Salvinia auriculata ( salwinia uszkowata ) - rośnie w stojących zbiornikach wodnych
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jaka to roślinka ?
Moje młode oczko (1 rok) całe jest pokryte silwinią uszkowatą i jestem tym zachwycona (może zbyt wcześnie?
). Podpowiedzcie proszę, czy ona nie przytłamsi innych roślin i kiedy najpóźniej ją odłowić przed zimą?

Pozdrawiam. Gosia
-
- 500p
- Od: 6 sty 2008, o 07:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
nie wiemy jakie inne masz rośliny w oczku
trzeba obserwować rośliny i temperaturę wody i powietrza
moim zdaniem, gdy temperatura wody spadnie poniżej 15 stopni należy rośliny umieścić w akwarium
trzeba obserwować rośliny i temperaturę wody i powietrza
moim zdaniem, gdy temperatura wody spadnie poniżej 15 stopni należy rośliny umieścić w akwarium
pozdrawiam
Jacek
Jacek
- magos13
- 500p
- Od: 2 lut 2010, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
jackonie, pomna Waszych uwag (Twoich i Pawła), że oczko powinno mieć dużo roślin, wsadzałam wszystko co mi wpadło w ręce (sity, tataraki, pałki, krwawnice). O te rośliny się nie martwię, bo pochodzą z zaprzyjaźnionych bajorek i na pewno przezimują. Ale kupiłam lub dostałam od Frumowiczki jeszcze pistię, osokę aloesowatą, moczarkę kanadyjską, hiacynt, kotewkę, silwinię uszkowatą, przęstkę pospolitą, strzałkę wodną, rogatka, wywłócznika i 6 lilii wodnych.
Jeszcze w lipcu wszystkie te roślinki widziałam, bo woda była krystalicznie czysta a silwinia zajmowała 1/3 powierzchni wodnej. Teraz widać mizerne seledynowe pistie, hiacynta i wywłócznika, no i wiadomo silwiniaaaaaaaa.
Pistie i silwinie chcę przed zimą odłowić, żeby nie zamuliły dna, a resztę zostawiłabym w oczku, bo nie mam warunków na ich przechowanie w domu.
Jeszcze w lipcu wszystkie te roślinki widziałam, bo woda była krystalicznie czysta a silwinia zajmowała 1/3 powierzchni wodnej. Teraz widać mizerne seledynowe pistie, hiacynta i wywłócznika, no i wiadomo silwiniaaaaaaaa.
Pistie i silwinie chcę przed zimą odłowić, żeby nie zamuliły dna, a resztę zostawiłabym w oczku, bo nie mam warunków na ich przechowanie w domu.
Pozdrawiam. Gosia