Mój malutki zbiorek kaktusów.
Re: Mój malutki zbiorek kaktusów.
Moja wiedza w tym temacie jest raczej nikła, więc muszę się spytać:
Ale żwirek dostanę w zwykłym ogrodniczym?
Ale żwirek dostanę w zwykłym ogrodniczym?
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Oczywiście, że nie. Ja swój żwirek zdobywam w żwirowni. Ale potrzebuję go kilkaset kilo rocznie. Mniejsze ilości o różnej granulacji można kupić w akwarystycznym. Koniecznie żwirek musi być obojętny. Nie należy kupować grysu marmurowego, bo ma odczyn zasadowy i w nim kaktusy nie będą rosły.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Mam nadzieje, że uda mi się taki znaleźć.
Z tego co wiem, żwirowni blisko nie mam
Z tego co wiem, żwirowni blisko nie mam

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Zawsze można odwiedzić jakąś pobliską budowę. Za jedno piwo pewnie będzie można zabrać parę wiader cennego kruszywa 

Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
O tym nie pomyślałam:)
a rzeczywiście jest to dobry pomysł, ale odczyn obojętny jak sprawdzę?
Proszę również o sprawdzenie moich nazw przez fachowców:)
a rzeczywiście jest to dobry pomysł, ale odczyn obojętny jak sprawdzę?
Proszę również o sprawdzenie moich nazw przez fachowców:)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Żwir budowlany na odczyn obojętny. Najlepszy jest płukany, wykorzystywany do zapraw tynkarskich.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
Dziękuje!
Ile to się można dowiedzieć na forum kaktusowym:)
Ile to się można dowiedzieć na forum kaktusowym:)
Ponawiam prośbę o identyfikację moich kaktusów:)
- Rafal85
- 50p
- Od: 16 sty 2011, o 15:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
jeśli się nie mylę to jest crassula ovata, jest ona często mylona z arborescens

Moja kolekcja: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=40402" onclick="window.open(this.href);return false;
Rzeczywiście są bardzo podobne.
I teraz naprawdę nie wiem. Wiem jedynie, że kupiłam go w kaktusiarni w Rumi, a tam nie ma tego rodzaju ovata...
Ale wierze :P i bardzo dziękuję:)
I teraz naprawdę nie wiem. Wiem jedynie, że kupiłam go w kaktusiarni w Rumi, a tam nie ma tego rodzaju ovata...
Ale wierze :P i bardzo dziękuję:)
- moritius
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 30 sie 2010, o 12:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli mogę poprawić - nie rodzaju ;).mercedes pisze:a tam nie ma tego rodzaju ovata...
Rodzaj: Crassula
Gatunek: ovata
W każdej nazwie łacińskiej jest tak samo: pierwsza część to rodzaj, potem gatunek, później jest jeszcze odmiana ( oznaczana skrótem v. lub var. np v. pallida) i ewentualnie forma ( skrót f. lub fma np f. monstrosa). To w takim dużym skrócie ;)
Pozdrawiam, Aleksander
Nadal nieświadoma błędów, dziękuje za poprawę:D
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak na pierwszy "rzut okiem", ta roślinka jest bardzo odwodniona - zasuszona. Kto doradził żebyś trzymała tak małą sadzonkę
razem z kaktusami na dodatek w piwnicy - jaka panuje tam temperatura ? Adenium należy do roślin ciepło i światłolubnych. Tak mała sadzonka powinna być trzymana w cieple i w miarę widnym - najbardziej słonecznym miejscu. Na fotce widać, że sadzonka bardzo mocno "walczy" o przetrwanie, trudno ocenić czy przetrwa. W jakim podłożu jest posadzone, co to są te białe wykwity na podłożu w prawym dolnym rogu fotki? Jak dla mnie to podłoże w którym rośnie kompletnie nie nadaje się dla Adenium, jest zbyt "ciężkie". Możesz spróbować przenieść ją do widnego cieplejszego pomieszczenia, trudno doradzić czy przesadzenie do luźnego przepuszczalnego podłoża pomoże, czy wręcz odwrotnie zaszkodzi. Piszesz, że podlałaś - może, ale to tylko może, roślinka jest jeszcze na tyle silna, ma zdrowy niezbyt wysuszony i nie uszkodzony system korzeniowy, uzupełni wodę i "pozbiera" się. W takim stanie jeszcze tak małej sadzonki nie widziałem i tak jak napisałem, nic nie można przewidzieć, musisz liczyć się z utrata tej roślinki.
- Taka mała sadzonka, jest posadzona w zbyt dużej doniczce (pojemniku) w okresie naszej zimy, powinna być trzymana w temperaturze pokojowej, bardzo dobrze jakby mogła być doświetlana oraz gdy zacznie marszczyć się kaudex lub przeschnie podłoże powinna być podlana.

- Taka mała sadzonka, jest posadzona w zbyt dużej doniczce (pojemniku) w okresie naszej zimy, powinna być trzymana w temperaturze pokojowej, bardzo dobrze jakby mogła być doświetlana oraz gdy zacznie marszczyć się kaudex lub przeschnie podłoże powinna być podlana.
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na uprawie Adenium się zbytnio nie znam,ale te białe wykwity w doniczce wyglądają mi na pleśń - czyli zbyt mokro i ciemno.