Kolejny <storczykomaniak> cz.2

ODPOWIEDZ
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2009, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kolejny <storczykomaniak> cz.2

Post »

Witaj Marku,
czekałam aż pokażesz nowe fotki, a tu zgubiłam Twój wątek bo go zamknęli. Dopiero dzisiaj zauważyłam drugą część, a w niej moje wyczekiwane fotki. To Paphiopedilum jest cudowne. Jeszcze fotki zrobione w tym świetle. ;:224

Jeśli chodzi o harmonijki na liściach to niestety w domowych warunkach bardzo częsty przypadek. Nawet czasami widzę je z harmonijkami u hodowców.
Przyczyny mogą być różne.
Za mokre podłoże, za suche podłoże, niska wilgotność powietrza. Niestabilność podlewania. Raz bardziej przesuszone podłoże, a zaraz mocno podlana i to chyba najczęstrzy przypadek w mieszkaniach.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lip 2010, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obrazek

Nadchodzące Święta
niech przyniosą radość
a Nowy Rok płynie
w szczęściu i pomyślności

Wszystkim odwiedzającym życzy Marek
x-F-7
---
Od: 6 lip 2011, o 06:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne papilo i mikołajki;)
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moi drodzy w końcu skończył się czas świąt , minął sylwester i mamy Nowy Rok 2012 w którym życzę wszystkim odwiedzającym ogromu storczykowych radości.
?jest teraz czas aby nadrobić zaległości forumowe.

Alusiu witam bardzo serdecznie i cieplutko w moim wątku , co do Buraegary to należy do storczyków który chętnie u mnie kwitnie i to nawet dwa razy do roku . Tradycyjnie okolice kwietnia i maja oraz na święta i czasami przedłuży się to na nowy rok.
Stoi sobie o dziwo na północno wschodnim oknie , nie jest doświetlana zimą ,podłoże utrzymuję cały czas wilgotne aby nie przeschło. Stoi na tacy z keramzytem więc podlewanie teraz na zimę przypada raz na 10 dni. Jedyny problem to ta harmonijka ale ja się już z nią pogodziłem .
Ważne że kwitnie pięknie i pachnie. Właśnie teraz mam trzeci pęd kwiatowy na którym czerwienieją już 1,5cm pączki.

Witaj Asiu!!!
Dziękuję za miłe słowa o paphiopedilum .
Dzisiaj to już prawie historia pozostał tylko 1 pęd kwiatowy ten najmłodszy który nadal cieszy mnie swym pięknym widokiem.
Paphiopedilum za to obrasta w nowe rozetki więc na przyszłe kwitnięcie będzie jeszcze większe.
Z tym moim wątkiem storczykowym tak jakoś wyszło nie tak?. Ale to tylko przez moje gapiostwo.
Asiu tak jak pisałem już Alusi pogodziłem się z tą harmonijką . Wspominasz że u wielu hodowców ona jest (co ja też zauważyłem przeglądając inne fora) i wpływa na to wiele okoliczności więc niech sobie tak już pozostanie .

Patrysiu bardzo mnie cieszą Twoje słowa. Dziękuję!

Kilka fotek ?

trójca w całej okazałości
Obrazek
w słoneczku zimowym a może już wiosennym (bo nie wiem jaka to pogoda) z odontoglossum
Obrazek Obrazek

Ślicznie kwitnące phalaenopsis philadelphia

Obrazek Obrazek Obrazek
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Marku,
cieszę się że udało Ci się zrobić fotkę z trzema rozwiniętymi kwiatami. Zastanawiałam się właśnie czy czasami pierwszy nie przekwitnie zanim się ten trzeci rozwinie. Ale udało Ci się. ;:108
Piszesz, że już przekwitł. To chyba one tak krótko kwitną. Ten mój podobny do Twojego też kwitł jakiś miesiąc a potem odpadł mu kwiatek.

Te fotki w słońcu piękne. Są balsamem teraz gdy nie ma słońca. U nas ciemnica.

No a na brak czasu to chyba więcej osób narzeka. :D
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo się cieszę Asiu że znalazłaś chwilę by zajrzeć do mojego wątku. W tej chwili moje paphiopedilum zostało z najmłodszym kwiatem i zasuszoną mumią drugiego.
Roślina utrzymywała pierwszy kwiat od 09 listopada do 30 grudnia, więc trwało to troszkę lepiej jak półtora miesiąca.
Pogodę też teraz mamy nie ciekawą deszczową i zimną , brakuje słonka więc nasze życie rozweseleją tylko bliscy i kwitnące storczyki.

