Nasadzenia pod orzechem
Nie zgadzam się z Wami. U mnie pod orzechami a właściwie w sadzie orzechowym, rośnie absolutnie wszystko, różaneczników nie wyłączając. Cały sekret tkwi w podlewaniu i kącie padania promieni słonecznych. Stare orzechy mają wysokie pnie (i tak należy je prowadzić), dzięki czemu w ich pobliże dociera wiele słońca. Jeśli orzech rośnie koło domu, można zrobić tam odprowadzenie wody deszczowej prosto z rynny lub leczki na deszczówkę. Same orzechy stanowią naturalny, potężny drenator podmokłych terenów i dlatego należy sadzić je tam, gdzie poziom wód gruntowych jest wysoki.
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Judyto nie miałam problemu z założeniem, rabaty pod orzechem włoskim
ale może dlatego ,że nie jest on jakiś wielgachny ma dopiero 17 lat .
Nie wiem jak Ty próbujesz zagospodarować to miejsce ale na pewno musisz sadzić rośliny
w nowej dobrej ziemi,przynajmniej na początku muszą mieć łatwy start.
Nie przekopuj ziemi pod orzechem ale wykopując dołek czy dół pod roślinę
wytnij korzenie orzecha jeśli takie trafisz ,zasyp ją nową ziemią
a starą pochodzącą z wykopu po prostu rozplantuj w tym miejscu.
Podlewanie - na początku częstsze lub bardziej obfite niż na pozostałych grządkach
I to chyba wszystko co mi się nasunęło z uprawą roślin pod orzechem.
U mnie rośnie dużo sama wiesz i u Ciebie też będzie rosło .
Powodzenia

ale może dlatego ,że nie jest on jakiś wielgachny ma dopiero 17 lat .
Nie wiem jak Ty próbujesz zagospodarować to miejsce ale na pewno musisz sadzić rośliny
w nowej dobrej ziemi,przynajmniej na początku muszą mieć łatwy start.
Nie przekopuj ziemi pod orzechem ale wykopując dołek czy dół pod roślinę
wytnij korzenie orzecha jeśli takie trafisz ,zasyp ją nową ziemią
a starą pochodzącą z wykopu po prostu rozplantuj w tym miejscu.
Podlewanie - na początku częstsze lub bardziej obfite niż na pozostałych grządkach
I to chyba wszystko co mi się nasunęło z uprawą roślin pod orzechem.
U mnie rośnie dużo sama wiesz i u Ciebie też będzie rosło .

Powodzenia

- judyta
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Karo bardzo Ci dziękuję za wskazówki.Napisz mi jeszcze o gatunkach, które sobie u Ciebie radzą pod orzechem.Dodam, że kolos orzech jest wielgachny i mocno rozgałęziony od samej ziemi i dodatkowo latem od strony południowej cieniują to miejsce maliny, które rosną w szpalerku tuż za orzeszkiem 

serdecznie pozdrawiam, judyta.
U judyty na prowincji ; jud-linki
nadwyżki ogrodowe i parapetowe;
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Najpierw pod orzechem kończył się lub zaczynał zależy jak kto patrzy
żywopłot z Tawuły Van-Houtena ,potem wykopałam dołki pod orzechem i posadziłam krzewy w niewielkiej odległości Laurowiśnię wschodnią i Żywotnik zachodni 'Globosa' - który jest strzyżony.
Ziemie rozplantowałam a tym krzewom dałam nową .
Potem kopałam już mniejsze dołki i wsadzałam takie rosliny jak:
Funkię ,ciemiernik, liliowiec.tawułka ,kopytnik,hebe,turzyca'Ptasie łapki' 2 odmiany paproci ogrodowej,ułudkę wiosenna ,pierwiosnek omszony,bergenia,dąbrówka rozłogowa,kryptotenia,
Między te byliny wsadziłam cebule zimowitów , tulipanów i krokusów.
Pień orzecha oplata dzikie wino ,które jest mocno cięte wiosną.
W pełni lata dosadzam tam kwitnące begonie,fuksje lub bratki .
Ostatniej jesieni posadziłam tam małą sadzonkę hortensji "Maja" - ma mieć czerwone kwiaty
ale zobaczymy.
To wszystko rośnie na rabatce tuż przy pniu orzecha.
Wiadomo,że korona 17 letniego orzecha sięga dość szeroko więc pod tą koroną na innych rabatkach rosną u mnie jeszcze tawuły 'Goldflame ' ,dereń 'Flaviramera' i 'Sibirica",bluszcz,irysy,mahonia,dziurawiec
to tak mniej więcej wszystko...
Trochę gorzej zachowuje się tu trawa,ale w tym miejscu od wiosny do późnej jesieni stoi tutaj stół ogrodowy
więc niespokojne nogi niszczą tę trawę ale nie jest żle.
Wybierz coś sobie z takich jak wymieniłam roślin i będzie ok.
żywopłot z Tawuły Van-Houtena ,potem wykopałam dołki pod orzechem i posadziłam krzewy w niewielkiej odległości Laurowiśnię wschodnią i Żywotnik zachodni 'Globosa' - który jest strzyżony.
Ziemie rozplantowałam a tym krzewom dałam nową .
Potem kopałam już mniejsze dołki i wsadzałam takie rosliny jak:
Funkię ,ciemiernik, liliowiec.tawułka ,kopytnik,hebe,turzyca'Ptasie łapki' 2 odmiany paproci ogrodowej,ułudkę wiosenna ,pierwiosnek omszony,bergenia,dąbrówka rozłogowa,kryptotenia,
Między te byliny wsadziłam cebule zimowitów , tulipanów i krokusów.
Pień orzecha oplata dzikie wino ,które jest mocno cięte wiosną.
W pełni lata dosadzam tam kwitnące begonie,fuksje lub bratki .
Ostatniej jesieni posadziłam tam małą sadzonkę hortensji "Maja" - ma mieć czerwone kwiaty
ale zobaczymy.
To wszystko rośnie na rabatce tuż przy pniu orzecha.
Wiadomo,że korona 17 letniego orzecha sięga dość szeroko więc pod tą koroną na innych rabatkach rosną u mnie jeszcze tawuły 'Goldflame ' ,dereń 'Flaviramera' i 'Sibirica",bluszcz,irysy,mahonia,dziurawiec
to tak mniej więcej wszystko...
Trochę gorzej zachowuje się tu trawa,ale w tym miejscu od wiosny do późnej jesieni stoi tutaj stół ogrodowy
więc niespokojne nogi niszczą tę trawę ale nie jest żle.
Wybierz coś sobie z takich jak wymieniłam roślin i będzie ok.

