Kosiarka: spalinowa czy elektryczna?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Nowa kosiarka spalinowa - jaka?

Post »

Wołodi, ten kij ma dwa końce!
Jechałeś kiedy samochodem z zepsutym wspomaganiem kierownicy? Wiesz jakie to trudne zadanie? jakiego wysiłku wymaga? :lol:

Wtedy sobie myślałam właśnie to, co napisałeś, że lepszy by był bez wspomagania, bo nie miałoby się co zepsuć i nie byłoby tak ciężko :;230

Kosiarkę na spory areał mamy z napędem. W końcu nikt nas nie zmusza do jej używania, a przy górkach i dołkach to, że kosiarka ciągnie mnie, a nie ja kosiarkę - bezcenne!
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
wolodi
100p
100p
Od: 26 lis 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak owszem jechałem. I dalej uważam za bzdurę jeśli ktoś nie kupi sobie samochodu ze wspomaganiem bo może się zepsuć. Przecież to idiotyczne.
Awatar użytkownika
sajmon0609
200p
200p
Od: 1 mar 2009, o 15:58

Post »

Ja mam już 4 lata kosiarkę z napędem ma 6 km nie da się jeździć kosiarka bez napędu gdyż jest bardzo ciężka i napęd przeszkadza po drugie kosiarka z napędem kosi wolniej ale co najważniejsze można przy koszeniu zapalić papierosa bo się nie meczysz
wolodi
100p
100p

Post »

Koledzy mam takie pytanie. Potrzebuje kosiarki o mocy ok. 6 KM oczywiści z napędem. Używałem przez ok 10 lat kosiarki jakieś nieznanej firmy Ares także o mocy 6 KM. Jednak często stwarzała problemy (zapychanie wylotu trawą, osłona paska napędzającego koła plastikowa zaraz została uszkodzona, podłej jakości materiały itp.). O ile sam silnik był OK.
Co do nowej kosiarki zależy mi żeby była to naprawdę wytrzymała konstrukcja, najlepiej z jakimś dobrym mechanizmem ochrony wału przed skrzywieniem w razie uderzenia o kamień (parę razy zdarzyło mi się niestety skrzywić). Dlatego też myślę raczej o znanych firmach typu Husqvarna, Viking, Solo itp. Kwota jaka dysponuje to ok. 2000-3000 zł. Może ktoś z forumowiczów doradzi jaki model wybrać jakiej firmy?
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

wolodi pisze:(...) najlepiej z jakimś dobrym mechanizmem ochrony wału przed skrzywieniem w razie uderzenia o kamień (parę razy zdarzyło mi się niestety skrzywić). (...)
Jaki to mechanizm, masz jakieś pomysły? podpowiedzi? W naszej kosiarce na okrągło trzeba prostować i ostrzyć noże, niestety mamy kamienie w ziemi i trudno je wybrać czy omijać, bo wciąż "rodzą się" nowe... Jeśli jest więc jakiś sposób, to ja poproszę :)
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
wolodi
100p
100p

Post »

Chodzi mi o ochronę wału przed skrzywieniem a nie ostrzy. To normalne że trzeba je ostrzyć i wywarzać.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Są takie specjalne noże mocowane ruchomo na dysku, składają się w razie uderzenia o przeszkodę. Nic innego nie przychodzi mi do głowy :roll:
Pozdrawiam, Maciek.
wolodi
100p
100p

Post »

Chodzi mi o coś jak np. HONDA ROTOSTOP
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53

Post »

Już kumam, sprzęt z takim mechanizmem to już wysoka półka i drogi interes ale jeśli masz na to fundusze pewnie warto :wink:
Pozdrawiam, Maciek.
wolodi
100p
100p

Post »

Niestety z badziewiem już miałem do czynienia.
farmkam
50p
50p
Od: 18 lut 2011, o 20:58

Post »

Co do tej ochrony przed kamieniami to zainwestowałem w taka do mojego wikinga MB3 kosztowała nie mało ale po 2 wymianie taj nasadki na wał która trzyma nóż stwierdziłem że i tak mi sie opłaci.Jest to dysk o średnicy ok.20 cm do którego są przykręcone 4 nożyki które po uderzeniu w przeszkodę odchylają się nie czyniąc szkody kosiarce,coś jak w kosiarkach rotacyjnych.Jednak muszę powiedzieć ze w moim przypadku po zastosowaniu tego dysku spadła jakość koszenia,może nie jakoś drastycznie ale dało się zauważyć. A co do tego systemu HONDY to chodzi ci chyba o zatrzymywanie noża niezależnie od silnika,ja tylko taką pracowałem.
Pozdrawiam Kamil
RudMal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2011, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kosiarka: spalinowa czy elektryczna?

