Maliny - kiedy ruszają wiosną?

Drzewa owocowe
JOANNA OLO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2007, o 16:40

Zmarznięte maliny

Post »

Posadziłam 10 dni temu sadzonki malin, które zakupiłam ze szkółki na Allegro. Później były te straszne przymrozki. Połowa sadzonek zmarzła. Mam pytanie czy coś z nich jeszcze będzie? Czy mam je obciąć? Ta sama sytuacja dotyczy sadzonek winogron też zmarzły. Dzięki za pomoc.

Asia
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zostaw je w takim stanie,w jakim są.Przemarznięte części same odpadną,a z oczek spiących wybiją nowe pędy.Niczym sie nie przejmuj,będzie ok :)
JOANNA OLO
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 kwie 2007, o 16:40

ZMARZNIĘTE MALINY

Post »

Dzięki za szybką odpowiedź i pocieszenie. Namęczyłam się całą sobotę sadząc te maliny (80 szt. sadzonek) i trochę byłoby szkoda gdyby się zmarnowały.
Cześć Asia
niecierpek
100p
100p
Od: 22 sty 2007, o 10:16

Post »

Moje właśnie odbiły spod ziemi.
Spoko, Twoje też odbiją.
Awatar użytkownika
pawels23
200p
200p
Od: 26 lut 2008, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Przesadzanie maliny

Post »

Czy mogę przesadzić posadzoną tej jesieni malinę "Poranna rosa"? Po ścięciu nie wypuściła jeszcze żadnych pędów. Czy po przesadzeniu dodać kompostu, kiedy mogę ją przenieść?
Awatar użytkownika
aniawoj
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 paź 2005, o 19:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przygotuj dołek z kompostem i przesadź śmiało. Możesz już teraz. :D
Maliny lubią żyzne, wilgotne podłoże.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Maliny nie śpieszą się na wiosnę z wypuszczaniem nowych pędów.
Waleria
lotta
500p
500p
Od: 11 lut 2008, o 20:09

Post »

Na pewno musi to być gleba dobrze uprawiona tzn. głęboko przekopana. A nawozić możesz już w trakcie wzrostu. Przekonałam się że malina nie będzie rosła "byle gdzie" jak porzeczka czy inny krzaczek.
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MałaRybka pisze:Czy można jakoś ograniczyć maliny, żeby się nie rozrosły na pół ogrodu?
Ja też przyłączam się do pytania :D Może zastosować jakąś folię oddzielającą maliniak od reszty ogrodu, bo deski to chyba nie bardzo...
zdzislaw
50p
50p
Od: 8 kwie 2007, o 21:24

Maliny

Post »

Witam! Również posadziłem maliny na jesieni 10 szt "Polana" teraz na wiosnę 5szt "Polki",
część malin się nie przyjęła pomimo że ziemia była dobrze przygotowana z kompostem. Wcześniej bo wiosną ubiegłego roku posadziłem maliny odmiana "Preusen", "Promise", "Schoneman" maliny dobrze się przyjęły, ale teraz zaczynają usychać pomimo, że są podlewane.
Teraz jeszcze na nieszczęście przyszedł kret i bezlitośnie od kilku dni podkopuje wszystkie maliny.
Pozdrawiam Zdzisław
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Zdzisławie, ten kret nie bez powodu tam się gości, musi coś tam być smacznego dla niego. Może turkucie podjadki? On je bardzo lubi.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Zelwi, istnieją takie płyty ze specjalnego tworzywa, stosowane jako bariery dla korzeni przy sadzeniu żywopłotów z bambusa. W Polsce istnieje taka firma , która się tym zajmuje, czytałam o niej w internecie ale za nic w świecie nie mogę sobie przypomnieć.
marcela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2007, o 14:46

Re: Wsadziłam maliny i nic

Post »

niecierpek pisze:Czy to normalne, że wsadziłam dwanaście malin (10 polan i 2 Poranne Rosy) i tylko na dwóch pojawia się coś w rodzaju pąków? Reszta to suche badyle. Lekko je przycięłąm po posadzeniu, mają ok. 25cm. Miejsce słoneczne, ziemia lekko gliniasta, podlewane do dwa-trzy dni. Nie rozumiem... Co im mogło zaszkodzić?

Pytam, bo nie wiem, czy jeszcze czekać, czy wykopać i wsadzić nowe ;:88 .
Też tak miałam w zeszłym roku na wiosnę. Nie wytrzymałam i wykopałam jedną,żeby sprawdzić. Okazało się, że niepotrzebnie. Korzeń był ładny i zdrowy i reszta malin wypuściła potem pędy i nawet zaowocowała (były sadzone póżną jesienią). Myślę, że musisz im dać więcej czasu.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
centauryda
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 14 kwie 2008, o 12:20
Kontakt:

Post »

Moje wsadzone na przełomie kwietnia i maja - nie dają żadnego znaku życia, jak na razie :( Niestety zamówiłam je na allegro u dostawcy, ktory mial jakies kosmiczne problemy z poczta i gdy maliny w koncu dotarly (drugą przesyłką, pierwsza niby zaginęła, w sumie czekałam prawie miesiąc, stąd tak późno je wsadziłam) listki, jakie miały, były zwiędłe, a nowych nie ma.

Spisać na straty czy czekać?
Jak czekać, to jak długo?
Jak nie czekać, to co robić?
Obrazek
Pozdrawiam słonecznie
Maga
marcela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 maja 2007, o 14:46

Post »

Poczekaj. Przychylam sie do powyższych opinii, ze malina jak chwast, poradzi sobie. Ale na owoce to chyba nie masz co liczyć w tym roku.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”