Kawon ( arbuz ) - część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ann33
200p
200p
Od: 30 mar 2010, o 15:36
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz )

Post »

No właśnie, podobnie u mnie z tymi arbuzami się działo! Może za późno wysiane były? Może coś uszczknąć po zawiązaniu owocu, tylko gdzie dokładnie? Jakiś błąd popełniliśmy, tylko jaki?
treborx
200p
200p
Od: 25 lip 2011, o 15:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 1

Post »

Myślcie szybko nad tym błędem, bo ja w tym roku pierwszy raz będę siał arbuzy to nie chciałbym iść Waszym śladem :)

Ogólnie w tym roku muszę ze wszystkim powalczyć, bo w tamtym co nie posiałem to mi różnego rodzaje zarazy pozjadały :( dyńki to zbierałem jeszcze częściowo zielone, bo całą roślinę szlag trafił i już tylko gnić zaczynały.
konrad008d
100p
100p
Od: 29 sty 2012, o 19:26

Post »

Posiadam takie nasiona arbuza-
Obrazek
Mam zamiar wysiać 15-20 kwiecień .
ann33
200p
200p

Post »

Nie za późno? Wprost do gruntu będziesz siał?
konrad008d
100p
100p

Post »

Nasiona wysieje w doniczki 8cm na 8cm . Ann33-czas do wysadzenia Arbuza to miesiąc czasu więc będzie w sam raz .
POZDRAWIAM KONRAD
Przemek19
50p
50p
Od: 5 lut 2012, o 18:33

Post »

Ja wiem ze swojego doświadczenia że połowa kwietnia to najlepszy czas na sianie arbuzów rozsadę produkuje się 4-5 tygodni czyli w sam raz
ann33
200p
200p

Post »

Skoro tak piszecie to znaczy, że tak jest :wink:
W sierpniu będziemy się chwalić naszymi plonami :heja
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam wszystkich bardzo serdecznie :)
To moje pierwsze kroki na forum, więc bardzo proszę o wyrozumiałość gdybym zrobiła coś nie tak :)
Przeglądam wątek w poszukiwaniu rad co do uprawy arbuzików, bo już od jakiegoś czasu mam ochotę spróbować z ich uprawą. A po przeczytaniu Waszych postów jeszcze bardziej mnie korci, by w tym sezonie je wysiać :) Mam w związku z tym pytanko, jak wygląda sprawa ze wschodami i przeżywalnością siewek? Chciałabym posadzić np po 2-3 sadzonki w kilku różnych odmianach i zastanawiam się, czy jest sens kupować po całym opakowaniu nasion np. 4 odmian i wysiewać wszystkie, czy wystarczy zakupić 1 torebkę tzw. mix, gdzie jest np po 3 czy 4 nasiona z 4 czy 5 odmian? Czy jeśli wysieję np. taki mix nasion, to doczekam się takiej ilości sadzonek?
A jeśli chodzi o odmianę Złoto Wolicy, to znalazłam ją w sklepie http://www.esklep.legutko.com.pl/ :)
Pozdrawiam serdecznie!
Pozdrawiam, Dorota
konrad008d
100p
100p

Post »

Jeśli chodzi o wschody to Arbuz wschodzi 10-15dni więc Arbuzy nie kiełkują szybko , a o hodowli nic ci nie powiem bo sam wiem mało . :wink:
POZDRAWIAM KONRAD
ann33
200p
200p

Post »

cantati - witamy serdecznie kolejną "arbuziarę" ;:138
Moim zdaniem kup mix arbuzików, bo po co Ci 10 nasion każdej z odmian? Chyba, że masz ary gdzie wzrokiem nie sięgasz :roll:
W mixie będzie około 10-20 nasion (może się mylę, nie wiem) i to w zupełności wystarczy. Musisz liczyć się z tym, że arbuz rośnie bujnie, podobnie do dyni.

treborx --> Złoto Wolicy wysłane, jutro, najpóźniej w poniedziałek będziesz miał, zdążysz posiać :wink:
Awatar użytkownika
Mnemozyna
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 16 kwie 2011, o 13:17

Post »

Moje zeszłoroczne arbuzy były przepyszne. Co prawda osiągały jedynie wielkość bardzo dużych jabłek, ale były bardzo słodkie. Miałam Złoto Wolicy i Rosario, w tym roku myślę, o Janosiku.
Obrazek
Przemek19
50p
50p

Post »

Ja janosika miałem w ubiegłym roku jest bardzo smaczny i różni się nieco smakiem od tych z różowych wielki nie urósł 2 kg ale to raczej wina pogody (niska temperatura i dużo deszczu) ,ale przynajmniej u mnie nie chorowały
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 11:22

Post »

Arbuzy działają na wyobraźnię. Przynajmniej moją :wink: . W tamtym roku miałem Rosario, w tym zebrałem Rosario, Złoto Wolicy, Bingo, Janosik i Crimson Sweet. Oczywiście powstaje pytanie, gdzie ja to posadzę ale tym będę się martwił później.
Cantati, jaka firma sprzedaje taki mix nasion?
Z tego co pamiętam mi Rosario wschodziły bardzo szybko po położeniu pojemnika na ciepłym kaloryferze. Ja siałem w drugiej połowie marca, wysadzałem w drugiej połowie maja już kwitnące, pierwsze owoce były zawiązane już pod koniec maja. Niestety potem wszystko uschło a największy owoc miał wielkość średniego grejpfruta. Był dojrzały i smaczny, tylko mały :(

Do moderatora: Wątek to chyba część 2?
Pozdrawiam
Michał
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Przemek19
50p
50p

Post »

Ja widziałem na allegro mieszankę (sugar baby,janosik, złoto wolic,charleston grey) W.Legutko.A jak zebrałeś nasiona rosario z owocu to w tym roku może nie powtórzy ci swoich cech jest to odmiana F1.
Awatar użytkownika
Miki
100p
100p
Od: 6 sty 2011, o 11:22

Post »

Przemek19 pisze:A jak zebrałeś nasiona rosario z owocu to w tym roku może nie powtórzy ci swoich cech jest to odmiana F1
zebrałem=kupiłem :) Rosario F1 akurat od Legutko
Pozdrawiam
Michał
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”