Witajcie fani zielonych :)
-
- 100p
- Od: 11 gru 2011, o 16:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Witajcie fani zielonych :)
Kochani jak czyscicie listki zamiokulkasa? Bo ona raczej chyba nie lubi zraszania
Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
Ja dziś potraktowałam mojego jak zdecydowana większość - letnim strumieniem prysznica
Ale jak chcesz to możesz pobawić się w czyszczenie listek po listu szmatką...Ja nie jestem pewna, czy on nie lubi zraszania, czy też nie zrasza się go bo na jego listkach pozostają nieatrakcyjne kropki 
Generalnie mojego nie zraszam, dziś go po prostu wymyłam z kurzu

Generalnie mojego nie zraszam, dziś go po prostu wymyłam z kurzu

Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
Wymiana/sprzedaż - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=47934" onclick="window.open(this.href);return false;
- Joanna
-
- 100p
Wiec jutro go potraktuje prysznicem. A najbardziej co mnie cieszy to ze wypuscił dwie łodyzki i rosna jak szalone.
Dzis przywiozłam od babci storczyka falka. Był w stanie umierajacym przelany totalnie, pełno pleśni, mchu. Na liściach pełno kropli o konsystencji żywicy. Wiem ze to nie jest odpowienia pogoda do transportu ale to tylko 4km. Wyjęłam go z doniczki umyłam ja bo była okropna. Wyjełam cała stara ziemie i dałam mu nowa, tzn taka specjalna dla storczyków. I uciełam mu dwa najgorsze zniszczone liscie (dodatkowo było przez małego brzdąca podziubane widelcem). Mam nadzieje ze udało mi sie go uratowac. pozostaje baczna obserwacja.
kochani potrzebuje jeszcze rade. mam wolny parapet w łazience. I nie wiem co tam ulokowac? parapet południowy, a w łazience wilgotno.
Dzis przywiozłam od babci storczyka falka. Był w stanie umierajacym przelany totalnie, pełno pleśni, mchu. Na liściach pełno kropli o konsystencji żywicy. Wiem ze to nie jest odpowienia pogoda do transportu ale to tylko 4km. Wyjęłam go z doniczki umyłam ja bo była okropna. Wyjełam cała stara ziemie i dałam mu nowa, tzn taka specjalna dla storczyków. I uciełam mu dwa najgorsze zniszczone liscie (dodatkowo było przez małego brzdąca podziubane widelcem). Mam nadzieje ze udało mi sie go uratowac. pozostaje baczna obserwacja.
kochani potrzebuje jeszcze rade. mam wolny parapet w łazience. I nie wiem co tam ulokowac? parapet południowy, a w łazience wilgotno.
Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
-
- 100p
przytargałam tez dzis sadzoneczke .... no i teraz potrzebuje waszej pomocy co do nazwy. Znam nazwe potoczna "pieniązek". powiedzcie jak go pielegnowac???
Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
Witaj. Piękne i zadbane masz kwiatuszki. A storczyk ma przeuroczy delikatny kolorek;)
-
- 100p
Kochani potrzebuję waszej pomocy. Przesadziłam storczyka i po kilku dniach zauważyłam latające małe muszki. Co to może być i jak to zwalczyć? Czy może się to .... przenieść na inne roślinki. Proszę o pomoc.
Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Kasiu, jakbyś wstawiła fotkę tej sadzonki, byłoby łatwiej. Wydaje mi się, że to jest pilea peperomioides:kasiulka9068 pisze:przytargałam też dzis sadzoneczke .... no i teraz potrzebuje waszej pomocy co do nazwy. Znam nazwe potoczna "pieniązek". powiedzcie jak go pielegnowac???
http://imageshack.us/photo/my-images/83 ... pieni.jpg/
Jeśli zgadłam, to roślina potrzebuje sporo wody i dużooo słońca (ale nie może stać na ostrym słoncu)

Jeśli to to, co myślę (dorosła ziemiórka), to może się przenieść na inne rośliny. Wytępić można na kilka sposobów: powtykać czosnek do doniczek (dorosłe muszki nie lubią tego zapachu), porozstawiać takie żółte przylepne tabliczki, lub chemia.kasiulka9068 pisze:Kochani potrzebuję waszej pomocy. Przesadziłam storczyka i po kilku dniach zauważyłam latające małe muszki. Co to może być i jak to zwalczyć? Czy może się to .... przenieść na inne roślinki. Proszę o pomoc.
Może jakies roślinki owadożerne - lubią słońce i wilgoć...kasiulka9068 pisze: kochani potrzebuje jeszcze rade. mam wolny parapet w łazience. I nie wiem co tam ulokowac? parapet południowy, a w łazience wilgotno.
Ewentualnie może jakieś sukulenty

Dużo roślin(jeśli nie zdecydowana większość) lubi wilgotne powietrze, problem jest południowy parapet, na którym latem może im zaszkodzić palące słońce..Storczyki, skrętniki czy fiołki wymagałyby w wiosenno-letnich miesiącach cieniowania..
Mój zielony kącik - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=48108" onclick="window.open(this.href);return false;,
- Joanna
- Joanna
- rapunzel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Witaj Kasiu, potwierdzam, ze to forum wciąga. Ja na początku miałam znacznie mniej roślin niż ty teraz, a z miesiąc temu musiałam kupić kolejny kwietnik.
Co do ziemiórek, to polecam żółte tablice i chemię na larwy, bo u mnie czosnek nie zdał egzaminu. Pleśń w niektórych doniczkach u mnie też się pojawia niestety, byle do wiosny.
Co masz w tym koszu, bo jakoś nie rozpoznałam. czy to bluszcz?