Post »

Witam serdecznie, to mój pierwszy post, ale w temacie kosiarek zdążyłam już tu całkiem sporo wyczytać :D
Odpowiedź na pytanie jaką kosiarkę wybrać kilka dni temu była dla mnie oczywista: spalinową!
Ale z upływem czasu już taka przekonana nie jestem... :(

Zacznę od tego że powierzchnia zielona do zagospodarowania to ok 1400m2. Do tej pory pobojowisko po budowie. W lipcu koparka w miarę wyrównała zasypując TONY dwumetrowych chwastów które wszędzie rosły.... Przyznaję, że nie mam zapędów ogrodniczych :roll: i moim głównym celem jest jako takie :wink: ogarnięcie, tak, żeby chwasty znowu nie zdominowały terenu.
Koparka rozplantowała hałdy ziemi W MIARĘ równo, ale generalnie teren do płaskich nie należy. Rosną też drzewka, czasem pojedynczo, czasem "w kupie".

Zatem zaraz po koparce przeleciałam teren z grabkami, sypnęłam trawy, pograbiłam powalcowałam i... wyrosło ;:138 zaraz za trawką oczywiście sypnęły się chwasty.... Przejechałam po tym kosiarką raz - pożyczoną od sąsiadów elektryczną.

Mała, plastikowa, lekka, no- name. Szło elegancko, na nierównościach hop tylne kółeczka lekko do góry, między drzewkami raz raz, wszędzie wjechała i ścieła elegancko.

Tylko oczywiście.... kabel ;:5 Co ja się z nim namotałam... Po prostu jakiś dziki taniec poplątaniec ;:223

Stało sie więc oczywiste, że kosiarka musi być splinowa :D

No i akurat u znajomych chwyciłam taka spalinówkę i .... :shock: nie byłam w stanie jej unieść :shock:
Elegancka, silnik B&S, z napędem. ale ponad 30 kg wagi!
Do jeżdżenia po płaskim - rewelacja, ale jak pomyslałam o tych górkach dołkach, drzewkach, krzaczkach u nas to mi trochę mina zrzedła ;:129
Czy koszenie tak ciężką kosiarką na nierównym terenie jest wykonalne jeżeli nie jestem w stanie jej unieść? :?:

No i teraz kompletnie nie wiem co kupić - spalinówkę którą koszenie może okazać się niewykonalne czy elektryczną, którą kosi się super , ale kabel przyprawia o dreszcze...

Doradźcie coś, pliiis....
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Re: Kosiarka: spalinowa czy elektryczna?

Post »

Nie bardzo wiem, po co chcesz nosić tą kosiarkę? Ja swoją też z trudem wrzucam do bagażnika, jeśli mam gdzieś przewieźć, ale jej ciężar w koszeniu mi w ogóle nie przeszkadza. A nie mam wcale idealnie gładkiego terenu...
Spróbuj pożyczyć jeszcze raz spalinową, i poćwiczyć. Może musisz przestawić się na inną technikę jazdy niż przy elektrycznej?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Pawel01
200p
200p
Od: 6 cze 2011, o 17:05

Post »

Witam. Z tego co piszesz to rozumiem że masz dość duży teren do koszenia i nie jesteś zapalonym ogrodnikiem. Ja bym polecił Ci jednak kosiarkę spalinową tylko taką która ma napęd. Wybierz jakąś lekką najlepiej z blachy ocynkowanej a nie z obudową żeliwną. Możesz jeszcze kupić np. Vikinga jest bardzo lekki ale obudowę ma plastikową więc musisz uważać na kamienie. Kosiarki elektryczne są fajne ale na małe powierzchnie znam nawet przypadek ( mój były inwestor ) że gość kosił trawę i przeciął kabel i zabiło gościa na ogrodzie. No ale oczywiście wybór należy do Ciebie. Pozdrawiam
RudMal
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 sie 2011, o 09:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

bishop pisze:Nie bardzo wiem, po co chcesz nosić tą kosiarkę? Ja swoją też z trudem wrzucam do bagażnika, jeśli mam gdzieś przewieźć, ale jej ciężar w koszeniu mi w ogóle nie przeszkadza. A nie mam wcale idealnie gładkiego terenu...
Spróbuj pożyczyć jeszcze raz spalinową, i poćwiczyć. Może musisz przestawić się na inną technikę jazdy niż przy elektrycznej?
:D :D :D No rzeczywiście jako takiej nosić jej nie zamierzam :wink: Kosiarkę planowałam trzymac w takim małym schowku, ale że ma schodek to przy spalinówce muszę pomysleć o garażu bo jej z tego schodka nie zniosę (na diabła mi schodek, było podjazd zrobić :lol: ;:124 ) i takich właśnie problemów będę pewnie z nią miała wiele. Jeżeli jestes w stanie wsadzić swoją kosiarkę do bagażnika to jesteś o wieeeele silniejszy ode mnie i pewnie części problemów które mnie spotkają nawet byś nie zauważył :D
Ale może faktycznie technika jazdy jakaś inna :roll: Z elektryczna to zauwazyłam u siebie taki styl... hmmm odkurzaczowy :lol:
A tak na poważnie: podglądałam jak sąsiad ta elektryczną kosił na dość stromym i bardzo nierównym stoku, pomiędzy krzaczkami i operował tą kosiarką genialnie - a to na bocznych kółeczkach, na to na tylnych, na przednich :shock: wykosił elegancko wszystko niemalże pomiędzy tymi krzaczkami (stał na dole, kosiarką operował "pod górę" ) w niektórych miejscach mam dosyć podobnie, czy dam radę tak skosić ciężką spalinówką?
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”