Funkia - kiedy pojawia się na wiosnę
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Funkia to bardzo żywotna roślina.
Posadziłam różne funkie, w różnych miejscach.
W tym roku zrobiłam z nimi porządek, to znaczy znalazłam im dobre (wg mnie) miejsce i wszystkie tam poprzesadzałam. Wydawało się, że wszystkie. Teraz wychodzą z ziemi w różnych miejscach, pomimo kopania i deptania po nich. Fajne roślinki.
Posadziłam różne funkie, w różnych miejscach.
W tym roku zrobiłam z nimi porządek, to znaczy znalazłam im dobre (wg mnie) miejsce i wszystkie tam poprzesadzałam. Wydawało się, że wszystkie. Teraz wychodzą z ziemi w różnych miejscach, pomimo kopania i deptania po nich. Fajne roślinki.

- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Ja jestem pełna podziwu dla funkii za ich niezniszczalność 
Latem zeszlego roku kupiliśmy dom w budowie. Na działce było posadzonych kilka roślinek, min. funkia-tuż przy bramie wjazdowej.
W czasie budowy pracownicy nie zwracali uwagi na nia i deptali po niej, była przywalona gruzem, przejechała po niej koparka, była zasypana gliną. Byłam przekonana, że roślinka stracona . Jakież było moje zdziwienie, gdy kilka dni temu zobaczyłam kępkę zielonych listków
.
Mam teraz mały zgryz. Za 3 tygodnie będziemy mieli kładzioną kostkę brukową, akurat w miejscu gdzie rośnie funkia. Mogę ją wykopać i przesadzić w inne miejsce?

Latem zeszlego roku kupiliśmy dom w budowie. Na działce było posadzonych kilka roślinek, min. funkia-tuż przy bramie wjazdowej.
W czasie budowy pracownicy nie zwracali uwagi na nia i deptali po niej, była przywalona gruzem, przejechała po niej koparka, była zasypana gliną. Byłam przekonana, że roślinka stracona . Jakież było moje zdziwienie, gdy kilka dni temu zobaczyłam kępkę zielonych listków

Mam teraz mały zgryz. Za 3 tygodnie będziemy mieli kładzioną kostkę brukową, akurat w miejscu gdzie rośnie funkia. Mogę ją wykopać i przesadzić w inne miejsce?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Kto wie
. Może to jakaś zmutowana odmiana, mooże to Herkules? 

Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Jak ja Wam zazdroszczę takiej ilości odmian funkii ( choć wiem, że zazdrość to bardzo brzydkie uczucie ). Ja mam zaledwie trzy kępy, dość pokaźne, ale wszystkie tej samej odmiany. Swoją drogą każda z nich jest w innym stadium rozwoju, w zależności od miejsca i ekspozycji na słońce. Też już się zaczynałam niepokoić, czy aby coś im się nie stało, bo jeszcze tydzień temu nie było ich zbytnio widać, ale teraz już SĄ 

- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
W chwili przerwy w pracach ogrodowych, i relaksu na forum przesyłam kilka zdjęć host również z dzisiejszego dnia. PREFERUJĘ ROZMOWY NA FORUM POPARTE ZDJĘCIAMIraistand pisze:Dla tych co się denerwują, że im nic nie rośnie...
;-)
Fotki z dziś. Dla ułatwienia porównania na każdej jest spinacz do bielizny.
jedno z poletek z funkiami
Hosta "June"
Hosta " Sagae"
I hosta "Stiletto"
Ogrodnicze pozdrowienia, Andrzej.
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Muszę stwierdzić, że nie zauważyłem jakiegokolwiek zainteresowania moimi hostami przez koty.
na szczęście dla kotów
Ta prawie biała hosta to Hosta White Feather
Niestety hosta ta z czasem (oczywiście w sezonie) zielenieje, chociaż nigdy do końca, część liści jest zielona, a część prawie biała z zielonymi żyłkami. Bardzo efektownie to wygląda.

Ta prawie biała hosta to Hosta White Feather
Niestety hosta ta z czasem (oczywiście w sezonie) zielenieje, chociaż nigdy do końca, część liści jest zielona, a część prawie biała z zielonymi żyłkami. Bardzo efektownie to wygląda.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Ja w tym roku przesadziłam funkie pod drzewo, z drugiego końca działki. Jeszcze tydzień temu myślałam że to nie wypaliło ,bo przesadzjąc miałam po prostu ziemię z jakimiś kłaczami.Po prostu co miałam w ręku podzieliłam na 3 cęści i obsadziłam drzewo Dziś byłam na działce wszystkie funkie załapały -2 wychodzą na kilka cm. 1 sie gramoli ale widać kilka odnożek -to naprawde niezniszczalne roślinki

cudze błędy mamy przed oczyma ,własne za plecami
Pozdrawiam Grazyna
Pozdrawiam Grazyna