Ogrodowy busz Danuty
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogrodowy busz Danuty
Jak bez owoców to z pewnością Roseum, ona ma takie pompony z kwiatów. Ja mam Roseum i zwykłą ,która ma czerwone owoce. Tylko, że moje
malutkie.

- korzo_m
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu zainteresowała mnie bardzo wizytówka Twojego ogrodu. Więc przyszłam na spacer, masz cudnie zagospodarowaną działkę, jest w niej wiele krzewów, kolkwicja piękna. Właśnie ten krzew zamówiłam i też będzie rósł u mnie.
Rabatki fajnie zabezpieczone przed trawnikiem, który jest bardzo zadbany. Zmiana wyglądu altanki, dobudowanie tarasu to strzał w 10.
Rabatki fajnie zabezpieczone przed trawnikiem, który jest bardzo zadbany. Zmiana wyglądu altanki, dobudowanie tarasu to strzał w 10.
- AnowiB
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
Danusiu fajnie,że pokazałaś jak było na początku.....dopiero teraz widzę ,że zaczynałaś prawie od zera....a jakoś wcześniej nie umiałam sobie tego wyobrazić..wydawało mi się,że Twoja działka jest taka cudna od zawsze.....chwal się nią bo masz się czym chwalić...

- danutal
- 100p
- Od: 1 sty 2012, o 19:04
Dorotko i Iwonko, chyba każdy ogród powstaje przy ogromnym zaangażowaniu pracy i finansów, no ale przecież chcemy się w nim wspaniale czuć i spędzać czas z przyjemnością.
Dorotko, jestem przekonana, że będziesz z kolkwicji bardzo zadowolona, czas tak szybko leci, że ani się nie spostrzeżesz, a będzie wielka.
Dorotko, jestem przekonana, że będziesz z kolkwicji bardzo zadowolona, czas tak szybko leci, że ani się nie spostrzeżesz, a będzie wielka.

- danutal
- 100p
Dziękuję wszystkim odwiedzającym za spacer po moim ogrodzie. Kontynuuję swój wątek....
Pod brzozą Youngii gdy była bardzo młoda, było wrzosowisko. Brzoza się rozrosła, zacieniła rabatke, więc powoli zmieniam pod nią nasadzenia.

Rabata z trawami znajduje się obok pawilonu , więc odpoczywając w nim , mam ją cały czas na oku.

Z braku miejsca na prawdziwy skalniak, zrobiłam sobie jego namiastkę, sadząc rośliny w pojemnikach betonowych.

Tutaj wyraźnie widać jaki u mnie busz.... obsypany czerwonymi kwiatami krzew, to kalmia szerokolistna.

kolorowy duet ....kalina i krzewuszka

Przejście przy skraju działki prowadzi do grilla....

Pod brzozą Youngii gdy była bardzo młoda, było wrzosowisko. Brzoza się rozrosła, zacieniła rabatke, więc powoli zmieniam pod nią nasadzenia.

Rabata z trawami znajduje się obok pawilonu , więc odpoczywając w nim , mam ją cały czas na oku.

Z braku miejsca na prawdziwy skalniak, zrobiłam sobie jego namiastkę, sadząc rośliny w pojemnikach betonowych.

Tutaj wyraźnie widać jaki u mnie busz.... obsypany czerwonymi kwiatami krzew, to kalmia szerokolistna.

kolorowy duet ....kalina i krzewuszka

Przejście przy skraju działki prowadzi do grilla....

- danutal
- 100p
Ulubione przeze mnie hortensje...Anabelle i Renhy

Azalie rosną u mnie w dwóch miejscach... szpaler od wschodu oraz mała rabata w samym słońcu.

Najstarsza rabata z hostami znajduje się przy frontowym ogrodzeniu.
Hosty, to chyba najbardziej przeze mnie ulubione rośliny.

Trzy metry od nich rośnie sobie parzydło leśne. W ubr kwitło beznadziejnie...Fotka z 2010 r.

A kawałeczek dalej w samym rogu, rodgersja.

Za rogiem wzdłuż płotu ...tawułki

Azalie rosną u mnie w dwóch miejscach... szpaler od wschodu oraz mała rabata w samym słońcu.

Najstarsza rabata z hostami znajduje się przy frontowym ogrodzeniu.
Hosty, to chyba najbardziej przeze mnie ulubione rośliny.