.... to taki przykładzik phalaenopsis Shanghai Stripe który wznowił kwitnienie ale w zanadrzu ma też nowy pęd kwiatowy który widać.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Wspaniałe zdjęcie trzech kwiatów Paphiopedium na dodatek w takim kolorze!! :shock:
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko bardzo dziękuję za pochwały paphiopedilum.
W tej chwili został mu jeszcze jeden kwiat i trzyma się dzielnie. Rozkwit tego storczyka bardzo mnie cieszy gdyż jest to moje pierwsze doprowadzenie tej rośliny do rozkwitu po zakupie. Kwitnie u mnie od 9 listopada 2011r i nieźle przyrosło w nowe rozety.
Dzisiaj jeden z phalaenopsis który uwielbiam ze względu na burze kwiatów jaką jest obsypany, choć kwiatki nie są olbrzymami to przy takiej ilości wygląda niesamowicie -phalaenopsi philadelphia
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Alusia61
200p
200p
Od: 11 paź 2009, o 22:04

Post »

Marku, wspaniała ta twoja philadelphia ;:180
Mam dwie ale takie kwitnienie jest moim nieosiągalnym marzeniem.
Joane
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marku za każdym razem jak widzę tą Phalaenopsis to ciśnienie moje wzrasta. A oczka przewracają się tak ;:111
Pięknie i obficie Ci rozkwitła mimo tych ciemnych dni. No i ma sporo rozgałęzień. ;:138
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Marku, piękne fotki w słoneczku :D Aż się milej robi od takich widoków w takie pochmurne, ponure dni :wink:
Gratuluję tak obfitego kwitnienia Phal. Philadelphia ;:180 Biorąc pod uwagę, że ostatnio słońca brakuje, to mistrzostwo świata :wink: Moja też rozkwita, ale na bocznych odgałęzieniach pączki niestety zasychają.
Awatar użytkownika
Merghen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 gru 2010, o 09:09

Post »

Marku, piękny Phal. Philadelphia, mam nadzieję,że u mnie będzie niedługo wyglądała podobnie.

Lauro, o może ma za chłodno? Ona jest z tych hybryd lubiących więcej ciepełka ale o tym napisałam więcej w wątku Asi/Art.
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alusia :wit bardzo dziękuję za pochwały , he he połechtały oj połechtały moje jestestwo... :oops: :oops: Już nie omieszkałem przekazać je storczykowi.
Przyznam się że roślina jest bezproblemowa ,stoi na cieniowanym oknie południowym ,co drugie moczenie jest nawożona i tak mi się za to odwdzięcza. W zeszłym roku obdarowała mnie dwoma nowymi liśćmi które są również piękne ze względu na swoją fakturę .
Obecnie jak widać na zdjęciu z poprzedniego wątku ma 37 kwiatków i 3 pączki choć nie obyło się bez strat jedna gałązka dotykała szyby i niestety wszystkie pączki na niej zaschły.
Alusiu życzę Tobie aby obie philadelphie zakwitły jednocześnie i ucieszyły Cię ogromną burzą kwiatów tak jak to one potrafią :!:

Joane-Asiu i vice versa podobnie jest jak ja zaglądam do Twego wątku .
Tam dopiero jest co oglądać :!: ;:224 ;:180
Asiu tak jak pisałem Alusi bardzo lubię tą hybrydę jest niezawodna i kwitnie co roku jest u mnie dwa lata i jest to moje drugie kwitnięcie tej rośliny po sklepowym.Dni są rzeczywiście ciemne i pochmurne więc niestety większość dnia jest doświetlana mimo że stoi na południowej wystawce.

Laura 1806 ? Lauro bardzo dziękuję za miłe słowa. To nie tylko Tobie robi się milej gdy zakwitnie któryś z naszych podopiecznych, ale chyba wszystkim na tym forum co kochają się w storczykach. Co do dalszej Twojej wypowiedzi to spowodowała u mnie :oops:
To sztuczne światło czyni te cuda bo inaczej by pewnie zrzuciła większość pączków.

Merghen - Małgosiu bardzo dziękuję za pochwały i życzę Tobie oby zakwitła piękniej jak moja.
Jeśli chodzi o drugą część Twojej wypowiedzi to bym polemizował , na pewno nie jest rozpieszczana u mnie temperatura przy samym parapecie w nocy i nad ranem spada do 17*C( okna nadające się do wymiany ). Dlatego na parapecie mam położony styropian 30mm który oddziela od zimnego parapetu i nie stosuję żadnych tacek z keramzytem . Największym problemem jest gdy przychodzi czas moczenia i wówczas niestety storczyki stoją wewnątrz pokoju aby nie aplikować im syndromu zimnej stopy. Tak na początku mojej przygody ze storczykami niestety pozbyłem się kilku ciekawych egzemplarzy. Więc teraz dmucham i chuham na zimne.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Marku, twoja Phal. Philadelphia jest tak okazała, że bark słów i tylko tak wzdycham ;:111 :D

Pisałeś mi 13-go grudnia, że B. Nelly Isler tworzy drugi pęd. Czekam więc cały czas na jej śliczne czerwone kwiaty ;:65 ;:65 ;:65
A jak się ma obecnie Stanhopea Embreei ?
Awatar użytkownika
marwes
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Art, cieszę się bardzo jeżeli komuś podobają się rośliny które udało mi się doprowadzić do kwitniecia. Philadelphia należy do grona moich ulubieńców wśród posiadanych phalaenopsis więc tym bardziej mi miło. Jestem tak zauroczony jej obecnym kwitnięciem że pozwolę sobie wstawić jeszcze jakieś zdjęcie
Obrazek

Obrazek

Burraegara Nelly Isler nieźle sobie poczyna tym 2 spóżnionym pędem ,choć po świętach ale zawsze to coś . Szkoda że nie mogę przesłać jej zapachu :

Obrazek

Obrazek

Stanhopea Embreii odpoczywa sobie w towarzystwie Stanhopea Tigrina , a dzisiaj wyglada tak:

Obrazek

Jest jeszcze co nieco do pokazania ale może troszkę później.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”