Priam - odległy cebulkowy świat.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
Zielona_Ania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2010, o 17:40
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: PRIAM - odległy cebulkowy świat.

Post »

Przemku, to w kwietniu imprezka ;:136 5 lat to jednak kawał czasu, niezłe zmiany w ogrodzie można zaobserwować.
Bardzo lubię I. reticulata, jednak u mnie nie za bardzo chcą się utrzymać, coś tam zawsze wyjdzie z ziemi na wiosnę, ale mniej niż sadziłam. Jednak te ich niebieskości są wyjątkowe i na pewno z nich nie zrezygnuję.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30

Post »

tade k pisze:Witaj Przemku Jesteś weteranem Forum . Gratuluję wytrwałości , będę częstym gościem w Twoim ogrodzie. ;:108
Tadeuszu - dziękuję za miłe słowa. Cieszy mnie również fakt, że wyrażasz chęć współtworzenia tego wątku razem ze mną. Bo w końcu to my Forumowicze tworzymy każdy wątek.
JAKUCH pisze:Przemku nareszcie się pokazałeś . Czy irysy już kwitną ,bo u mnie powychodziły z ziemi ,ale kwiatów jeszcze nie mają . 5 lat 5 wątków a ja za 4 lata 8 części czyli 2 części na rok :;230 Widać jestem większą gadułą :;230 no i jestem 2 gościem
Jadziu - odległość nie pozwala mi w pełni odpowiedzieć na Twoje pytanie. Jednak z tego co wiem to w moim ogrodzie jeszcze nic się nie obudziło. W sumie to dobrze bo srogi mróz szybko zniszczyłby każdą roślinę.
kogra pisze:Zaznaczam wątek, żeby nie zgubić.
Ciekawa jestem tegorocznej pandy jak wyjdzie. Oby tylko mróz był słabszy niż zapowiadają.
Grażynko- nie ma raczej nadziei na to żeby mróz był mniejszy... Przynajmniej chwilowo. U mnie w Sosnowcu było dzisiaj -17st C :!: Pandy sam jestem ciekaw. Rok temu była atrakcją, gdyż nawet spacerujące osoby przystawały..., opierały się o bramę i zaglądały, żeby sprawdzić co tak kwitnie.
Jagusia pisze:Bardzo podobają mi się te zdjęcia. W sam raz na początek wątku - jeszcze zimowe... ale już widać że wiosna galopujei oby przegnała te okrutne mrozy, które nas aktualnie nawiedzają. Jak długo masz te irysy żyłkowane? Bo ciekawa jestem jak z zimowaniem i przyrostami u nich....
Jagusiu - to będzie moja 3 wiosna z irysami żyłkowanymi. W pierwszym sezonie wypuściły tylko kiełki i liście. Natomiast rok temu pokazały na co je stać. Zakwitły wszystkie co do jednego. Liczę na to, że w tym roku dodatkowo się zagęszczą.
HalinaK pisze:Przemku melduję się w Twoim nowym wątku :wit Podobnie, jak Jagusia, zachwycają mnie Twoje zimowe fotki ukazujące zbliżającą się już wiosnę. Fajnie, że obok wstawionych fotek roślinek piszesz info na ich temat.
Lubię do Ciebie zaglądać, jestem Twoim stałym gościem, chociaż rzadko zostawiam ślad.
Halinko - rozpływam się przy takich wpisach. Chciałbym, aby tegoroczny watek był bardziej merytoryczny. Owszem piękne zdjęcia to podstawa, ale fajnie gdy moja wiedza o roślinach komuś może się przydać.
roots23 pisze:Witam, widać, że jest co obsadzać; u Ciebie ciemiernik kwitnie, ja coś do niego nie mam szczęścia, bo drugi rok coś siedzi i nic. No cóż, poczekam. Pozdrawiam :)
Roots23 - powyższe zdjęcie ciemiernika jest z zeszłego roku. Jednak muszę przyznać, że nie miałem z nim kłopotu. Zakwitł po pewnym czasie od posadzenia. Może warto zasilić go kompostem.
andrzejek pisze:Przemku melduję się w nowej części. Mojemu rh liście się pozwijały mocniej niz twojemu czy przeżyje ?
