Storczyki Marzenkii
Re: Storczyki Marzenkii
Krótko mówiąc wpływ na to muszą mieć różne czynniki i dokładnie to nikt nie wie. Może to zależy od samej indywidualnej rośliny tak jak w przypadku vito, może też mają na to wpływ jej "przodkowie" bądź też krzyżówki między nimi.
Jovanko chyba wiem o co Ci chodzi, jednak najlepszą odpowiedź da mi mój falek kiedy zakwitnie.
Jovanko chyba wiem o co Ci chodzi, jednak najlepszą odpowiedź da mi mój falek kiedy zakwitnie.
Marzenko ,
Krótko mówiąc czy długo.. :P
ale dokładnie wiadomo.
Więc :P kto wie... to odpowiedział, przypominam /bo ważna definicja w kroczkach edukacyjnych !/:
Rozszerzanie tego pojęcia pod kątem wykładni naukowej nie jest konieczne, aby zrozumieć w szczegółach
tę zależności.
Inne czynniki są po drodze...uprawy własnej/też opisane/.
To jest to co każdy wie i musi wiedzieć .... głównie jak ma prowadzić proces uprawy aby uzyskać zadowalające efekty swojej "roboty".
Tutaj,nie działa żaden szablon - nie da się tego ująć punktami. Jedynie dyscyplina uprawy, wiedza może wspomóc.
I nikt ,kto ma choćby deczko praktyki z własnym kwitnieniem nie powie, i nie zagwarantuje, ze storczyk zakupiony da identyczną kalkę, po pierwszym własnym kwitnieniu.
Powinien ...a, czy będzie
to wielka wypadkowa czynników.
Vito, przytoczył przypadek swojego innego storczyka Dendrobium i jest to tylko dodatkową informacją.
Większe kwiaty nie są regułą , są efektem lepszych /innych warunków uprawy;.
bez wnikania w szczegóły, bo ich nie poznamy..
Jest potwierdzeniem ,ze zmiana warunków ... może być wykonana na lepsze uprawie.
To, być może.?. jest ten uzyskany efekt przy zmianie mieszkań.
Czyli. mamy uprawę w stylu :P : zamiana na "nowszy, lepszy model uprawy "
A, czy to mimochodem nastąpiło? jest mniej ważne.
Ważny jest efekt obfitego kwitnienia i zadowolenia posiadacza.
Marzenko,
nie ma innej interpretacji od tej , jak podałam.
Zbyt wiele, zależy od czynnika ludzkiego w uprawie i samego storczyka /czy "wigorny" /, aby cokolwiek było pewnikiem.
Faktycznie, najlepiej przekonuje własne kwitnienie.
Pozdrawiam, powodzenia JOVANKA
.
Krótko mówiąc czy długo.. :P
ale dokładnie wiadomo.
Więc :P kto wie... to odpowiedział, przypominam /bo ważna definicja w kroczkach edukacyjnych !/:
Potwierdziłam Że to geny decydują o wielkości kwiatów. Taka interpretacja jest oczywista i wystarczająca.JOVANKA pisze:Prawie jest to wyłącznie cecha osobnicza danej krzyżówki ; zawarta w przekazywanych genach roślinie po rodzicach/przodkach.
I... jest to programowo ustalona linia dla danych krzyżówek.Taki jest też cel...
Najlepiejwidać właśnie w liniach falenopsisów wielopędowych o... kaskadowym kwitnieniu i wielkich kwiatach.
Rozszerzanie tego pojęcia pod kątem wykładni naukowej nie jest konieczne, aby zrozumieć w szczegółach
tę zależności.
Inne czynniki są po drodze...uprawy własnej/też opisane/.
To jest to co każdy wie i musi wiedzieć .... głównie jak ma prowadzić proces uprawy aby uzyskać zadowalające efekty swojej "roboty".
Tutaj,nie działa żaden szablon - nie da się tego ująć punktami. Jedynie dyscyplina uprawy, wiedza może wspomóc.
I nikt ,kto ma choćby deczko praktyki z własnym kwitnieniem nie powie, i nie zagwarantuje, ze storczyk zakupiony da identyczną kalkę, po pierwszym własnym kwitnieniu.
Powinien ...a, czy będzie

Vito, przytoczył przypadek swojego innego storczyka Dendrobium i jest to tylko dodatkową informacją.
Większe kwiaty nie są regułą , są efektem lepszych /innych warunków uprawy;.
bez wnikania w szczegóły, bo ich nie poznamy..
Jest potwierdzeniem ,ze zmiana warunków ... może być wykonana na lepsze uprawie.
To, być może.?. jest ten uzyskany efekt przy zmianie mieszkań.
Czyli. mamy uprawę w stylu :P : zamiana na "nowszy, lepszy model uprawy "
A, czy to mimochodem nastąpiło? jest mniej ważne.
Ważny jest efekt obfitego kwitnienia i zadowolenia posiadacza.
Marzenko,
nie ma innej interpretacji od tej , jak podałam.
Zbyt wiele, zależy od czynnika ludzkiego w uprawie i samego storczyka /czy "wigorny" /, aby cokolwiek było pewnikiem.
Faktycznie, najlepiej przekonuje własne kwitnienie.
Pozdrawiam, powodzenia JOVANKA
.
- Lola-san
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lis 2011, o 23:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Marzenka, ja najbardziej lubię Twojego limonka, cała Twoja kolekcja jest piękna
Też jestem początkującym hodowcą, jak na razie z jedną stratą
ale nie poddaje się i systematycznie poszeszam kolekcję. Życzę sukcesów!!