- maakita
- Od: 17 maja 2007, o 08:47
Z orzechem czasem może być problem, nie dlatego, że wyjaławia glebę, ale dlatego, że wydziela substancje chemiczne hamujące rozwój innych roślin.
Nie wiem od czego to zależy, u jednych osób pod starymi orzechami nic nie chce róść u innych wszystko jest porządku. Myślę, że najpierw musisz skorzystać z rady KaRo, ale jeśli to nie pomoże to pewnie już nic nie pomoże.
Nie wiem od czego to zależy, u jednych osób pod starymi orzechami nic nie chce róść u innych wszystko jest porządku. Myślę, że najpierw musisz skorzystać z rady KaRo, ale jeśli to nie pomoże to pewnie już nic nie pomoże.
- judyta
- Od: 10 lut 2008, o 14:08
No to sprawa się komplikuje..a już się ucieszyłam ,ze mam szansę obsadzić tą podorzechową łysinę i uzyskać jako taki efekt..ale nie poddam się..spróbuję, może tujom nie pasowało, ale inne rośliny nie pogardzą tym miejscem.A swoja drogą zastanawiam się jak tego orzeszka zmusić do owocowania.Karo mówiłaś,ze po wycięciu konarów ze środka zaowocował Twój włoszczak, aż gałęzie sie uginały.Nie mam kompletnie doświadczenia w przerzedzaniu orzecha..jeszcze nigdy tego nie robiłam-wycięłam raptem dwie gałązki, które sobie rosły na wysokości mojego wzrostu i właziły do oczu 

serdecznie pozdrawiam, judyta.
Ponieważ pierwszy raz mam orzech włoski i to samosiejkę chciałam się coś dowiedzieć o jego pielęgnacji. Gdy obejmowałam w 2001 roku działkę po moim poprzedniku zastałam tylko wystający z ziemi kikut. Nie wiedziałam co to jest więc na wszelki wypadek zostawiłam. W następnym roku na wiosnę zauważyłam , że z tego kikuta tuż nad ziemią wyrastają wiotkie , płożące się gałązki. Ponieważ po liściach widać było, że to orzech włoski wbiłam obok stalowy palik i związawszy w pęczek wszystkie leżące na ziemi gałęzie przymocowałam do palika. Dwa lata temu podwiązanie usunęłam, ponieważ gałęzie przez ten czas stały się konarami i trzymały się bardzo dobrze. Właśnie dwa lata temu orzech wydał pierwsze owoce, było tego 5 litrowe wiaderko. W ubiegłym roku mróż zniszczył wszystkie kwiaty i nie owocował. Mam pytanie czy już trzeba go przyciąć, jeśli tak to kiedy ? Jak się przycina? Jest dosyć rozłożysty i najniższe gałęzie sięgają mi pod brodę. Gdy przechodzę zawsze się na nich "wieszam". Czy można te gałęzie obciąć ? Może zrobić zdjęcie żeby było widać całe drzewko ? na razie rosną pod nim peonie , tulipany i hiacynty. Peonie w tym miejscu mają zdecydowanie mniej kwiatów. 

Co pod orzecha włoskiego??
Czy wiecie co można posadzić pod orzechem włoskim?
Pytam o rośliny, które przeżyją pod tym drzewem.
Wiem tylko tyle, że konwalia radzi sobie całkiem nieźle
Pytam o rośliny, które przeżyją pod tym drzewem.
Wiem tylko tyle, że konwalia radzi sobie całkiem nieźle

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Kontakt:
Dziewczyny poczytajcie ten wątek
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... od+orzecha
może Wam sie przyda a potem porozmawiajmy ...
nie chwaląc sie mam doświadczenie z rabatką pod orzechem ,
to wczesnowiosenne jej zdjęcie

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... od+orzecha
może Wam sie przyda a potem porozmawiajmy ...
nie chwaląc sie mam doświadczenie z rabatką pod orzechem ,

to wczesnowiosenne jej zdjęcie