Andrzejku - nie obawiaj się. Twój różanecznik przeżyje. Rh występują m.in w górach w Chinach, gdzie panują niskie temperatury. W naszych warunkach zwijanie się liści jest oznaką suszy fizjologicznej. Prościej pisząc brakuje im wody. Aby ograniczyć parowanie (transpiracje) zwijają liście. Dlatego jesienią - przed nastaniem przymrozków - należy mocno podlać różaneczniki i obsypać strefę korzeniową kompostem lub liśćmi.
irminka pisze:Po raz pierwszy mam irysa żyłkowanego, ciekawa jestem jak szybko będzie się rozrastał. Ładne zdjęcia, pamiętam te z konkursu fotograficznego. Przemku, to już piąty rok na forum? No tak, tu czas biegnie szybko.
Irminko - masz dobrą pamięć. Zdjęcie konkursowego irysa wstawię jutro. Dziękuję za odwiedziny.
agatka123 pisze:Melduję się i ja u Ciebie Przemku :wit
Agatko - miło mi Cię gościć w moich ogrodowych progach.
skorpion811-51 pisze:Witaj Przemku :wit w nowym wątku chętnie będę obserwować Twoje poczynania wiosenne też bardzo czekam na wiosnę i na krokusy bo chyba one najszybciej się pokażą :)Trochę nam mrozy dają się we znaki ale u Ciebie chociaż pierzynka leży u mnie niestety zero śniegu.
Skorpionie - śnieg by się przydał bo ochroniłby kiełkujące rośliny i pozwoliłby swobodnie przeczekać przymrozki.
Anitaaa pisze:Przemku to już pięć lat :shock: pamiętam Cię z innego forum flora; tam było brrrrrrrr Dziękuję i wpisuję się by Cię nie zgubić.
Anito - przez te 5 lat miałem możliwość poznania wielu wspaniałych ludzi. Ty jesteś moją mieczykową królową, której wychowankowie rosną takze w moim ogrodzie.
repas200 pisze:Wpisuje się aby nie umknął mi twój piękny ogród i ciekawi mnie co w tym sezonie w nim zrobisz :tan
Repas - w tym roku planuję udoskonalić cienisty zakątek, gdyż cebulowe sie tam nie sprawdziły. Poza kilkoma wyjątkami. Myślę o wietlicy i arisemie.
koza pisze::wit A ja bywalec od lipca 2006 :D Mam pytanko! Na piątym zdjęciu (od góry) czy to krokusy? U mnie tak mn.więcej dwa tygodnie temu wychodziły. Teraz mróz wrrrrrrrrrrrrr...pewnie wiosną kwiatków nie zobaczę......
Kozo - dobrze zidentyfikowałaś rośliny. To krokusy. Kwiaty powinnaś ujrzeć. Może być ich nieco mniej, ale to wszystko zależy od intensywności mrozów. Im szybciej się skończą tym mniej ukrytych "pędów" kwiatowych zniszczą.
Zielona_Ania pisze:Przemku, to w kwietniu imprezka ;:136 5 lat to jednak kawał czasu, niezłe zmiany w ogrodzie można zaobserwować.
Bardzo lubię I. reticulata, jednak u mnie nie za bardzo chcą się utrzymać, coś tam zawsze wyjdzie z ziemi na wiosnę, ale mniej niż sadziłam. Jednak te ich niebieskości są wyjątkowe i na pewno z nich nie zrezygnuję.
Aniu - zeszły rok pokazał mi, że za długo zwlekałem z posadzeniem irysów żyłkowatych w moim ogrodzie. Pokazały, że są godne uwagi i zainwestowania w nie. Jesienią nie miałem czasu i pieniędzy, ale za kilka miesięcy kupię nowe i stworze nowy obrazek. Może oko :?:
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Praim - Przemku Witaj - jestem pierwszy raz w twoim ogrodzie ,ale myślę że nie ostatni , jeśli pozwolisz będę podziwiać Twoje ogrodowe poczynania i piękne kwiaty . Zdjęcia z irysami żyłkowanymi - super ( niby zima ale i wiosna zarazem ) ;:63 Irysy bardzo mi się podobają - posadziłam pierwszy raz , zobaczymy jak przeżyją zimę , u nas dzisiaj było - 20 .
Pozdrawiam i zapraszam do siebie Teresa
Awatar użytkownika
AAleksandra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2009, o 10:19