Pozdrawiam, Lola
Dziękuje Lola-San, u mnie bez strat tez sie nie obyło i mam jednego na sumieniu, a mój pedzik ma już 9cm i już nie dlugo... 

- Karolina__
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lip 2009, o 19:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Marzenko
Cudne te Twoje storczyki... A Limonka zjawiskowa 

Zobaczcie co dzisiaj przyszło ze mną z Netto. Wchodzę a tu dwa ostatnie maluszki za 10zł!!! I przygarnęłam tego tu oto, ma 19cm z doniczką, średnicę doniczki 5cm i kwiatuszki 3cm. Myślę że dobrze zniósł 3 km podróż za pazuchą i temperatura nie zaszkodziła.

A tu porównanie z moim największym Falkiem

Ma piękne korzonki i jest w mchu i spagnum

A tu porównanie z moim największym Falkiem

Ma piękne korzonki i jest w mchu i spagnum

-
- 100p
- Od: 30 lis 2011, o 00:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Fajna przybłęda
A co żeby uściślić, mech = sphagnum
Sphagnum to gatunek mchu

Pozdrawiam, Adam
Carnivorous Plant - moja przygodna z owadożerami
Carnivorous Plant - moja przygodna z owadożerami
- Lola-san
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 29 lis 2011, o 23:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale maluch, szczegółnie w porównaniu z innym falkiem!! Dzielnie zniósł podróż
Wszystkie miniaturki są bardzo wdzięczne, a Twój nowy białasek jest bardzo ładny!! Ja właśnie najbardziej lubię jasne kwiaty: białe, kremowe, limonkowe (chociaż mój ostatni nabytek to bardzo ciemny purpurowy falek, skusiłam się bo jego kolor był na prawdę zdecydowany i 'glęboki').
Wrzuć więcej fotek jak coś zacznie się dziać u Twojej kolekcji
chętnie tutaj zaglądnę w przyszłości.

Wrzuć więcej fotek jak coś zacznie się dziać u Twojej kolekcji

Pozdrawiam, Lola
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
Marzenko, piękny ten mini.
Ja osobiście bardzo lubię biełe storczyki więc ten szczególnie przypadł mi do gustu.
Powodzenia w uprawie.
Ja osobiście bardzo lubię biełe storczyki więc ten szczególnie przypadł mi do gustu.
Powodzenia w uprawie.

Dziękuję za miłe słowa
jutro, bo już dzisiaj jest za ciemno zrobię małą sesyjkę zdjęciową i dodam nowe fotku

jutro, bo już dzisiaj jest za ciemno zrobię małą sesyjkę zdjęciową i dodam nowe fotku
widzę że tu nikt nie zaglądał, ale cóż...
mam pytanko, otóż odsłoniłam leciutko u spoczywającego storka uśpione oczka i aż w 4 miejscach i u jednego i w jednym miejscu u drugiego storczyka były ukryte pod nimi takie małe zalążki czegoś, czy moge liczyć, że w najbliższym czasie będą z tego pędy?
trochę nie wyraźne zdjęcie, ale nie mogłam tego uchwycić

Uploaded with ImageShack.us
mam pytanko, otóż odsłoniłam leciutko u spoczywającego storka uśpione oczka i aż w 4 miejscach i u jednego i w jednym miejscu u drugiego storczyka były ukryte pod nimi takie małe zalążki czegoś, czy moge liczyć, że w najbliższym czasie będą z tego pędy?
trochę nie wyraźne zdjęcie, ale nie mogłam tego uchwycić

Uploaded with ImageShack.us
- Merghen
- Od: 13 gru 2010, o 09:09
Zaglądałam, zaglądałam tylko na pisanie niekiedy (a raczej często) brak czasu teraz jednak Twoje pytanie zmusza do pozostawienia jakiegoś śladu...
Z tego mogą wyrosnąć odgałęzienie pędu lub niekiedy keiki. Ja też czasami odsłaniałam delikatnie łuskę by pomóc im zacząć rosnąć w bok
Z tego mogą wyrosnąć odgałęzienie pędu lub niekiedy keiki. Ja też czasami odsłaniałam delikatnie łuskę by pomóc im zacząć rosnąć w bok

przeczytałam w sieci też o jakichś mitach a mianowicie niektórzy smarują oczka ketchupem, przecierem pomidoworym i takie tam, ale warte uwagi jest posmarowanie ukorzeniaczem z wazeliną, ale tak czy siak te małe odrostki urosły nie dawno bo jakiś czas temu też odsunęłam łuskę i nic zupełnie nie było