Co do ziemiórek, to polecam żółte tablice i chemię na larwy, bo u mnie czosnek nie zdał egzaminu. Pleśń w niektórych doniczkach u mnie też się pojawia niestety, byle do wiosny.

Co masz w tym koszu, bo jakoś nie rozpoznałam. czy to bluszcz?
-
- 100p
Przesadziłam tego storczyka jeszcze raz. Na noc zostawiłam dwa żółte pojemniczki, jeden z płynem, a drugi z cukrem była tylko jedna muszka. Żółte karteczki oblepiłam taśmą dwustronną i do nich nic się nie przyczepiło. Jak rano wyjęłam z osłonki wyleciało ich ok. 5 i je potraktowałam tak:
Co do zdjęć nie mam czasu wstawiać, niunie mam chorą i moje postanowienie noworoczne zawzięte pisanie pracy licencjackiej.
Od przyszłego tygodnia poluje w biedronce na sukulenty i kaktusiki w ceramicznych osłonkach w cenie do 6zł. Więc się wtedy pochwale zdobyczami

Co do zdjęć nie mam czasu wstawiać, niunie mam chorą i moje postanowienie noworoczne zawzięte pisanie pracy licencjackiej.
Od przyszłego tygodnia poluje w biedronce na sukulenty i kaktusiki w ceramicznych osłonkach w cenie do 6zł. Więc się wtedy pochwale zdobyczami

Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
- Karolina__
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Kasiu na forum
To forum wciąga i to bardzo... Ja stałam się roślinną zakupoholiczką
Nie wiem, jak z tego wyjdę... Ciągle mi mało
Ale co najważniejsze, opiekowanie się roślinkami sprawia mi ogromną przyjemność! I dzięki niej, jesienna depresja mi nie straszna
Co do ziemiórek... Jak tylko zobaczysz jakąś w powietrzu to próbuj łapać. U mnie żółta miska nie zdała egzaminu - więcej wyłapałam ręcznie. I jak na razie nie zaobserwowałam żadnej muszki.
Bardzo podoba mi się Twój szczepiony kaktus. Miałam takiego z różową główką ale padł parę dni temu. Zrobiłam operację i zaszczepiłam go na innym kaktusie. Jakie będą efekty - zobaczymy

To forum wciąga i to bardzo... Ja stałam się roślinną zakupoholiczką

Co do ziemiórek... Jak tylko zobaczysz jakąś w powietrzu to próbuj łapać. U mnie żółta miska nie zdała egzaminu - więcej wyłapałam ręcznie. I jak na razie nie zaobserwowałam żadnej muszki.
Bardzo podoba mi się Twój szczepiony kaktus. Miałam takiego z różową główką ale padł parę dni temu. Zrobiłam operację i zaszczepiłam go na innym kaktusie. Jakie będą efekty - zobaczymy

-
- 100p
Jak tylko jakąś zauważę to porządnie
.
Ostatnio im bardziej się staram i chcę żeby moje roślinki były piękne to coś mi nie wychodzi. Jakąś godzinę temu znalazłam u fikusa benjamina to chyba jakaś miniaturka. Szczepkę dostałam przed wakacjami. A więc do rzeczy było w nim na wierzchu ziemi pełno małych białych milimetrowych robaczków. Wywaliłam tą ziemię z niego. Opłukałam liście i korzonki jutro wsadzę do nowej.
Przed chwilą koleżanka była na kawie i przyniosła mi szczepkę reo mam nadzieje że tej nie zaleje.
A w szklaneczce mam jeszcze epi takie zielone z białymi ciapkami. Mama ma chyba ze 3 egzemplarze i zakosiłam trochu.

Przed chwilą koleżanka była na kawie i przyniosła mi szczepkę reo mam nadzieje że tej nie zaleje.

A w szklaneczce mam jeszcze epi takie zielone z białymi ciapkami. Mama ma chyba ze 3 egzemplarze i zakosiłam trochu.
Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia
- rapunzel
- Od: 26 lip 2011, o 18:49
Kasiu, żółte tablice-lepy kupuje się gotowe w sklepie i uwierz mi one działają, u mnie tych muszek złapały się chyba setki. Latem na balkonie łapałam nimi mączliki.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 30 gru 2011, o 15:21

śliczne roślinki, a zwłaszcza kroton, też miałam takiego , ale jakoś nie nadawaliśmy na tych samych falach

Zapraszam
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49695" onclick="window.open(this.href);return false;
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=49695" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
rapunzel wiem że można kupić ale mieszkam w małej miejscowości i nie ma tego od ręki. A chciałam zadziałać już.
Polowałam w biedronce na dracenę i już nie było
A tak chciałam ją mieć. Oj gdyby tak wpadło trochę funduszy ... ale bym się obkupiła.
Czy nie uważacie że kwiaciarnie powinny być bezpłatne dla miłośników przyrody
PATRYCJA87 Co do krotona próbuję go rozmnożyć. Jak się uda dam znać.
Polowałam w biedronce na dracenę i już nie było

Czy nie uważacie że kwiaciarnie powinny być bezpłatne dla miłośników przyrody

PATRYCJA87 Co do krotona próbuję go rozmnożyć. Jak się uda dam znać.
Witajcie fani zielonych
Pozdrawiam Kasia
Pozdrawiam Kasia