Syrop z mniszka lekarskiego-czyli potocznie mówiąc z mlecza

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Awatar użytkownika
safiori
200p
200p
Od: 7 kwie 2008, o 09:51

Post »

Bardzo dziękuję za informację. na pewno się przyda :D
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

kogra pisze:To najpiękniejszy widok - szkoda, że tak rzadko już spotykany. :cry:

Do sałatek można też dodawać kwiaty, uprzednio wypłukane dobrze / ze względu na robaczki, które czasem można w nich znależć / pod bieżącą wodą i obrane z gorzkiej szypułki.
Można też zrobić wino z kwiatów tak jak każde inne.
Jeśli nie chce się lekko gorzkawego posmaku należy dać do niego tylko same płatki kwiatowe - wtedy pachnie miodem.
Chciałabym wrócić jeszcze do mniszka. Wyczytałam w tym wątku, że można z niego robić syrop:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ht=mniszka
Ale nie jest tam napisane czy trzeba do niego nazbierać całe główki kwiatów (razem z tym zielonym).
Zaciekawiło mnie to tym bardziej, że Kogra napisała, że kwiaty użyte do sałatki muszą być bez szypułki, bo jest gorzka..
Czy ktoś mi odpowie jak jest z syropem?
Będę wdzięczna :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Do syropu zbiera się całe koszyczki kwiatów, nie trzeba wyrywać płatków ani usuwać zielonych części :D
Awatar użytkownika
jollla500
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2008, o 23:49

Post »

Ale super przepis muszę zrobić go dla swoich dzieci ;:109
Jolllinki ;:3Do Jollla500
Miłością moją są ogrody, wschody słońca i jego zachody......
dana0520
50p
50p
Od: 2 mar 2008, o 17:15

Post »

A jaką "miarką" można "odmierzyć" 250-300 kwiatowstanów???? Trzeba liczyć :?: :shock: :?: czy może będzie to cały słoik np. 1 l, albo jeszcze jakis inny pojemniczek ????
Pozdrawiam Dana
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ja liczę :lol: Chociaż, jeżeli mam akurat same duże ładne kwiaty, to wiem już, że zajmują mi mniej więcej 3/4 koszyka, do którego zawsze je zbieram.
evluk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lis 2008, o 17:19
Kontakt:

Post »

Ja znam też ten przepis, ale troszkę do niego inne mam dane:

Zbieramy 500 kwiatów mniszka bez łodyg ( ja liczę:D). Ułóżcie w domu wieczorem, po zbiorze na białym papierze, lub prześcieradle- przez noc wyjdą z niego małe robaczki, które tam zamieszkują- dodatkowe białko w wywarze jest nam przecież niepotrzebne :wink:
Rano kwiaty płuczemy i zalewamy 1 litrem wody źródlanej- mineralnej, do tego wkrójmy 1 dużą cytrynę- syrop wtedy nam nie stwardnieje i będzie miał orzeźwiający smak. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut od przykryciem, następnie ściągamy z ognia i zostawiamy na 24 godziny.
Potem cedzimy wszystko przez gazę( kwiaty i cytryny wyrzucamy) uzupełniamy wody do litra, dodajemy od 1 kg do 2 kg jak kto lubi, odparowujemy wywar, by powstał syrop o konsystencji złocisto brunatnej. Trwa to około 2 godzin- przez ten czas trzeba mieszać i uważać , aby nam się nie przypalił. Rozlewamy gorący do małych słoiczków i od razu zakręcamy. Bardzo długo można go przechowywać. Doskonały do: chleba, pierników, herbat, napojów. Pomocny w przeziębieniach, suchym kaszlu, drapaniu w gardle i kłopotach z trawieniem. Syrop jest niezawodny a przy tym w 100 % naturalny.....
Mój kompot z mniszka czeka do jutra na odparowywanie... :)
Pozdrawiam Ewa
Marzenna
50p
50p
Od: 6 maja 2007, o 12:07

Re: Syrop z mniszka lekarskiego-czyli potocznie mówiąc z mlecza

Post »

