Jak najlepiej rzucić palenie papierosów - 1cz.(05.12-06.05)

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy palisz papierosy na czczo zaraz po przebudzeniu? - TAK
Czy palisz wtedy jeśli jesteś chory?, - TAK
Ile wypalasz w ciągu dnia ? 20 szt.
Czy masz trudności od powstrzymania się od palenia w miejscach gdzie jest to zakazane? - NIE. Mogę powstrzymać się od palenia na okres kilku godzin bez problemu.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Eliza
---
Od: 7 wrz 2005, o 14:19

Post »

Erazm niestety tego spodziewałam sie, jestes uzależniony farmakologicznie. A to że czułes się źle rano w trakcie jak nie paliłeś to nic innego jak zespół odstawienia nikotyny. Tak jest podobnie z narkotykami. Nikotyna to też narkotyk, ale sam wiesz że przynajmniej nie miesza w głowie. Osoby uzależnione od nikotyny potrafią wstawać w nocy żeby zapalić, zaś pierwszą rzeczą po przebudzeniu jest papieros.Widzisz ja na wszystkie pytania odpowiedziałam NIE. Mój pierwszy papieros w określonym dniu - dopiero po 12 godzinie.
Nigdy nie paliłam jak byłam chora. Wypalałam ok 10 papierosów dziennie.
Skoro jednak możesz powstrzymać sie od palenia przez kilka godzin to jest dobry znak. Erazm w Twojej sytuacji bardzo ważna jest motywacja i wspomaganie lekami , wspomaganie rodziny. Bardzo ważne jest unikanie znajomych, którzy palą. Najlepiej nie spotykać się z palącymi. Zapraszaj osoby niepalące. Ważna sprawa jest taka czy żona lub ktoś z rodziny pali tam gdzie mieszkasz. A czy pali się w pracy zwłaszcza w pomieszczeniu biurowym ( ustawa tego zabrania). Jeśli tak to znowu będzie Ci trudniej. W ogóle gdybyś chciał rzucić palenie będzie Ci trudno, co nie znaczy że jest to niemożliwe.
Moja rada jest taka . Pali ktoś w biurze - wywal do palarni, pali w domu krytykuj i walcz,każ im wychodzić , kup gumę Nicoretkę. Początkowo będzie Ci potrzebna. Zawiera ona nikotyne i kiedy organizam się domaga papierosa- żujesz gumę. Zadzwoń do Telefonicznej Poradni Pomocy Palącym 0-801-108-108. Uzyskasz tam wsparcie i porady.
Możesz zgłosić się do poradni dla palących na pewno są takie u Ciebie. Ale najważniejsza , naj naj jest motywacja. Bez niej nie ma możliwości zerwania z nałogiem.
Myślę że każdy z nas ma swoje uzależnienia i ja też ... ;:103 I wiem jak trudno jest walczyć.
Dociekliwy

Post »

Andrzeju , może na początek to zmień gatunek papierosów na nieco słabsze i spróbuj palić mentolowe. Proponuję przejdż na Crystale o niskiej zawartości nikotyny i substancji smolistych . ;:42
Awatar użytkownika
Eliza
---

Post »

Można próbowac wszystkiego. Każdy sam musi znaleźć swój sposób.
Dociekliwy, nie wiem czy wiesz ale do niedawna dodawano do papierosów substancje uzależniające. I co tu się dziwic że jest tylu uzależnionych.
Obecnie tego robić nie wolno.
Natomiat prawda jest taka ; wszystkie papierosy szkodzą nawet te mentolowe. No ale od czegoś trzeba zacząć.
A na koniec czarny humor dotyczący nadwagi którą zyskuje sie po rzuceniu;
Lepiej być grubszym i żywym niż chudym i martwym. ;:112 ;:112
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Palę "40" złote. Może przerwę palenie wiosną, gdy zacznie się sezon działkowy. Na działce zapalam papierosa co 2-4 godziny. Najwięcej palę, gdy siedzę przy komputerze. ;:101 ;:108
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Eliza
---

Post »

Erazm damy Ci spokój. Sam musisz dojrzeć. ;:37

Palenie łączy się z jakimś tam relaksem, dlatego tak palisz przy komputerze.
Obok mnie mam duzo pozytywnych przykładów , ludzi którzy zaprzestali palenia po wielu latach nałogu. Nie mam wśród rodziny najbliższej i znajomych osób palących. Romil nigdy nie palił. Od ;:67 protestował jak jego ojciec palił. A to co Ty palisz te 40 złote to jest nazwa papierosów? ;:111 Ja nie mam pojęcia jakie papierosy są w sprzedaży, ile kosztują.
Zatrzymałam się na Carmenach, bo takie paliłam. Ale przywijały sie też tzw. mocne.
No to koniec wspomnień które z resztą wcale mnie nie wzruszają. ;:108
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak przestanę palić to zaraz podam. ;:14 ;:16 ;:42
Pozdrawiam Andrzej.
Dociekliwy

Post »

Erazm pisze:Palę "40" złote. Może przerwę palenie wiosną, gdy zacznie się sezon działkowy. Na działce zapalam papierosa co 2-4 godziny. Najwięcej palę, gdy siedzę przy komputerze. ;:101 ;:108
Z tego Andrzeju wnioskuję że przy komputerze się denerwujesz a nie relaksujesz . ;:82
I tu wychodzi jeszcze jeden ujemny czynnik obsługi komputera na zdrowie ludzkie . :D :D :D :wink:
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba mnie nie przekonaliście na razie, bo palę dalej ..., ale w nocy już nie popalam. :wink:
Pozdrawiam Andrzej.
Dociekliwy

Post »

Andrzeju to jeszcze i w nocy wstawałeś i popalałeś ? Czy mówisz o paleniu do póżna w nocy ?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Kontakt:

Post »

Andrzeju, zamiast papierosa przy komputerze spróbuj jeśc słonecznik ,dynię albo nawet orzechy - ręce ( no ,jedną ,bo druga Ci do klawiatury potrzebna) i usta będziesz miał cały czas zajęte!
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W nocy paliłem, gdy się budziłem do ... :wink: . Teraz staram się już nie palić. W ciągu dnia palę tylko jednego papierosa, co godzinę, czyli tak źle nie jest. Tylko przy komputerze palę więcej, ale spróbuje jak radzi Ania "...jeść słonecznik,dynię albo nawet orzechy..." ;:108
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Eliza
---

Post »

Erazm jak tam u Ciebie z paleniem papierosów? Trzymasz się z postanowieniem, że palisz mniej i nie popalasz w nocy?
A w ogóle obiecywałes że spróbujesz rzucić... ;:42
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tej chwili właśnie zapaliłem papierosa. :cry: Ale będę się starał przerwać palenie z czasem... Czy wyjdzie coś z tego?
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
Eliza
---

Post »

Oj niegrzeczny chłopczyk. Wiesz co chyba prześlę Tobie parę publikacji, może sie przestraszysz i przestaniesz palić. Wiesz co to jest POCHP? Chyba pisałam o tym to naprawdę groźne i niewyleczalne schorzenie.
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”