Siew,wschody brokuła
Re: Siew brokuła
Przygotowac 2 ha pod uprawe, przygotowac rozsadę i wykonac niezbedne zabiegi agrotechniczne , potem sprzęt i sprzedaz - to wszystko angażuje nie małe środki finansowe. I zabiera sie za to gość, który nie wie ile ma zakupic nasion.
To jest kabaret- proszę Maragi.
Pozdrawiam
To jest kabaret- proszę Maragi.
Pozdrawiam
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Pewnie posieje kukurydzę.Mniej pracy przy jej uprawie.Akurat odpowiedni czas na sianie.
Pozdrawiam.Maria
Pozdrawiam.Maria
witam, chcialem tylko uzyskac potrzebne mi informacje a spotykam się z przyczepianiem sie i pokazywaniem swoich mądrości.
ale Dzięki za te informacje
hippo
Niektórzy z nas tez uprawiają brokuły, może nie w takich ilościach, i też byśmy chcieli coś się dowiedzieć od doświadczonego plantatora . Zdradż nam, jakiej klasy masz te 2 ha, jakie stosujesz nawożenie, jak produkujesz rozsadę, jakie zabiegi. My też chcemy coś podpatrzeć.
I nie ma się co obrażać. Wrzuciłeś temat i ulotniłeś się po angielsku, więc to my powinniśmy sie czuć obrażeni.
Pozdrawiam
Niektórzy z nas tez uprawiają brokuły, może nie w takich ilościach, i też byśmy chcieli coś się dowiedzieć od doświadczonego plantatora . Zdradż nam, jakiej klasy masz te 2 ha, jakie stosujesz nawożenie, jak produkujesz rozsadę, jakie zabiegi. My też chcemy coś podpatrzeć.
I nie ma się co obrażać. Wrzuciłeś temat i ulotniłeś się po angielsku, więc to my powinniśmy sie czuć obrażeni.
Pozdrawiam
brokuł będę sadzil pierwszy rok więc za dużo nie pomogę, namawia mnie na to pewna osoba twierzdząc że po zbiorze rumianku (koniec czerwca) będę mógl posadzić wlaśnie brokuł.wiem tylko że potrzebuje sporo azotu do prawidlowego rozwoju a barak jego może powodowac np. puste przestrzenie w łodydze lub zaczerwienienie łodygiym , co powoduje zmniejszenie plonu.a poza tym pryska sie od robactwa;)
a ty hippo masz jakas przetwórnie ugraną bo jak ci wystrzeli 80tys sztuk brokuła o jednym czasie to sie po głowie podrapiesz a z brokułem jest tak ze max 2 tygodnie i idzie w kwiatek zasadz sobie pekina zimowego albo cwika 60dniowego po tym rumianku
jest osoba ktora zajmuję sie skupem więc kwestia dogadania, ale przeciez można wcześniej i póżniej wysadzic w ziemię brokul żeby nie od razu wszystko wzeszło
hippo
Ty chcesz , jak widzę, sam sobie zrobic krzywdę. Po sprzęcie rumianku zostanie Ci ściernisko.Pole pod brokuły musisz przygotować, ziemie doprawic . Wchodzisz w monokulturę, która może się skonczyc z różnych powodów fiaskiem i to co zarobiłeś na rumianku utopisz w brokuły. Zastanów sie poważnie . Moim zdaniem lepiej jest Ci posiać gorczycę lub inną roślinę nawozową, we wrześniu ją przyorać i wysiać zboże ozime- na przykład .
Pozdrawiam
Ty chcesz , jak widzę, sam sobie zrobic krzywdę. Po sprzęcie rumianku zostanie Ci ściernisko.Pole pod brokuły musisz przygotować, ziemie doprawic . Wchodzisz w monokulturę, która może się skonczyc z różnych powodów fiaskiem i to co zarobiłeś na rumianku utopisz w brokuły. Zastanów sie poważnie . Moim zdaniem lepiej jest Ci posiać gorczycę lub inną roślinę nawozową, we wrześniu ją przyorać i wysiać zboże ozime- na przykład .
Pozdrawiam
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ale w tym przypadku nie osiągnie celu, t.j. nie uzyska dwóch plonów w ciągu roku.
A co z nawadnianiem. Przy tak intensywnej produkcji myślę że jest konieczne. Wystarczy, że będzie sucho w porze sadzenia i po rybkach.
Szukaj pomocy u doradców firm nasiennych i w ODRach. 2 ha to dużo jak na zbieranie doświadczeń.
A co z nawadnianiem. Przy tak intensywnej produkcji myślę że jest konieczne. Wystarczy, że będzie sucho w porze sadzenia i po rybkach.
Szukaj pomocy u doradców firm nasiennych i w ODRach. 2 ha to dużo jak na zbieranie doświadczeń.
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Ja sadzę brokuły co roku około 1 ha... i cóż mogę ci doradzić

