Melampodium
- asta6265
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Melampodium
Powiem szczerze, że u nas nasion melampodium nie widziałam, a mam pod nosem dwa dobrze zaopatrzone ogrodnicze. Kupiłam bezpośrednio u Legutki. Dziwaczka polecam, bo naprawdę jest bardzo wdzięczny, fajnie, długo i obficie kwitnie. W razie byś się zdecydowała na dziwaczka, to mogę odstąpić trochę nasionek, bo już powydawałam, ale coś się jeszcze znajdzie 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- asta6265
Popikowane, ale zdziwienie mnie wzięło, bo takie niepozorne malutkie, a korzeń ogromny i dłuuugi.
Popikowane:

Popikowane:

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
- asta6265
Ja z praktyki też jakoś nie mam szczęścia do nasion własnoręcznie zebranych. Wolę kupić i mam większą pewność, i jakoś jestem spokojna. Twoje melampodium to już młodzież w porównaniu z moimi maluchami 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Steasi
- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Staram się siac w połowie stycznia to potem baaaardzo wolno rośnie. No i nie wyciąga się.
Czy możecie podpowiedzieć, do jakiego pojemnika wysiewać nasiona? Czy to może być na początek jakieś plastikowe pudełko, np. litrowe, po lodach? Czy będzie za płytkie?
- asta6265
Możesz dwojako. Najpierw na jakąś paletkę, czy pudełko posiać nasiona co kawałeczek. Nasionka są duże więc nie ma problemu i potem je przepikować. Powyżej możesz sobie zobaczyć w jakiej fazie ja w zeszłym roku pikowałam, albo też od razu siać np do wielodoniczek ja siałam w tym roku do wielodoniczek 5cmx5cm z tą myślą, że już nie będę musiała ich pikować, ale jak będzie to zobaczymy w praniu. One delikatnie wyglądają, ale mają bardzo długi korzeń i należy przy pikowaniu uważać, żeby ich nie uszkodzić.
Moje już powschodziły. To piękne roślinki. Mam 150 rozsad, bo do obsadzenia szpalerek 20 metrowy także jest tego trochę, ale warto, bo potem odwdzięczają się do samych mrozów wielką i piękną ilością kwiecia Pozdrawiam.
Moje już powschodziły. To piękne roślinki. Mam 150 rozsad, bo do obsadzenia szpalerek 20 metrowy także jest tego trochę, ale warto, bo potem odwdzięczają się do samych mrozów wielką i piękną ilością kwiecia Pozdrawiam.
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Dzięki!
Też mi się podoba i chciałabym mieć kilka dorodnych kęp. Tylko ten parapet taki strasznie mały, a jeszcze bratki (podobno można siać je w lutym), tymofilia, przypołudnik i zioła...
Też mi się podoba i chciałabym mieć kilka dorodnych kęp. Tylko ten parapet taki strasznie mały, a jeszcze bratki (podobno można siać je w lutym), tymofilia, przypołudnik i zioła...

- asta6265
Z bratkami dałabym sobie spokój i posiałabym je w maju, czerwcu na rozsadniku, Pięknie wschodzą, są silniejsze i bardziej krępe, niż te szybko pędzone. Potem przesadzisz na docelowe miejsce i od wiosny następnego roku będziesz miała piękne bratki. Moje nawet zią pod śniegiem miały kwiaty:)
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
Tylko ja chciałabym mieć kwiaty już w tym roku, bo ubiegłoroczne sadzonki zjadła sarna. W sąsiednich wątkach była mowa, że jest to możliwe.
- asta6265
Jak tam Wasze melampodium, jutro będę pikować i sfotuję? 

Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka