Moja mała kolekcja - marcin186

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2011, o 17:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Moja mała kolekcja

Post »

Witam, z pewnością będzie się kolekcja rozbudowywać, z tymi zakupami sklepowymi trzeba uważać żeby nie wnieść jakiegoś robactwa do kolekcji (czyt. wełnowców), często niestety się zdarzają na "marketowych" roślinkach, rada na to, to od razu zmienić podłoże i opryskać jakimś preparatem przeciwko robactwu (ja tak miałem z kilkoma sztukami ale zrobiłem jak pisałem wyżej i póki co jest czyściutko), no chyba że kupujesz od sprawdzonych dostawców to co innego. Pozdrawiam
Witam w kolekcji kaktusów i sukulentów - mój wątek
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sprawdzeni dostawcy nie wysyłają raczej z ziemią i doniczką. A handlarze np. z all.. którzy takie wysyłają, nie zawsze mają właściwe podłoże. W dodatku bywa podlane, albo z gratisem. Ja bym przesadziła. Przy okazji sprawdzisz, co w tym substracie piszczy i jak korzenie.
Ładny N. warasii :)
marcin186
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 wrz 2011, o 17:16

Post »

Z tego co widzę w doniczkach to podłożę jest ok i przesuszone ;) Tylko nie mam nowych doniczek, będzie trzeba podjechać w najbliższym czasie do marketu.
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie chcę Cię straszyć, ale ja już tak się kiedyś nacięłam. Ziemia z wierzchu była sucha, a wewnątrz korzenie gniły. Po tygodniu zgnilizna dopadła także roślinę. Obecnie już jej nie mam :D Zawsze możesz powyciągać z doniczek, wykruszyć ziemię, zostawić roślinki do wysuszenia ranek na dobę (jeśli uszkodzisz korzenie), a potem posadzić do tych samych doniczek, ale z odpowiednim i suchym substratem :wink:
marcin186
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

sokolica pisze:Nie chcę Cię straszyć, ale ja już tak się kiedyś nacięłam. Ziemia z wierzchu była sucha, a wewnątrz korzenie gniły. Po tygodniu zgnilizna dopadła także roślinę. Obecnie już jej nie mam :D Zawsze możesz powyciągać z doniczek, wykruszyć ziemię, zostawić roślinki do wysuszenia ranek na dobę (jeśli uszkodzisz korzenie), a potem posadzić do tych samych doniczek, ale z odpowiednim i suchym substratem :wink:
Chyba tak zrobię jak mówisz ;)
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

jak to się mówi przezorny zawsze ubezpieczony i lepiej dmuchać na zimne i nie mieć niemiłej niespodzianki z 8 pasażerem nostromo :wink:
Mariusz "Chaveiro"
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Witam.
marcin186 pisze:Jeszcze kilku małych podopiecznych przed zimą ;:138 Tych już nie przesadzam zostają w obecnych doniczkach do wiosny
Jeżeli to są kaktusy z marketu i posadzone są w torfie,to na wiosnę możesz mieć problem.
Torf wyschnie na kość i będzie to jedna twarda, zbita masa ( kształt doniczki ).
Bardzo trudno będzie oczyścić korzenie z tego zaschniętego torfu nie uszkadzając ich zbytnio.
Radziłbym przed zimowaniem oczyścić korzenie z torfu,bo zimować mogą bez podłoża ( i tak będą na sucho ).

Pozdrawiam - Marian.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
marcin186
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

maryjan13 pisze:Witam.
Jeżeli to są kaktusy z marketu i posadzone są w torfie,to na wiosnę możesz mieć problem.
Pozdrawiam - Marian.
Nie są to kaktusy z marketu, a podłoże jest bardziej piaszczyste niż torfowe ;)
Awatar użytkownika
maryjan13
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 cze 2010, o 22:57

Post »

Jeżeli nie marketowce,to OK.
Ja tak kiedyś kupiłem jesienią w kwiaciarni i czekałem z przesadzeniem do wiosny.
Nie przypuszczałem,że to może być takie twarde i tak trudno ten zaschnięty torf usunąć.

Pozdrawiam - Marian.
Marian - pozdrawiam i zapraszam.
Kwiaty kaktusów cz.1, cz.2, cz.3
Kilka roślin
Awatar użytkownika
theoria_
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 sie 2010, o 00:54
Kontakt:

Post »

:wit Ciekawie wyglądają te zakupy, bardzo chętnie obejrzałabym każdą roślinę z osobna kiedy już przejrzysz korzenie.
Zgadzam się z Marianem, niestety ja również mam przykre doświadczenia z zimowaniem w torfie.

Lepiej dmuchać na zimne niż obudzić się z... wełnowcem na ulubionej roślinie :evil:
Awatar użytkownika
phoebs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 wrz 2008, o 01:20

Post »

Witam i ja, ładna kolekcja :wit
najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
marcin186
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za miłe przywitanie :D Właśnie testuje ile spadnie temperatura w wolnym pokoju w domu. Przy ok 15 na zewnątrz mam 19 w okolicach parapetu. Myślę że jak zrobi się jeszcze zimniej na dworze to temperatura będzie odpowiednia ;:138
Awatar użytkownika
sokolica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Patrząc na te doniczki i opisy, mam wrażenie, że wiem, jaki jest dostawca. Oczywiście mogę się mylić, ale jednak namawiałabym na przesadzanie :wink:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
marcin186
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Eksmisja do nowych doniczek zakończona powodzeniem :D Tylko zabrakło mi kamyczków na rozsypanie po wierzchu, ale to się załatwi w przyszłym tygodniu :heja Teraz wygrzewają się na balkonie przed zimowym odpoczynkiem :wink:

Obrazek
Awatar użytkownika
chaveiro
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czy dobrze zauważyłem, że jest to raczej ziemia chyba nie wymieszana z czymś dodatkowo? Chodzi o piasek, żwirek itp, jeżeli tak jest kaktusy mogą nie przetrwać zimy, a jeżeli przetrwają to mogą nie przetrwać wiosny szczególnie że są to dość młode roślinki (przynajmniej większość), najlepiej żeby podłoże było bardzo przepuszczalne, tu na forum można poczytać w wielu wątkach o tym właśnie
Mariusz "Chaveiro"
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”