Post »

Witaj Przemku,
Zaprosiłeś mnie do swego ogrodu i jestem Ci bardzo wdzięczna. Z szeroko otwartymi oczami wpatrywałam się w irysy. Zawsze sądziłam ,że irysy kwitną w kwietniu :D Oj człowiek ciągle się uczy. Pewnikiem zdobędę i taką odmianę :D
Ciemiernik też ładnie prezentuje się na tle śniegowej pierzynki.
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Przemku :wit
Prawdziwy forumowy weteran z Ciebie !
Gratuluję stażu i będę zaglądała by ogród podziwiać ;:7
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

:wit
aż mi szkoda tych maleństw w tym mrozie
pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
BarWo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2008, o 19:11

Post »

Zgodnie z obietnicą zaglądam.... widzę że masz gdzie poszaleć z roślinkami ( zazdroszczę ci trochę tej przestrzeni) :)
Serdecznie pozdrawiam Barbara
Rzucony kamień staje się opoką.../psalm/
doniczkowe... przyblokowy w garnku
KDanuta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 10:57

Post »

Witaj Przemku!
niebieskie iryski w śniegu rewelacyjne, nie wiedziałam że one
tak wcześnie kwitną, czy ten duży mróz im nie zaszkodzi?
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

TerDob pisze:Praim - Przemku Witaj - jestem pierwszy raz w twoim ogrodzie ,ale myślę że nie ostatni , jeśli pozwolisz będę podziwiać Twoje ogrodowe poczynania i piękne kwiaty. Zdjęcia z irysami żyłkowanymi - super (niby zima ale i wiosna zarazem) ;:63 Irysy bardzo mi się podobają - posadziłam pierwszy raz , zobaczymy jak przeżyją zimę , u nas dzisiaj było - 20 . Pozdrawiam i zapraszam do siebie Teresa
TerDob - cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Jak zapewne się przekonasz mój wątek wypełniony jest roślinami cebulowymi. Tak więc irysy (zdjęcia są z marca 2011) to dopiero początek...
AAleksandra pisze:Witaj Przemku, zaprosiłeś mnie do swego ogrodu i jestem Ci bardzo wdzięczna. Z szeroko otwartymi oczami wpatrywałam się w irysy. Zawsze sądziłam,że irysy kwitną w kwietniu :D Oj człowiek ciągle się uczy. Pewnikiem zdobędę i taką odmianę :D Ciemiernik też ładnie prezentuje się na tle śniegowej pierzynki
Aleksandro - irysy z poprzedniej strony to zeszłoroczne okazy. Tegoroczne są dopiero w kiełkach. Mam nadzieję, że będą równie urodziwe.
AgaNet pisze:Witaj Przemku :wit Prawdziwy forumowy weteran z Ciebie !
Gratuluję stażu i będę zaglądała by ogród podziwiać ;:7
AgaNet - dziękuję za ciepłe słowa. Pięć lat to szmat czasu. Nie żałuję tego czasu spędzonego na Forum bo dzięki niemu zdobyłem wiedzę i spotkałem super ludzi!
ewa w pisze::wit
aż mi szkoda tych maleństw w tym mrozie
pozdrawiam Ewa
Ewo - to mocne rośliny. Nie da się jednak ukryć, że mróz skraca ich czas kwitnięcia...
BarWo pisze:Zgodnie z obietnicą zaglądam.... widzę że masz gdzie poszaleć z roślinkami ( zazdroszczę ci trochę tej przestrzeni) :)
BarWo - przestrzeń jest, ale roślin brak... To moja bolączka...
KDanuta pisze:Witaj Przemku!
niebieskie iryski w śniegu rewelacyjne, nie wiedziałam że one tak wcześnie kwitną, czy ten duży mróz im nie zaszkodzi?
KDanuta - powyższe zdjęcia są wspomnieniem z zeszłego roku. Tak więc w moim ogrodzie mam na razie tylko kiełki irysów. W sumie to dobrze bo szkoda byłoby tych cudeniek.

Ciąg dalszy wspomnień roku 2011 - PRZEDWIOŚNIE

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

i moje ulubione zdjęcia z pierwszych WIOSENNYCH dni 2011 roku (26 III)
Dzięki irysom dostałem nagrodę z portalu e-ogrody http://www.e-ogrody.pl/Ogrody/0,113853,9458831.html
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Więcej o krokusach poczytacie tutaj: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=36654&f=31
Awatar użytkownika
Reni4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2009, o 15:01

Post »

Witaj...i moje gratulację przyjmij.. ;:138 cudowne wspomnienia...widok krokusów zachwyca..brak słów ;:108
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

dobry ten krokusowy uśmiech ;:3
Awatar użytkownika
paulinka09
500p
500p
Od: 18 sie 2008, o 13:39

Post »

Iryskowy portret zasługuje na I miejsce,piękne zdjęcie,gratuluję.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Reni4 pisze:Witaj...i moje gratulację przyjmij.. ;:138 cudowne wspomnienia...widok krokusów zachwyca..brak słów ;:108
Reniu - krokusy to moje ulubione rośliny drobnocebulowe. Teraz zaczynają mieć konkurencję w postaci irysów żyłkowanych.
ewa w pisze:dobry ten krokusowy uśmiech ;:3
Ewo - wcześniej, bo rok temu był jeszcze PTAK. Teraz została tylko PANDA.
paulinka09 pisze:Iryskowy portret zasługuje na I miejsce,piękne zdjęcie,gratuluję.
Paulinko - irysy są wspaniałymi roślinami. Szczególnie te żyłkowane. Chociaż mam też dwa inne gatunki - kłączowe niskie i wysoki, ale one już mają inny urok.

Irysy żyłkowane
Obrazek Obrazek
Krokusy wiosenne
Obrazek Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59

Post »

Hej Przemek :)
Nowy wątek, czyżby to już jedna z oznak zbliżającej się wiosny :D chciałbym aby tak było bo to panad -20 od kilku dni mnie trochę przeraża. Twój cebulowy ogród lubię odwiedzać, niech tylko mróz minie to cebulowe pierwsze pokażą wiosenne przebudzenie. Wiosenne zakupy już zaplanowane? :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31

Post »

Witaj Przemku w nowym wątku :)