Identyfikacja drzew i krzewów
- krzysiek86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikacja drzew i krzewów
To chyba cyprysik groszkowy ale jaka odmiana nie wiem coś typu Boulevard. Tak mi się przynajmniej zdaję. Co za wspaniałości pokazywałeś masakra u mnie to jak się szarpną to na katalpę to już mogę powiedzieć ze jest dobrze a co dopiero takie gatunku dębów czy klonów nie wspominając o drzewie chusteczkowym. No po prostu zazdroszczę takiego parku. 

- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rzeczywiście, takie parki powinny być w każdym większym mieście. Szkoda że w moich okolicach takiego nie ma. Parę ciekawostek można co prawda znaleźć, ale głównie w starszych parkach. Wśród nowych nasadzeń rzadko kiedy posadzą coś ambitnego - jak jest platan czy katalpa to już jest nieźle.
Co do tego iglaka, to sprawdzałem w necie zdjęcia tej odmiany i to raczej nie jest 'Boulevard'. Tę albo podobną odmianę chyba widuję czasem np. na cmentarzu.
Wydaje mi się też, że taki niebieskawy odcień raczej sugeruje jakąś odmianę cyprysika Lawsona.
Szkoda że nie rozglądnąłem się za szyszkami, bo mógłbym chociaż wykluczyć że to jest jakiś jałowiec.
Co do tego iglaka, to sprawdzałem w necie zdjęcia tej odmiany i to raczej nie jest 'Boulevard'. Tę albo podobną odmianę chyba widuję czasem np. na cmentarzu.
Wydaje mi się też, że taki niebieskawy odcień raczej sugeruje jakąś odmianę cyprysika Lawsona.
Szkoda że nie rozglądnąłem się za szyszkami, bo mógłbym chociaż wykluczyć że to jest jakiś jałowiec.
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
A może to cyprysik groszkowy odmiana squarrosa??
Jakoś nie pasuje mi to pod cyprysika lawsona.
Jakoś nie pasuje mi to pod cyprysika lawsona.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki - to może być to. W googlach brakuje co prawda zdjęć takich wyrośniętych okazów w całości żeby porównać, ale gałązki się zgadzają.