Czym zapylac pomidory???
- franus
- 50p
- Od: 16 wrz 2011, o 13:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym zapylac pomidory???
Pomidory w tunelu najlepiej zapylać odkurzaczem. Z tyłu odkurzacza gdzie wychodzi strumień powietrza jest wiaterk i tym zapylamy kwiatki.
Pozdrawiam Longina.
Zapylałam betoksonem pierwsze kwiatki w tamtym roku. Wsadzałam do namiotu bardzo wcześnie, więc zapylałam. Miałam wcześniej kupionyAlembik pisze:W tym roku pierwszy raz będę uprawiał pomidory pod folią. To znaczy, moi rodzice wcześniej już uprawiali pomidory, ale chciałem wziąć sprawy we własne ręce. Tylko, że już teraz martwi mnie ta cała sprawa z zapylaniem. Nawożenie, stanowisko, pielęgnacja to rzeczy które można wyczytać, ale jeśli chodzi o zapylanie to dla mnie czarna magia. Skoro betoxon został wycofany (a był to najpopularniejszy zapylacz) to czym w takim razie są zapylane pomidory w profesjonalnych uprawach? Chciał bym też, jeśli można, zapytać na jakiej zasadzie działa, a raczej działał betoxon i czy chemicznie zapyla się tylko pomidory. Martwię się, że w tunelu foliowym również papryka i oberżyna nie zapylą się bez interwencji, stąd mój niepokój.

Jeśli został wycofany, to nie wiem jak

- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Na temat zapylania proponuję przeczytać http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=363
Czyli nie mogą zapylać ich owady. Przecież nie są głupie i nie będą sprawdzać tam, gdzie nie ma pożywienia. To skąd niuanse o tym, że w profesjonalnych uprawach trzmiele zapylają pomidory? Padły by z głodu, tak jak murarki. (chyba, że żywią się pyłkiem a nie nektarem)forumowicz pisze:O ile wiem, kwiaty pomidora nie maja go wcale.Alembik pisze:Te nie mają zbyt wiele nektaru...
Pozdrawiam
PS Ciekawe, że nikt Ci nie odpowiedział na temat Betoksonu
Ale to nie z tego względu, że nie ma w nich nektaru. Ze względu na budowę kwiatu. Trzmiele bezpośrednio nie zapylają kwiatów. Siadając na kwiatku powodują jego drganie od mięśni poruszających ich skrzydłami.jarson64 pisze:Czyli nie mogą zapylać ich owady.
http://www.koppert.pl/zapylanie/uprawy- ... o/pomidor/
Pozdrawiam
Ale właśnie o to mi chodzi, że trzmiel nie będzie siadał na kwiatach które nie mają nektaru. Bo po co miałby to robić? Dla zabawy? Tak samo pszczoły murarki. Wątpię, żeby zapylały pomidory, jeśli nic z tego nie będą miały. A jak ktoś z was ich używa do zapylania pomidorów to przecież można je w ten sposób zagłodzić...
Alembik
Co Ty nie rozumiesz mowy pisanej ?
Co Ty nie rozumiesz mowy pisanej ?

PozdrawiamKwiaty pomidora nie wytwarzają nektaru. W związku z tym ul zawiera pożywkę wystarczającą na cały okres życia populacji trzmieli.
- BRZOSKWINKA
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
Dla zaciekawionych... Kwiaty pomidora nie mają nektaru, ale mają pyłek. Pszczoły miodne zanoszą pyłek do ula, mieszają go z miodem, to się wszystko łączy (powstaje pieżga), załadowują tym spiżarnię (oddzielne komóreczki). Tak powstaje podstawowe wyżywienie larw i młodych pszczół. Prawda jednak jest taka, że pszczoły miodne niechętnie korzystają z pyłku pomidora, bo nie jest on najlepszej klasy (jako wartość użytkowa ula). Poza tym pszczoły są wierne kwiatu, to znaczy jak kwitną lipy to pszczoła nie pójdzie gdzie indziej (tym bardziej na pomidory)itp. To tak obrazowo.
Nie wiem jak to jest u trzmieli, murarek itp, ale być może jest jakaś analogia.

Nie wiem jak to jest u trzmieli, murarek itp, ale być może jest jakaś analogia.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
- aśka2006
- 500p
- Od: 18 gru 2007, o 13:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Uprawiam pomidory kilka lat i nie zauważyłam na nich owadów, jeśli są to ja ich nie "przyuważyłam" nie stosuje również hormonalnych zapylaczy. Każdego roku oddaję pomidory sąsiadom bo zjeść i przerobić ich nie jestem wstanie.
W uprawach amatorskich nie widzę potrzeby kombinowania i stresowania się zapylaniem. W trakcie "bieżącej obsługi" pomidorów wystarczająco się nimi potrząsa aby się zapyliły.
Częściej zdarza się, że zapylone małe pomidorki nie rosną albo opadają...ale to już inna historia nie związana z zapylaniem ale z temperaturą, nawożeniem itd.
W uprawach amatorskich nie widzę potrzeby kombinowania i stresowania się zapylaniem. W trakcie "bieżącej obsługi" pomidorów wystarczająco się nimi potrząsa aby się zapyliły.
Częściej zdarza się, że zapylone małe pomidorki nie rosną albo opadają...ale to już inna historia nie związana z zapylaniem ale z temperaturą, nawożeniem itd.
Aśka
Czyli, że nie wkładajcie gniazd murarek pod folię, bo to głodzenie pszczół, niech zapylają zewnętrze 

Jeśli folia będzie otwarta to nie zginą, a brakujący pyłek zdobędą po za gniazdem, na zewnątrz foli.
wodnik
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Tylko, że wspomniane murarki są aktywne w kwietniu i maju, a co z resztą sezonu? Myślę, że potrząsanie lub strumień powietrza spokojnie wystarczy.
Pozdrawiam, Maciek.
Jeśli przetrzymasz kokony w lodówce, to możesz sobie sterować wylotem pszczółek.
wodnik
- Suppa
- Od: 6 mar 2008, o 09:53
Może i tak, ale mimo to są pewne nieprzekraczalne granice. Tak myślę, bo nie próbowałem 

Pozdrawiam, Maciek.
JEST BETOKSON! kupiłam dziś w ogrodniczym