Owoce pomidorów przestały rosnąć

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Owoce pomidorów przestały rosnąć

Post »

Belinek pisze: dlaczego pomidory które posadziłem wcześniej,wstrzymał się przyrost owoców,
A nie są to przypadkiem pomidory koktajlowe ?.

Pozdrawiam
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

ekopom pisze: gdy chcemy usunąć więcej liści, to należy usuwanie podzielić w czasie
Bez wątpienia.
Ja usuwam te leżące na ziemi i ew. ze zmianami chorobowymi i czekam na wyrośnięcie owoców na I gronie, po czym stopniowo usuwam liście do wysokości I grona. I tyle.

POzdrawiam
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

tadeusz48 pisze:Obrywając po 4 liście dziennie, zostanie Ci po pięciu dniach goły wierzchołek
Tadeusz , ale czytałeś cały post ?? :)
jeśli nie to jest tam tez wyraźnie napisane
weteran pisze:Pod każdym gronem muszą zostać dwa liście.
Masz racje mogłem bardziej podkreślić ile trzeba zostawić :(
tadeusz48 pisze:powinieneś wiedzieć że ilość i wielkość owoców jest ściśle zależna od ilości liści i ich jakości.
Przy czym oczywiście rozmawiamy o krzakach gdzie jest już trochę gron , i nawet jakieś owoce :)
Tadeusz niestety nie ja to wymyśliłem , i bynajmniej nie sobie przypisuje zasługi w sprawdzeniu tego , że dwa liście pod gronem biorą udział w karmieniu tegoż grona, reszta to masa zielona , tylko nie każ mi szukać gdzie to publikowane , proszę :D
tadeusz48 pisze:Nie zapominaj że na Tym Forum są również niezbyt doświadczeni ogrodnicy
staram się , choć i tak łapię się na tym , że na skróty coś pisze :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A nie są to przypadkiem pomidory koktajlowe ?.
Nie, pomidory są z tych wielkich bo mają grubą łodygę
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Awatar użytkownika
Belinek
100p
100p
Od: 1 cze 2011, o 20:56

Post »

Wiem z doświadczenia, że gdzie jest dużo obornika w przypadku uprawy ziemniaków łęty są wybujałe a kartofelki jak orzeszki.
Jesteśmy marionetkami naszej nieświadomości.
Zadziwiające jest to , jak osądzamy bliskich nie zdając sobie sprawy z podłości naszego lekceważenia dopóki ich nam nie zabraknie, Carlos Ruiz Zafón
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

W podłożu jest jest zły stosunek azotu do potasu i magnezu. Oprócz azotu drugim pierwiastkiem plonotwórczym jest magnez. Jeśli brakuje któregoś z tych minerałów, pomidory są jak orzeszki. Zakładam, że fosfor w ziemi jest, ale mogę się mylić. Jeśli był inny obornik niż kurzeniec i nie był dawany przed sadzeniem superfosfat, to fosforu też brakuje. Jeśli brakuje fosforu, pomidory rosną w gronach nierówno, po 2-3 mniejsze, reszta dorasta i dojrzewa dużo później. Skoro jest dostatek azotu, potas i magnez trzeba dać w postaci siarczanów.

Pozdrawiam, kozula
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”