Moje pierwsze storczyki potrzebują pomocy

Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Moje pierwsze storczyki potrzebują pomocy

Post »

Asiu, może najpierw małe sprostowanie - określenie "pęd" wśród storczyków obowiązuje tylko do pędu kwiatowego a u phalaenopsisów to co ty nazywasz pędem poprawnie nazywa się "trzonem". Gdyby nie zdjęcia trudno by było właściwie ocenić problem bo niewłaściwe określenie wprowadza w błąd.

Jeśli zaś chodzi o tę czarną plamę to napisz czy ona jest sucha i twarda czy miękka bo na zdjęciu już tego nie widać.
Awatar użytkownika
marzenkaa
100p
100p
Od: 23 lis 2011, o 20:01
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:7 piękny storczyk, ja nie widzę nic niepokojącego, chyba że chodzi ci o ta małą żółto-biało-czarną plamkę to może być zmiana spowodowana tym że w sklepie storczyka we folii podlewano z góry i woda leciała gdzie chciała, tam akurat wpłynęła i może to od tego, będziesz musiała obserwować jeśli nic z tym nie będzie sie działo to pół biedy, a jak będzie sie coś działo to musisz zastosować chemię
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 gru 2011, o 15:12

Post »

Po sprawdzeniu tych plamek, mogę stwierdzić iż są jak na razie twarde i suche i mam nadzieję że będzie tak dalej i nic złego nie będzie się z nim działo.
Merghen dzięki za poprawienie mnie bo nie wiedziałam jak właśnie nazwać ten "trzon" ;:7 , gdybym coś jeszcze źle pisała to proszę o poprawki, tak naprawdę człowiek uczy się na własnych błędach, a w temacie storczyków jestem jeszcze nieobeznana.

Pozdrawiam Marzenę i Merghen
Awatar użytkownika
rosarita
500p
500p
Od: 9 gru 2011, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

A czy on czasem nie ma czasem złamanego 2 pędu, bo tak jakoś na zdjęciach to widać?
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Nie nie nic takiego nie ma, są dwa pędy które rosną prawidłowo był i trzeci ale nie wiem dlaczego go nie ma i co się z nim stało jak go kupiłam to taki już był jakby ułamany albo tak wycięty po przekwitnięciu :cry: .

Dziewczyny ale mam chyba problem z jedną z tych czarnych plam o których wczoraj pisałam, bo po dzisiejszym dokładnym obejrzeniu ich stwierdziłam że jedna z nich na zdjęciu 4 jest miękka i co w takim wypadku mam robić?
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

o tym mówisz?
Obrazek
Obrazek
szczerze? ja to od razu zauważyłam...ale się nie znam na storczykach, tak jakby ten trzon zaczął gnić od środka, a może się mylę?
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lekko ją wyskrob do żywej tkanki i zasyp cynamonem. Wysuszy rankę a jednocześnie ją ochroni przed grzybami. Nic innego nie przychodzi mi do głowy i pewnie gdyby to na mnie trafiło tak bym zrobiła.
x-xm-a

Post »

Merghen chyba tak się nie da..
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy cały trzon jest zajęty czy tylko jest to powierzchowne. Przez wyskrobanie można przynajmniej zobaczyć jak głęboko to sięga. Trochę inwencji w doborze narzędzi i myślę,że można sprawdzić. Niestety jest to powyżej korzeni więc odciąć trzonu się nie da bo phalaenopsis zostałby bez korzeni.
x-xm-a

Post »

Merghen Ty się znasz najlepiej, a nie rozlezie się? może zapędzlować chemią systemiczną nie ruszając rośliny..?
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki spróbuję to zeskrobać, zasypie i wtedy zobaczę co się będzie dział
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko, jeżeli zgnilizna jest w środku i ten kawałeczek to tylko mały objaw tego co się tam dzieje to chemia już raczej niewiele pomoże. Mam jednak wrażenie,że jest to tylko w tym miejscu na powierzchni więc usunięcie zgniłej tkanki jest jak najbardziej właściwe. Po zasypaniu cynamonem można też delikatnie podlać (gdy oczywiście podłoże już dobrze przeschło i roślina powinna zostać podlana) jakimś preparatem.

Asiu, napisz jak Ci wyszła operacja i jak to wyglądało. Ciekawa jestem czy dobrze oceniłam tę zmianę. Też się ciągle uczę, najczęściej na swoich błędach :|
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Już po zabiegu :heja

Jednak nie wyglądało to tak strasznie jak myślałam.
Delikatnie nożykiem to zaczęłam zeskrobywać, ale okazało się że w środku jest dziura taka nieduża w środku tej dziurki wszystko było czarne i suche, nic się nie sączyło i na moje oko nie wyglądało to na gnicie. Oczyściłam jak mogłam to czarne, powiem jeszcze że w środku trzon był jak najbardziej zdrowy bo był twardy. Zasypałam tą dziurkę cynamonem tak jak Merghen radziłaś, z podlewaniem to się jeszcze wstrzymam bo są zielone korzonki i mokre podłoże. :uszy

Dziękuję bardzo za rady i zostało mi już tylko ją dokładnie obserwować :lol:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu, myślę,że będzie dobrze. Najważniejsze,że trzon jest twardy a Ty poradziłaś sobie bardzo dobrze. Może, jak będziesz podlewać, to nie od góry lać wodę ale zanurzyć doniczkę w misce z wodą i niech podłoże nawilgnie przez podsiąkanie. Wtedy nie będzie niebezpieczeństwa,że zachlapie się to miejsce wodą.
asiula860328
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam!!!
Kolejny raz potrzebuję pomocy a zwłaszcza moje storczyki :(
Coś dziwnego znowu zaczęło się dziać z moim fioletowym falkiem, to ten który miał coś dziwnego na trzonie, obecnie odpadł mu środkowy liść,a pozostałe są jakieś dziwne bo jakby zwiędłe i pomarszczone a w dodatku tak pięknie mi zaczął kwitnąć :cry: .
tak wyglądał gdy jeszcze miał tego środkowego liścia ale już coś się zaczynało z nim dziać
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A jakby to jeszcze było mało to mam jeszcze 2 które potrzebują pomocy, wypuściły mi po 2 a nawet 3 nowe korzonki i po 1 listku, jak zaczęły wrastać drugie listki to jakoś tak zaczęły gnić czy co nie wiem co jest, i na jednym listku pojawiło się coś dziwnego może zmarzły bo raz miałam uchylone okno i nie zdjęłam ich z parapetu ale wtedy było bardzo ciepło :?
jak zrobię zdjęcia to je wrzucę bo coś aparat mi nawala :oops:

A to już moja nowa pociecha mam nadzieję że będzie się dobrze rozwijał

Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”