Ja na twoim miejscu zaczął bym od powiedzmy 0,5 ha

Odmiany: Lord, Steel, Ironman (z SEMINIS); Monaco, Monopoly ( z S&G); Parthenon,Olympia, ( z SAKATA)
Powodzenia

Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- edyta16
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2012, o 15:14
Kalafior czy brokuł - co wcześniej kiełkuje
WITAM WSZYSTKICH,
Od pewnego czasu śledzę to forum i skrzętnie notuję wszystkie ważne informacje.Widzę, że wiele tu mądrych, doświadczonych głów.
Może od początku.
W ubiegłym roku rozpoczęłam przygodę z działeczką.
Zagospodarowałam niewielki kawałeczek:folia, a pod nią pomidorki, ogóreczki, papryczka (sadzonki kupione na ryneczku, wiedziałam tyle,że sadzę pomidora ale jaka odmiana już nie) . Obok niewielki warzywniaczek w gruncie.
Wszystko wyrosło pięknie, warzywka super, z wyjątkiem pomidorów. Piękne krzaczki, dość dużo owocu, aż tu nagle prawie wszystkie padły, w ciągu trzech dni
.
Miało być ekologicznie: woda, powietrze, odcinanie wilków, bez chemii
Efekt : nie zjadłam ani jednego czerwonego pomidorka, za to sałatek z zielonych starczy mi jeszcze na bardzo długo.
No i tu dopiero włączyło się myślenie
W poszukiwaniu odpowiedzi co się stało, trafiłam na to wspaniałe forum. Tu dowiedziałam się, że była to chyba zaraza ziemniaka i jakie popełniłam błędy.
DZIĘKI WAM, wiem, że nie na tym polega ekologia.
Więc zaczynam od początku. Oczywiście w ubiegłym sezonie zdążyłam uzależnić się od działeczki,( nad pomidorkami prawie płakałam, jak po stracie kogoś bliskiego
) jesienią przekopałam już większy teren, chociaż po zakupach nasion stwierdziłam ,że jednak zbyt mało.
Wysiałam pierwsze nasionka. No i już mam pierwszą wpadkę.
Jedną z doniczek podzieliłam na pół i zasiałam kalafior i brokuł. Zanim zdążyłam opisać gdzie co jest, moje dziecko obracało sobie doniczkę i zagadka gdzie mamy, które warzywko. Po 3 dniach jedna połówka kiełkuje, ale co?
Obawiam się, że długo jeszcze nie będę wiedziała kto jest kto. W jakim momencie da się to rozszyfrować.
Mam nadzieję, że z Wasza pomocą
uda mi się wyhodować o wiele więcej warzywek niż w ub. roku.
To forum to skarbnica wiedzy.
Pozdrawiam
Edyta