Kochane -zebrałam mniszka i gotuję sok, ale, aż wstydzę się przyznać, mój mąż uważa, że wytruję całą rodzinę. Twierdzi, mieszczuch, że zebrałam mlecz. Wg mnie mlecze jeszcze nie kwitną -mam rację? No i mają rozgałęzione korzonki a nie paliki jak mniszek. Uspokójcie mnie bo już zaczęłam być niepewna nawet roślin na mojej trawie :(
Najdłuższa droga , najdalszy cel - zawsze należy zrobić pierwszy krok. A potem nie zapomnieć o następnych :)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re:

Post »

skarb14 pisze:Jesienią już mlecza nie ma. Trzeba zbierać go w maju (na początku) bo później robią się z niego dmuchawce. Teraz niestety już za późno :( . Ja swój miód zrobiłam jakiś miesiąc temu, kiedy była pora, że mlecz kwitł (było go bardzo dużo).
Mniszek zakwitnie po raz drugi w okolicach sierpnia :wink:
Wtedy zawsze robię drugi raz w roku po zbiorze majowym syrop :heja
Dodaję go do herbaty, można dodawać do lodów, serka homogenizowanego, smarować chleb a takze jeść łyżką prosto ze słoiczka !
Również wszystkim polecam!
Nie ma potrzeby płukania-tracimy pyłek. Lepiej rozsypać kwiatki na kilka godzin na biały papier-mieszkańcy sami uciekną :)
Cukier lepiej dodać do przecedzonego wywaru-po co go wyrzucać z wymoczonymi kwiatkami :wink:

P.S.
Mlecz to właśnie mniszek lekarski i ma korzeń palowy!!!!
Jeśli to zebrałaś to nie wytrujesz jeśli nie dodasz nic poza przepisem :;230

A ja kiedyś kwiatki przeliczyłam, potem przeważyłam i
500 kwiatków waży ok. 60 dkg
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Tak to wygląda. Evluk-nie wytrzymuje długo,jest za smaczny i za skuteczny jak na syrop.
Obrazek
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

Wątek prawie od roku nieodświeżany, ale mnie zachwycił pomysł syropku.
W pierwszej chwili czytałam z ciekawości co też wymyśliłyście bo całe dzieciństwo mi wpajano "dziecko, nie dotykaj mleczu bo jest trujący" :shock: i właściwie nigdy nie przyszło mi do głowy, żeby to zweryfikować.
Mam 6 letniego synka, który często jesienią i zimą łapie infekcje, szczególnie katar i kaszel i chyba lepiej zapobiegać niz leczyć szczególnie że nie jestem zwolenniczką antybiotyków.
Do tej pory znałam tylko syrop z cebuli...
Na pewno skorzystam w tym roku z przepisu na syropek.

Pozdrawiam
Kinia
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

Mnie też za dziecka zawsze mówiono, że mlecz trujący ;)
Dlatego byłam w szoku, gdy kiedyś czytałam, że ktoś robił surówkę z jego liści ;)
KiniaSG
100p
100p
Od: 5 lut 2011, o 21:15

Post »

No syrop to tak, bo to jednak tylko wyciąg, natomiast na surówkę to już bym się nie odważyła.
Nie mam oczywiście rozsądnych argumentów dlaczego nie zjadłabym takiej surówki, po prostu jakos nie mam przekonania.

Pozdrawiam
Kinia
Pozdrawiam.
Kinia.

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=43949" onclick="window.open(this.href);return false;
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
lidek
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 maja 2010, o 13:37

Post »

no i przez weekend powstał pierwszy w moim życiu syrop z mniszka ( u mnie mówią z "majów")
Mam nadzieję, że jest tak skuteczny jak i smaczny. Musiałam szybko pozamykać słoiczki bo na zimę nic by się nie ostało :D

Może znacie jeszcze jakieś sprawdzone przepisy na inne równie smaczno-użyteczne syropki?
Awatar użytkownika
adasko1fly
50p
50p
Od: 5 kwie 2011, o 20:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Można zrobić z pędów sosny. jest dużo lepszy i do tego niesamowicie aromatyczny :heja :heja
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”