słomiany zapał, czyli u leniwego ogrodnika
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Tilling the soil is the equivalent of an earthquake, hurricane, tornado, and forest fire occurring simultaneously to the world of soil organisms.
USDA
Re: Bluszcz - jak się pozbyć
Docelowo cienia nie będzie za wiele, bo korony drzew będą przycięte aby wpuścić do ogrodu światło. Ogród ma być podzielony na strefę z trawnikiem i taką z uprawą warzyw. Bluszcz chciałbym zostawić jedynie na ścianie budynku gospodarczego.
- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
witek6,
oczywiście to jest Twój ogród i Twoja wizja.
Ale zastanów się, proszę, czy warto przycinać, tj. okaleczać stare drzewa i niszczyć bluszcz, który razem z drzewami stworzył naturalny biotop.
Może warto pójść za tym i na tej bazie stworzyć coś niepowtarzalnego, naturalnego i nie wymagającego dużych nakładów pracy?
oczywiście to jest Twój ogród i Twoja wizja.
Ale zastanów się, proszę, czy warto przycinać, tj. okaleczać stare drzewa i niszczyć bluszcz, który razem z drzewami stworzył naturalny biotop.
Może warto pójść za tym i na tej bazie stworzyć coś niepowtarzalnego, naturalnego i nie wymagającego dużych nakładów pracy?
Jak usunąć odrastające z korzenia rośliny
Witam, tylko w Was moja nadzieja. Na granicy z sąsiadem rósł bluszcz. Rozłożył się wszędzie a więc go usunąłem. Wykopałem dokładnie razem z korzeniami ale niestety cały czas odrasta i wyłazi z ziemi. Czy jest jakiś oprysk albo środek, który trwale go usunie, bo chciałem ten pas ziemi zagospodarować.
Jakub.
Ja to zastanawiam się co z takim bluszvzem zrobić, bo na kompost się nie nadaje. Nie chcę go palić. Na rod nie mam też jak go wywalić. Ktoś ma wiedzę czy po zrobieniu z niego porządnie sfermentowanej gnojówki też przeżyje? 

- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
A jaki, który bluszcz? Hedera?
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
-
- 200p
- Od: 14 mar 2016, o 19:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak wycinałem sekatorem pędy bluszczu, to zostawiłem je na powietrzu, na taczce, żeby się przesuszyły i takie przesuszone dałem na kompost. Mam nadzieję, że nie będą odrastać.
Pozdrawiam Irek
-
- 500p
- Od: 21 lut 2020, o 14:41
Jeżeli chcesz szybko, to pewnie coś takiego jak dawny roundup załatwi sprawę, ale tylko częściowo. Jeżeli roślina wysiewała nasiona to przez kilka lat, to coś może wykiełkować. Stare sprawdzone ręczne pielenie da radę nawet tym najwytrwalszym "chwastom".