Czym podsadzić krzaczki

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
fogrod
200p
200p
Od: 16 cze 2011, o 02:49
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Czym podsadzić krzaczki

Post »

kattka24 pisze:Ja tam widziałabym jakieś powojniki, a z przodu okrywowe różyczki przy okazji rozwiązany byłby problem braku kwiatów w drugiej połowie lata.
okrywowe różyczki (np stara, sprawdzona "the fairy", która kwitnie niekiedy do Bożego Narodzenia) idealnie pasują do wszystkich roślin wymienionych przez oliwkę
oliwka pisze:Bodziszki, szałwie omszone, lawenda, kocimiętki.
przy czym bodziszki i szałwia zaczynają od późnej wiosny a kocimiętka i lawenda w lecie.
Można by tu dodać czosnki (maj czerw) , niskie wrześniowe astry, lilie (pocz. lipca),

w głębi rabaty świecznicę (od poł lata) jeżówki, kłosowce, monardy (środek lata)
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

fogrod pisze: w głębi rabaty świecznicę (od poł lata) jeżówki, kłosowce, monardy (środek lata)
Chyba to nie są byliny to "podsadzenia":) Poza tym krzewy liściaste podrosną i na monardy np może być za ciemno. Do tego zrobi się bałagan kompozycyjny i jeden wielki chaos. Z tego samego powodu nie dawałabym róż. Ale to już rzecz gustu, co kto lubi.
Pozdrawiam, Marta
fogrod
200p
200p

Post »

MartaG pisze:Chyba to nie są byliny to "podsadzenia":) Poza tym krzewy liściaste podrosną
tak, to był właśnie mój argument na niedosadzanie więcej krzewów ale zanim te placki w głębi rabaty zarosną miną ze 3-4 lata, przez które można się cieszyć bylinami.
MartaG pisze: Do tego zrobi się bałagan kompozycyjny i jeden wielki chaos. Z tego samego powodu nie dawałabym róż
Wszystko zależy od doboru kolorów (szczególnie w towarzystwie krzewuszek w czerwcu których zapomniałem wziąć pod uwagę). Ale większość posiadanych przez Sasankę roślin daje ścianę jednolitej zieleni, która moim zdaniem stanowi fajne tło dla bujnej rabaty w stylu cottage garden.
MartaG pisze:Ale to już rzecz gustu, co kto lubi.
Lubię również styl minimalistyczny, naturalistyczny i wiele innych. Pytanie jaki efekt założyła sobie Sasanka
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sasanko najlepiej byłoby gdybyś miała już jakąś wstępną wizję, wysokość roślin, kolory, wtedy można by się pobawić w dobieranie roślin na rabatkę. Ja jestem zachwycona np. tą http://www.clausdalby.dk/ stroną. Warto przysiąść tu na dłużej, zerknąć do archiwalnych postów i pooglądać jak oni komponują rośliny ... może dzięki temu urodzi Ci się jakiś fajny konkretny pomysł :)
Pozdrawiam, Kaśka
sasanka_
200p
200p
Od: 10 maja 2011, o 08:46
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zapraszam do mojego wątku - są zdjęcia z pozostałych rabat. Raczej u mnie prosto, w kierunku cottage się nie wybieram. A ściana zieleni mi nie przeszkadza choć faktycznie w drugiej części lata nic tam nie kwitnie. Dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Rabaty przy wejściu wyglądają w ten sposób:

Obrazek
Ewa
kattka24
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 maja 2010, o 13:08

Post »

No to już jaśniej się zrobiło. Ślicznie tam u Ciebie :)
A co do tej rabaty. Myślałaś na persicariami? Mnie tam się widzi łan Painter's Palette, albo Red Dragon, albo Lance Corporal. Wydaje mi się, że pasowałyby do stylu ogrodu i powinny pięknie Ci tam rosnąć.
Pozdrawiam, Kaśka
fogrod
200p
200p

Post »

Sasanka trzeba było tak od razu :) Myślałem, ze ta rabata to zaczątek nowego ogrodu i nic innego jeszcze w nim nie rośnie :)
sasanka_
200p
200p

Post »

No...... bo to jest zaczątek w sumie :D
Ewa
sasanka_
200p
200p

Post »

Mam lepsze zdjęcia. Może tak będzie łatwiej.

Na pewno wsadzę cebulowe - uwielbiam np. szachownicę co by wczesną wiosną się cieszyć się kwiatuszkami nie tylko na trawniku :) Jednak cały czas szukam czegoś na pełnie lata, bo wtedy na rabacie jest już nijako. A szkoda bo to mój główny widok na ogródek.

Obrazek

idąc od lewej:
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ewa
bonim
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 1 mar 2012, o 21:03

Post »

twój ogród jest ładny w danym czasie jak kwitną budleje , i anabelki , a wczesną wiosną i zima te rabaty straszą :)

pomyśl o zimozielonych i wypełniaj dziury krzewami kwitnącymi , trawami i bylinami
bukszpany, cisy a z nich kule stożki żywopłociki i inne tego typu tam widzę a miedzy nimi te twoje krzaczki liściaste kwitnące :)
na razie to widzę ze w zimie same gołe kikuty bez liści sterczą, a na uzupełnienie te dwie solowe zielona i czerwona żurawka wyglądają jak plama na ładnym sweterku :))))
Pozdrawiam ogrodowiskowo

a jak twoje budleje po zimie ? odbiły?
sasanka_
200p
200p

Post »

Tak jak pisałam moim problemem jest lato. Zima mnie nie interesuje więc kule i stożki żywopłotowe raczej nie rozwiążą problemu tych trzech dziur na rabacie o których piszę.
Ewa
maxx
100p
100p
Od: 14 kwie 2011, o 22:26

Post »

Ja bym posadził kwiaty letnie i takie które się co roku wykopuje na przykład niskie dalie (kwitną całe lato). Jeśli urosną tam byliny będzie ciężko się z nimi potem rozstać a będą się z krzewami nawzajem zagłuszać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”