Od pewnego czasu śledzę to forum i skrzętnie notuję wszystkie ważne informacje.Widzę, że wiele tu mądrych, doświadczonych głów.
Może od początku.
W ubiegłym roku rozpoczęłam przygodę z działeczką.
Zagospodarowałam niewielki kawałeczek:folia, a pod nią pomidorki, ogóreczki, papryczka (sadzonki kupione na ryneczku, wiedziałam tyle,że sadzę pomidora ale jaka odmiana już nie) . Obok niewielki warzywniaczek w gruncie.
Wszystko wyrosło pięknie, warzywka super, z wyjątkiem pomidorów. Piękne krzaczki, dość dużo owocu, aż tu nagle prawie wszystkie padły, w ciągu trzech dni

Miało być ekologicznie: woda, powietrze, odcinanie wilków, bez chemii

No i tu dopiero włączyło się myślenie

DZIĘKI WAM, wiem, że nie na tym polega ekologia.
Więc zaczynam od początku. Oczywiście w ubiegłym sezonie zdążyłam uzależnić się od działeczki,( nad pomidorkami prawie płakałam, jak po stracie kogoś bliskiego

Wysiałam pierwsze nasionka. No i już mam pierwszą wpadkę.
Jedną z doniczek podzieliłam na pół i zasiałam kalafior i brokuł. Zanim zdążyłam opisać gdzie co jest, moje dziecko obracało sobie doniczkę i zagadka gdzie mamy, które warzywko. Po 3 dniach jedna połówka kiełkuje, ale co?

Mam nadzieję, że z Wasza pomocą

To forum to skarbnica wiedzy.
Pozdrawiam
Edyta
Pozdrawiam
Edyta
Edyta
- moonniiaa
- 100p
- Od: 13 sty 2012, o 08:55
Re: KALAFIOR CZY BROKUŁ - CO WCZEŚNIEJ KIEŁKUJE
Nie wiem czy to jest prawidłowość i czy zawsze tak, ale u mnie pierwszy w górę poszedł brokuł, potem kalafior, a siałam jednego dnia.
Re: KALAFIOR CZY BROKUŁ - CO WCZEŚNIEJ KIEŁKUJE
Nie ma różnicy w szybkości kiełkowania kalafiora i brokuła. Wszystko zależy od kondycji nasion ( energii kiełkowania) która wynika z wielu czynnikow np. świeżości nasion (nasiona świeże w przypadku kapustnych kiełkują szybciej niż wieloletnie). Po liścieniach też przy obecnej mnogości odmian trudno poznać. Stare odmiany z zasady mialy w przypadku kalafiora mniejsze nasiona od brokuła a więc i liścienie były mniejsze (zaraz po wschodach). W obecnych nowoczesnych odmianach mieszańcowych jest z tym różnie. Na wielkość nasion wpływają też warunki w jakich prowadzona była uprawa nasienna. Kolor łodyżki też niewiele powie, bo tak wśród odmian kalafiora jak i brokuła zdażają sie odmiany z łodyżką białą (zielonkawą) jak i fioletową. Podobnie problem wygląda z barwą liścieni. Jeżeli podasz jakie odmiany wysiałąś i będę je znał z własnego doświadczenia to postaram się podać cechy siewek w fazie liścieni. Jeżeli nie to musisz poczekać na ukazanie się pierwszego listka właściwego. Po jego wyglądzie bez problemu można rozróżnić kalafiora od brokuła w pprypadku wiekszości odmian tych gatunków.
Cieszę się, że mamy nowego forumowicza. Pytaj o wszystko i chwal się sukcesami.
Cieszę się, że mamy nowego forumowicza. Pytaj o wszystko i chwal się sukcesami.
- edyta16
- 10p - Początkujący
- Od: 21 lut 2012, o 15:14
Re: Kalafior czy brokuł - co wcześniej kiełkuje
Dziękuję za szybkie informacje
Posiałam:
Kalafior-ROBER - ożarowski
Brokuł-WIARUS - ożarowski
Jeszcze jedno,
Kalafior - nasionka zapakowane 09.2009r, ważn.09.2014r
Brokuł - zapakowane 07.2010, ważn.09.2015r