Trzy metry od nich rośnie sobie parzydło leśne. W ubr kwitło beznadziejnie...Fotka z 2010 r.

A kawałeczek dalej w samym rogu, rodgersja.

Za rogiem wzdłuż płotu ...tawułki

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Danusiu cudne hortensje , azalie , tawułki , parzydło
A hosty boskie , też je bardzo lubię
Jak je chronisz przed ślimorami , ze są takie piękne i nic a nic ażurowe ?

A hosty boskie , też je bardzo lubię

- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Ślicznie tutaj, rośliny zadbane wszystko przemyślane 
Rabaty fajne! Lubie takie działki

Rabaty fajne! Lubie takie działki

- amatorka015
- Od: 12 kwie 2011, o 17:12
Trawnik jak marzenie, wszystkie rabatki z niesamowitą ilością roślin po prostu pięknie
Bardzo mi się spodobały twoje tawułki
Pozdrawiam

Bardzo mi się spodobały twoje tawułki

Pozdrawiam

- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Danusiu jak tu na wieczorny spacerek a tu takie rarytaski , gdzie ty się chowałaś kobieto
Hosty marzenie 

- danutal
- 100p
Agnieszko, przykro mi to pisać , ale niestety był rok , kiedy miałam u siebie tysiące ślimaków bezmuszlowych, brązowych i popielato czarnych. Na początku codziennie rano i wieczorem je zbierałam, setki... Musiałam zastosowac radykalny sposób i wysypałam wokoło ogrodu /żeby nie przychodziły z zewnątrz / środek ślimakobójczy Glanzit. Od tego czasu mam spokój, zauważam tylko pojedyncze egzemplarze, a te mogę wyzbierać.
Zeberko i Justynko cieszę się z Waszej wizyty u mnie.
Edytko, dla Ciebie również
Zeberko i Justynko cieszę się z Waszej wizyty u mnie.
Edytko, dla Ciebie również

- AnowiB
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
Zastanawiam się nad zlikwidowanyem tego mojego skalniczka pod ścianą altany....i chyba zamiast niego posadzę tam hortensje albo azalie.....bo muszę je przesadzić 

- agatka123
- Od: 23 sty 2011, o 21:12
Danusiu ja też nie mogąc poradzić sobie z plagą ślimakow stosowałam niebieskie granulki
Parzydło na jakim masz stanowisku ?
Ja posadziłam w ubiegłym roku jesienią w zacienionym zakątku . Ciekawe czy przeżyło zimę . Twój egzemplarz to pewnie wieloletni ?

Parzydło na jakim masz stanowisku ?
Ja posadziłam w ubiegłym roku jesienią w zacienionym zakątku . Ciekawe czy przeżyło zimę . Twój egzemplarz to pewnie wieloletni ?
- korzo_m
- Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Danusiu busz na 1,2,4 zdjęciu urokliwy, nie mogę się nadziwić tym pięknym zestawieniom roślinnym. Napisz jak tworzysz takie rabatki, czy planujesz nasadzenia, czy wszystko wychodzi tak spontanicznie. Skąd w ogrodzie tyle kamieni.
- danutal
- 100p
Iwonuś, nie likwiduj go, jest piękny.. zawsze go podziwiałam. Czy masz go od południa ? Skalniaki w większosci uwielbiają 
Z drugiej strony namawiam Cię do uprawy azalii... u mnie zazwyczaj nie chorują , chociaż w ubr wszedł na niektóre odmiany mączniak / no, ale ale lato było bardzo wilgotne/. Ja osobiście wolę azalie od rododendronów, właśnie ze względu na choroby.
Zazdroszczę niektórym,że dochowali się tak wielkich i zdrowych rododendronów, u mnie zachowaly sie z wielu, tylko dwa
Na pewno zależy to od warunków glebowych... nie u wszystkich, wszystko rośnie .

Z drugiej strony namawiam Cię do uprawy azalii... u mnie zazwyczaj nie chorują , chociaż w ubr wszedł na niektóre odmiany mączniak / no, ale ale lato było bardzo wilgotne/. Ja osobiście wolę azalie od rododendronów, właśnie ze względu na choroby.
Zazdroszczę niektórym,że dochowali się tak wielkich i zdrowych rododendronów, u mnie zachowaly sie z wielu, tylko dwa

Na pewno zależy to od warunków glebowych... nie u wszystkich, wszystko rośnie .