Jak najlepiej rzucić palenie papierosów - 1cz.(05.12-06.05)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2005, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Czy palisz papierosy na czczo zaraz po przebudzeniu? - TAK
Czy palisz wtedy jeśli jesteś chory?, - TAK
Ile wypalasz w ciągu dnia ? 20 szt.
Czy masz trudności od powstrzymania się od palenia w miejscach gdzie jest to zakazane? - NIE. Mogę powstrzymać się od palenia na okres kilku godzin bez problemu.
Czy palisz wtedy jeśli jesteś chory?, - TAK
Ile wypalasz w ciągu dnia ? 20 szt.
Czy masz trudności od powstrzymania się od palenia w miejscach gdzie jest to zakazane? - NIE. Mogę powstrzymać się od palenia na okres kilku godzin bez problemu.
Pozdrawiam Andrzej.
Erazm niestety tego spodziewałam sie, jestes uzależniony farmakologicznie. A to że czułes się źle rano w trakcie jak nie paliłeś to nic innego jak zespół odstawienia nikotyny. Tak jest podobnie z narkotykami. Nikotyna to też narkotyk, ale sam wiesz że przynajmniej nie miesza w głowie. Osoby uzależnione od nikotyny potrafią wstawać w nocy żeby zapalić, zaś pierwszą rzeczą po przebudzeniu jest papieros.Widzisz ja na wszystkie pytania odpowiedziałam NIE. Mój pierwszy papieros w określonym dniu - dopiero po 12 godzinie.
Nigdy nie paliłam jak byłam chora. Wypalałam ok 10 papierosów dziennie.
Skoro jednak możesz powstrzymać sie od palenia przez kilka godzin to jest dobry znak. Erazm w Twojej sytuacji bardzo ważna jest motywacja i wspomaganie lekami , wspomaganie rodziny. Bardzo ważne jest unikanie znajomych, którzy palą. Najlepiej nie spotykać się z palącymi. Zapraszaj osoby niepalące. Ważna sprawa jest taka czy żona lub ktoś z rodziny pali tam gdzie mieszkasz. A czy pali się w pracy zwłaszcza w pomieszczeniu biurowym ( ustawa tego zabrania). Jeśli tak to znowu będzie Ci trudniej. W ogóle gdybyś chciał rzucić palenie będzie Ci trudno, co nie znaczy że jest to niemożliwe.
Moja rada jest taka . Pali ktoś w biurze - wywal do palarni, pali w domu krytykuj i walcz,każ im wychodzić , kup gumę Nicoretkę. Początkowo będzie Ci potrzebna. Zawiera ona nikotyne i kiedy organizam się domaga papierosa- żujesz gumę. Zadzwoń do Telefonicznej Poradni Pomocy Palącym 0-801-108-108. Uzyskasz tam wsparcie i porady.
Możesz zgłosić się do poradni dla palących na pewno są takie u Ciebie. Ale najważniejsza , naj naj jest motywacja. Bez niej nie ma możliwości zerwania z nałogiem.
Myślę że każdy z nas ma swoje uzależnienia i ja też ... ;:103 I wiem jak trudno jest walczyć.
Nigdy nie paliłam jak byłam chora. Wypalałam ok 10 papierosów dziennie.
Skoro jednak możesz powstrzymać sie od palenia przez kilka godzin to jest dobry znak. Erazm w Twojej sytuacji bardzo ważna jest motywacja i wspomaganie lekami , wspomaganie rodziny. Bardzo ważne jest unikanie znajomych, którzy palą. Najlepiej nie spotykać się z palącymi. Zapraszaj osoby niepalące. Ważna sprawa jest taka czy żona lub ktoś z rodziny pali tam gdzie mieszkasz. A czy pali się w pracy zwłaszcza w pomieszczeniu biurowym ( ustawa tego zabrania). Jeśli tak to znowu będzie Ci trudniej. W ogóle gdybyś chciał rzucić palenie będzie Ci trudno, co nie znaczy że jest to niemożliwe.
Moja rada jest taka . Pali ktoś w biurze - wywal do palarni, pali w domu krytykuj i walcz,każ im wychodzić , kup gumę Nicoretkę. Początkowo będzie Ci potrzebna. Zawiera ona nikotyne i kiedy organizam się domaga papierosa- żujesz gumę. Zadzwoń do Telefonicznej Poradni Pomocy Palącym 0-801-108-108. Uzyskasz tam wsparcie i porady.
Możesz zgłosić się do poradni dla palących na pewno są takie u Ciebie. Ale najważniejsza , naj naj jest motywacja. Bez niej nie ma możliwości zerwania z nałogiem.
Myślę że każdy z nas ma swoje uzależnienia i ja też ... ;:103 I wiem jak trudno jest walczyć.
Można próbowac wszystkiego. Każdy sam musi znaleźć swój sposób.
Dociekliwy, nie wiem czy wiesz ale do niedawna dodawano do papierosów substancje uzależniające. I co tu się dziwic że jest tylu uzależnionych.
Obecnie tego robić nie wolno.
Natomiat prawda jest taka ; wszystkie papierosy szkodzą nawet te mentolowe. No ale od czegoś trzeba zacząć.
A na koniec czarny humor dotyczący nadwagi którą zyskuje sie po rzuceniu;
Lepiej być grubszym i żywym niż chudym i martwym.

Dociekliwy, nie wiem czy wiesz ale do niedawna dodawano do papierosów substancje uzależniające. I co tu się dziwic że jest tylu uzależnionych.
Obecnie tego robić nie wolno.
Natomiat prawda jest taka ; wszystkie papierosy szkodzą nawet te mentolowe. No ale od czegoś trzeba zacząć.
A na koniec czarny humor dotyczący nadwagi którą zyskuje sie po rzuceniu;
Lepiej być grubszym i żywym niż chudym i martwym.

Erazm damy Ci spokój. Sam musisz dojrzeć.
Palenie łączy się z jakimś tam relaksem, dlatego tak palisz przy komputerze.
Obok mnie mam duzo pozytywnych przykładów , ludzi którzy zaprzestali palenia po wielu latach nałogu. Nie mam wśród rodziny najbliższej i znajomych osób palących. Romil nigdy nie palił. Od ;:67 protestował jak jego ojciec palił. A to co Ty palisz te 40 złote to jest nazwa papierosów?
Ja nie mam pojęcia jakie papierosy są w sprzedaży, ile kosztują.
Zatrzymałam się na Carmenach, bo takie paliłam. Ale przywijały sie też tzw. mocne.
No to koniec wspomnień które z resztą wcale mnie nie wzruszają.

Palenie łączy się z jakimś tam relaksem, dlatego tak palisz przy komputerze.
Obok mnie mam duzo pozytywnych przykładów , ludzi którzy zaprzestali palenia po wielu latach nałogu. Nie mam wśród rodziny najbliższej i znajomych osób palących. Romil nigdy nie palił. Od ;:67 protestował jak jego ojciec palił. A to co Ty palisz te 40 złote to jest nazwa papierosów?

Zatrzymałam się na Carmenach, bo takie paliłam. Ale przywijały sie też tzw. mocne.
No to koniec wspomnień które z resztą wcale mnie nie wzruszają.

Z tego Andrzeju wnioskuję że przy komputerze się denerwujesz a nie relaksujesz . ;:82Erazm pisze:Palę "40" złote. Może przerwę palenie wiosną, gdy zacznie się sezon działkowy. Na działce zapalam papierosa co 2-4 godziny. Najwięcej palę, gdy siedzę przy komputerze.![]()
I tu wychodzi jeszcze jeden ujemny czynnik obsługi komputera na zdrowie ludzkie .