Pozyskiwanie nasion - z czego i jak
Re: Pozyskiwanie nasion - z czego i jak
Czasem zdarzają się takie nasiona zanieczyszczone już od producenta. Kilka osób pisało o marchewce białej czy cukinii.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
aniaop, zapewne ciekawie to wyglądało ale to niemożliwe żeby dynia zapyliła się ogórkiem:) Pewnie masz tam nieźle kursujące pszczoły. Mogło tez już być coś skrzyżowane u producenta, tak jak pisze aria. W tym samym roku nie ma prawa być widać żadnych efektów, dopiero w kolejnym po wysianiu nasion z pokolenia f1. Taki przykład : jak biała dziewczyna usiądzie w kościele obok czarnego chłopaka, to automatycznie od tego nie ściemnieje. Dopiero jak zaliczy solar;)
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A to fakt, w zeszłym roku miałem posadzoną paprykę z własnej rozsady z nasion zakupionych w sklepie, i była papryka w dwóch typach 
Loeb ten solar to strzał w 10

Loeb ten solar to strzał w 10

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
Re: pozyskiwane nasion - z czego i jak
Jeśli się mogę wtrącić; chodzi zapewne o zapylenie krzyżowe kwiatów ogórkaloeb pisze:Ogórka musisz zapylić ręcznie i zabezpieczyć kwiaty przed i po zapyleniu,

- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
loeb pisze:jak biała dziewczyna usiądzie w kościele obok czarnego chłopaka, to automatycznie od tego nie ściemnieje. Dopiero jak zaliczy solar;)

No i na temat: dlatego pytałam, bo od razu efektów nie ma prawa być. Nasienie już było z domieszką.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
McMArchewka: ja się na ogórkach nie znam, może są odmiany samopylne, jednak ogórek to tez dyniowate więc zakładam że jeśli chodzi nam o utrzymanie odmiany, to wypadałoby zapylić ręcznie lub sadzić tylko jedną odmianę.. Jeśli na odmianie nie zależy, to wystarczy poczekać aż ogór dojrzeje - zżółknie, i zebrać nasiona.
A czy ogórek melonowy zapyli się z takim zwykłym? 

-
Teoretycznie nie powinien, jak w praktyce to nie wiem, za to na pewno może krzyżować się z melonami.
Sprawdziłam sałatę: teoretycznie samopylna.
Sprawdziłam sałatę: teoretycznie samopylna.
A więc to musi być melon ogórkowy a nie ogórek melonowy
No trudno. Coś wymyślę. Np posadzę rośliny w różnych miejscach. To zminimalizuje ryzyko zapylenia. Bo jest na przykład tak:
Ogródek leży na północy posesji. Piwnica na południu. A pszczoły ma sąsiad na południe od mojego ogródka. Jeśli od ogródka do piwnicy jest 50 metrów to pszczoły raczej będą powtarzać lot po tych samych kwiatach aż do ich wyczerpania w nich zapasów, niż latać raz o 50 m dalej a raz o 50 metrów bliżej...

Ogródek leży na północy posesji. Piwnica na południu. A pszczoły ma sąsiad na południe od mojego ogródka. Jeśli od ogródka do piwnicy jest 50 metrów to pszczoły raczej będą powtarzać lot po tych samych kwiatach aż do ich wyczerpania w nich zapasów, niż latać raz o 50 m dalej a raz o 50 metrów bliżej...
-
A jak wyślą dwie eskadry, które będą wymieniać powitalno-pożegnalne uściski odnóży?;) W sumie tak myślę, możesz po bokach dosadzić jakichś kwiatów, to się może na nich wyczyszczą..
To, może ja lepiej sam to zapylę. To się wcale nie wydaje takie kosmicznie trudne. Swoją drogą pszczół u mnie zatrzęsienie. W tamtym roku to jak po deszczach wyszło słońce to potrafiło po osiem naraz w jednym kwiecie dyni siedzieć. Jak bym tak się uwziął i je łapał to bym cały ul wykosił.
Loeb, , nasiona dyni były moje, hodowałam dynię już chyba 3 rok, więc nic takiego nie mogło być.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Aniu, a nie bierzesz pod uwagę, że jeszcze rok wcześniej jakaś pszczółka spłatała figla i przyniosła pyłek od sąsiada?
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- gnet
- 500p
- Od: 13 wrz 2010, o 23:02
- Kontakt:
Pszczółkom lepiej posadzić na uboczu parę roślin miododajnych wtedy jest małe ryzyko, że zaczną panoszyć się po innych roślinach.
No nie wiem, czy to taki dobry pomysł. Wiele roślin lepiej plonuje po zapyleniu. Zresztą dynia jest miododajną rośliną i to bardzo miododajną