Drzewko w kształcie małego parasola

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
Ketmia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 cze 2006, o 10:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Drzewko w kształcie małego parasola

Post »

Jesteś pewien, że Anndzia ma szansę doczekać się ławeczki w ciągu 10 lat? Chyba od razu musiałaby kupić starsze drzewo. Kilka wiosen temu podarowałam taki wiąz moim znajomym. Bardzo go lubią i nawet przesadzili w lepiej wyeksponowane miejsce. Jednak nie zaryzykowałabym twierdzenia, że w ciągu najbliższych lat będą mogli wypoczywać w cieniu tego co tu dużo gadać bardziej krzewu niż drzewa ;).
pozdrawiam, Ela
Mój zielony zakątek
Awatar użytkownika
Bartosz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2008, o 12:16

Post »

U mnie ma około 1,2x1,2m po 5 latach więc nie zalicza się do szybko rosnących ale też nie ma aż
tak bardzo powolnego tempa wzrostu jak wiele stron podaje. Mogę również polecić heptacodium
chińskie,które w dobrych warunkach szybko rośnie i u mnie posadzone w zeszłym roku dobrze
przezimowało.
Heptacodium miconioides
Anndzia
100p
100p
Od: 12 kwie 2010, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

wiąz jest bardzo oryginalny i też z chęcią go zasadzę ale zapewne w innym miejscu, a nad katalpą to myślę i czytam forum i sama nie wiem- a to przemarza, a to, że późno wypuszcza listki itp. ale piękna to ona na pewno jest.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Tak wygląda wierzba mandżurska u mojej babci:
Obrazek

Korona jest rozłożysta, pędy są fajne kręcone i wiszące w dół.
Na fotce jest po przycięciu.
Anndzia
100p
100p

Post »

Dzięki faktycznie całkiem fajnie to wygląda...teraz wieczorkiem muszę na spokojnie przemyśleć te Wasze propozycje, bo ciężko się zdecydować. jeszcze raz wszystkim dziękuje.
JolantaMa
100p
100p
Od: 9 maja 2009, o 21:03

Post »

Mówisz i masz: wiąz - polecam :
Obrazek

Obrazek
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

JolantaMa śliczny ;:63 - i pozwoliłam sobie dodać na wszelki wypadek, gdybyś Anndzia miała w ogrodzie i bliskim sąsiedztwie porzeczki i grusze.
JolantaMa pisze:No chyba polecę odpukać, bo faktycznie walczę co roku, ale z bawełnicą wiązowo-turzycową i mszycą - bawełnicą wiązowo-porzeczkową (wiem to dzięki uprzejmości forumowicza - " kose"), holenderskiej tfu choroby nie przerabialiśmy. Wiąz w tym roku chyba chciał mi się odwdzięczyć za lata opieki. Przyznam się, że dbałam o niego bo: bardzo mi się podobał i po prostu szkoda mi było drzewka, a po drugie :wink: był sakramencko drogi jak na tamte lata - 220 zł!. Przedwczoraj w sklepie ogrodniczym patyk wiązu zakończony 3 smutnymi gałązkami - 480 zł -fiu, fiu. No to tak bym jednak nie poszalała.
Tu link o niedobranych przez nas parach http://poradnikogrodniczy.pl/niedobrane-pary.php

dawidbanan ile ta wierzba ma lat i jaka jest wysoka? przyjaciółka posadziła młodą, trochę ją poprzycinałam i zaczęłam jakoś prowadzić..ale i tak mam wątpliwości czy to się da utzrymać w ryzach
Anndzia
100p
100p

Post »

Dzięki za rady, faktycznie drogi ten wiąz, musze u mnie się rozejrzeć, bo nie miałam jeszcze czasu podjechać do ogrodnika...
dawidbanan
---

Post »

monika pisze:dawidbanan ile ta wierzba ma lat i jaka jest wysoka? przyjaciółka posadziła młodą, trochę ją poprzycinałam i zaczęłam jakoś prowadzić..ale i tak mam wątpliwości czy to się da utzrymać w ryzach
Około 10 lat ma.
Co do wysokości, to jest wysoka, ciężko jest górę ciąć(ja nie tnę, bo nie wlezę na samą górę, jeszcze się połamię :roll:).
Dlatego góra nie jest przycinana. Pień ma około 170cm, a korona to nie wiem.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Dzięki dawidbanan, tak czułam, ze to kawał drzewa będzie :D
Zauważyłeś odrosty w ziemi?
dawidbanan
---

Post »

Odrostów żadnych nie ma :wink:
Tylko wiosną wybijają gdzieniegdzie pędy z pnia, to wycinam.
Keber
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 lut 2011, o 06:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam jeszcze jedna propozycję.
Carpinus betulus "Pendula"

Obrazek
pozdrawiam mariusz
Awatar użytkownika
MalaRybka
1000p
1000p
Od: 22 mar 2007, o 15:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

JolantaMa-na jakiej wysokości jest zaszczepiony ten wiąz, jaki jest szeroki i ile ma lat?
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JolantaMa
100p
100p
Od: 9 maja 2009, o 21:03

Post »

Wiąz został posadzony wiosną, dokładnie 7 lat temu, jako niewielkie drzewko. W sumie ma ze 2 m wysokości i ze 2,5 szerokości - przy ławeczce swobodnie stoję. W ub. roku wpadłam na pomysł, żeby zrobić zielone przejście i jedną gałązkę wiązu przywiązałam do starego bzu. Bez w tym roku został wykopany, a gałązka pozostała "głupio" poziomo w górze. Dało to inspirację, do bambusowej, niewidocznej konstrukcji na kształt parasola, właśnie po to, by ławeczka się mieściła. Wydaje mi się, że po roku, dwóch, bambusowe patyki nie będą potrzebne. Jedyna wada mojego wiązu - zaprzyjaźnić się musiał z Confidorem :(
Anndzia
100p
100p

Post »

A wiąz da sobie rade z mszycami?nie atakują go chętnie?bardzo mi się on podoba, ale nadal się zastanawiam...pewnie w weekend pojadę poszukać go po szkółkach, no chyba, że cena będzie wygórowana to wezmę wierzbę.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”