Identyfikacja drzew i krzewów

Rozpoznawanie roślin na podstawie zdjęć.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Identyfikacja drzew i krzewów

Post »

To chyba cyprysik groszkowy ale jaka odmiana nie wiem coś typu Boulevard. Tak mi się przynajmniej zdaję. Co za wspaniałości pokazywałeś masakra u mnie to jak się szarpną to na katalpę to już mogę powiedzieć ze jest dobrze a co dopiero takie gatunku dębów czy klonów nie wspominając o drzewie chusteczkowym. No po prostu zazdroszczę takiego parku. ;:oj
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Rzeczywiście, takie parki powinny być w każdym większym mieście. Szkoda że w moich okolicach takiego nie ma. Parę ciekawostek można co prawda znaleźć, ale głównie w starszych parkach. Wśród nowych nasadzeń rzadko kiedy posadzą coś ambitnego - jak jest platan czy katalpa to już jest nieźle.
Co do tego iglaka, to sprawdzałem w necie zdjęcia tej odmiany i to raczej nie jest 'Boulevard'. Tę albo podobną odmianę chyba widuję czasem np. na cmentarzu.
Wydaje mi się też, że taki niebieskawy odcień raczej sugeruje jakąś odmianę cyprysika Lawsona.
Szkoda że nie rozglądnąłem się za szyszkami, bo mógłbym chociaż wykluczyć że to jest jakiś jałowiec.
Awatar użytkownika
krzysiek86
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 maja 2008, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

A może to cyprysik groszkowy odmiana squarrosa??
Jakoś nie pasuje mi to pod cyprysika lawsona.
Awatar użytkownika
mateo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki - to może być to. W googlach brakuje co prawda zdjęć takich wyrośniętych okazów w całości żeby porównać, ale gałązki się zgadzają.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Identyfikacja roślin ogrodowych. FOTO”