co to za bulwy

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
babuchna
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 7 maja 2009, o 09:57
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: co to za bulwy

Post »

9 galtonii wyglądałoby równie pięknie. ;:224

Dawid i Ty Brutusie przeciwko mnie? :;230
Jak jeszcze Janusz potwierdzi że to ismeny to chyba ze wstydu spłonę. :lol:
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

coś czuję że to ismana bo zobaczyłam teraz u wujka google a chyba w sklepie było zdjęcie przy tych cebulach takiego białego kwiatu - z jakimiś wąsami , zawijasami - - cieniutkimi - czyli to może być ta ismena . Napiszecie mi czy mogę ją sadzić w donicy - jak duża urośnie , czy choruje i co po lecie -bulwy do piwnicy?. Do słońca czy półcienia ? kto na forum ma takie kwiaty/
duduś
tade k
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 5 lis 2010, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Duduś , dodam tylko , że lilie mają plamy chorobowe, następnym razem staraj się nie kupować z takimi objawami , mają być czyste. O tej porze nie powinno być jeszcze pędów. Także stawiam na ismeny. ;:108
Lilie i ismeny do słońca :uszy
Rayy
200p
200p
Od: 7 kwie 2011, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja mam :) Więcej info można znaleźć pod hasłami błonczatka lub hymenocallis.
Kwiaty mają wysokość 60-70cm. Sadzi się je od kwietnia do maja (kiedy niema już ryzyka nawet najmniejszego przemrożenia ziemi), kwitną w lipcu-sierpniu, jesienią trzeba je wykopać (lepiej wcześniej niż za późno) przed przymrozkami nawet jeśli liście są jeszcze zielone. Najwygodniej sadzić je w koszykach. Najlepiej kiedy wyjmie się je tak by jak najmniej uszkodzić korzenie, przysypie się je torfem który całą zimę trzeba trzymać wilgotny (ismeny mają grube korzenie i na ich budowę tracą dużo energii).
Można ją też sadzić w doniczkach. podlewać cały rok, zimą mniej obficie.
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

dzisiaj w castoramie polecili mi Kaptan do zaprawiania bulw i cebul p/ grzybom - może być ,? jak go zastosować - moczyć tak jak tam pisze czy dać do suchego proszku?
duduś
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moczyć w roztworze przez około 30 minut, potem wysuszyć odwracając " do góry nogami", tak aby woda wyciekła z łusek.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”