Frezje
- karolcik85
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2007, o 13:37
Dzięki Justynko, tez tak zrobie jak tylko pojawią się pączki. Priam ja swoje frezje posadziłam dopiero pierwszy raz ale jak coś urośnie to obiecuję że się podzielę. Dla bezbieczeństwa właśnie przed szkodnikami posadziłam je w skrzynce nie zaszkodzi im to?
Aha po ilu sezonach można ich dzielić(rozmnażać)?
Pozdrawiam Karolina
Aha po ilu sezonach można ich dzielić(rozmnażać)?

- karolcik85
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 maja 2007, o 13:37
Witam
Jestem tu nowy i zupełnie zielony jeśli chodzi o sadzenie kwiatów.
Chciałbym wyhodować kilka frezji dla mojej dziewczyny bo wiem, że je uwielbia, ale nie wiem jak się za to zabrać. Dość sporo się już naczytałem o tych kwiatach, ale wiele informacji było bardzo mylących.
Trochę przespałem okres, w którym powinno się je sadzić (podobno początek maja?) i w związku z tym mam pierwsze pytanie - czy jest sens się za to w ogóle zabierać.
Poza tym w niektórzy mówią o tym, że bardzo trudno wyhodować te kwiaty (w specjalnych warunkach), a inni, że spokojnie w mieszkaniu można sobie poradzić (ja innego wyjścia nie mam).
Wiem, że powinienem kupić bulwy/cebulki... gdzie radzicie je kupić? Allegro?
Chciałbym, żeby wyrosło mi około 5 w jednej doniczce, więc tak na oko ile cebulek powinienem zasadzić, żeby przyjęło mi się około 5?
Jeśli macie jakieś ciekawe i wiarygodne linki, też byłbym wdzięczny
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam 

Chciałbym wyhodować kilka frezji dla mojej dziewczyny bo wiem, że je uwielbia, ale nie wiem jak się za to zabrać. Dość sporo się już naczytałem o tych kwiatach, ale wiele informacji było bardzo mylących.
Trochę przespałem okres, w którym powinno się je sadzić (podobno początek maja?) i w związku z tym mam pierwsze pytanie - czy jest sens się za to w ogóle zabierać.
Poza tym w niektórzy mówią o tym, że bardzo trudno wyhodować te kwiaty (w specjalnych warunkach), a inni, że spokojnie w mieszkaniu można sobie poradzić (ja innego wyjścia nie mam).
Wiem, że powinienem kupić bulwy/cebulki... gdzie radzicie je kupić? Allegro?
Chciałbym, żeby wyrosło mi około 5 w jednej doniczce, więc tak na oko ile cebulek powinienem zasadzić, żeby przyjęło mi się około 5?
Jeśli macie jakieś ciekawe i wiarygodne linki, też byłbym wdzięczny

Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc

- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
jeżeli zapewnisz im dobre warunki to z każdej cebulki będziesz miał roślinkę.
Jeśłi uda Ci sie jeszcze kupić cebulki frezji to wsadx je od razu do doniczki z mieszanką ziemi ogrodowej. Ustaw na parapecie w zachodnim oknie. Jak wypuszczą kiełki to przenieś na wschodnie okno.
W ogrodnictwie frezje sadzi sie w różnych porach roku
Jeśłi uda Ci sie jeszcze kupić cebulki frezji to wsadx je od razu do doniczki z mieszanką ziemi ogrodowej. Ustaw na parapecie w zachodnim oknie. Jak wypuszczą kiełki to przenieś na wschodnie okno.
W ogrodnictwie frezje sadzi sie w różnych porach roku

Re: Frezje
SĄ
Wyrosły po 10dniach:) I z moim szczęściem na tym się skończy
Mam pytanie jak wyglądają frezje:) kwiaty wszyscy znają a co dalej? ile jest kwiatów z jednej roślinki, jakie są wysokie?
Kupiłam, zasadziłam , ale w życiu nie widziałam w ogrodzie. Pozdrawiam

Mam pytanie jak wyglądają frezje:) kwiaty wszyscy znają a co dalej? ile jest kwiatów z jednej roślinki, jakie są wysokie?
Kupiłam, zasadziłam , ale w życiu nie widziałam w ogrodzie. Pozdrawiam
- Zibi_41
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 maja 2010, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Brawo Sinko
To już pierwszy najważniejszy krok
Jakie kwiaty urosną , zależy od jakości cebulek , podłoża , nawożenia i wilgotności , czyli od tylu czynników że trudno coś konkretnego napisać . Ogólnie kwiaty mogą mieć od 30 do ponad 50 cm , a w jednym gronie może być 5 a może być o wiele więcej kwiatków. Trzymamy kciuki

Jakie kwiaty urosną , zależy od jakości cebulek , podłoża , nawożenia i wilgotności , czyli od tylu czynników że trudno coś konkretnego napisać . Ogólnie kwiaty mogą mieć od 30 do ponad 50 cm , a w jednym gronie może być 5 a może być o wiele więcej kwiatków. Trzymamy kciuki

Pozdrawiam Euzebiusz , Od ugoru do ... cz.1, Część 2,
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Moje wątki, Sprzedam sadzonki chryzantem drobnokwiatowych 2024r
Cebulki z biedronki:) ziemia glina. chetnie przyjme wszelkie rady. dziekuje i pozdrawiam 

I ja mam cebulki frezji
.
Czekam, by posadzić je tak jak i mieczyki - w donicach
. Tylko chcę trafić na moment, by od razu były na powietrzu... Wiem, że ciężko wyhodować frezje
, ale na pierwszy raz
może natura będzie dla mnie łaskawa? 

Czekam, by posadzić je tak jak i mieczyki - w donicach