Identyfikacja nasion
Drugie zdjęcie przedstawia szyszkę jakiegoś cyprysa, być może 'cupressus sempervirens' var horizontalis' ale trudno powiedzieć [też mam taką szyszkę i z kilkoma ludźmi identyfikujemy ją od jakiegoś czasu, ale pewności czy to ten cyprys nie mamy]. Nasiona wybrać z szyszki i wysiać, lub najpierw w wilgotny piasek do lodówki na 1, 2 miesiące i dopiero wysiać. Uprawa raczej domowa.
Trzecie zdjęcie to prawdopodobnie owoc platana, spróbuj go obrać to będzie wiadomo na pewno.
W przypadku kasztanów. Jeśli są już zaschnięte, to z kiełkowaniem może być problem. Proponuję je jak najszybciej wysiać do gruntu, jeśli nie w tym roku, to może w następnym skiełkują.
Trzecie zdjęcie to prawdopodobnie owoc platana, spróbuj go obrać to będzie wiadomo na pewno.
W przypadku kasztanów. Jeśli są już zaschnięte, to z kiełkowaniem może być problem. Proponuję je jak najszybciej wysiać do gruntu, jeśli nie w tym roku, to może w następnym skiełkują.
Roman
Identyfikacja - NASIONA
Witam Wszystkich
W kwietniu br kupiłem na Allegro następujące nasiona ;
Paulownia puszysta (Paulownia tomentosa)
Surmia bignoniowa (Catalpa bignonioides)
Drzewo Truskawkowe (Arbutus unedo)
wysiałem w domowej szklarence i coś wzeszło. W czerwcu musiałem przesadzić bo niektóre "duże" urosło ok 5-7 cm .
O ile Paulownia i Surmia liście ma podobne do tych oglądanych w necie to mam problem z Drzewem Truskawkowym - liście są całkiem inne.
Obecnie po II przesadzeniu sadzonki mają około 20-35 cm.
Proszę o pomoc w identyfikacji .

załadowały sie tylko 2 fotki wg mnie i zgodnie z opisem na nasionach to jest Surmia.
A problem jest z drzewem truskawkowym

a to właśnie wyrosło z nasion .
A to wyrosło z nasion Paulowni :
przed II przesadzeniem :

kaktusy to osobna historia ....
Pozdrawiam
Połączyłam Twoje 3 posty w jeden, bo trudno było zrozumieć o co chodzi, gdy funkcjonowały one oddzielnie - aniawoj
W kwietniu br kupiłem na Allegro następujące nasiona ;
Paulownia puszysta (Paulownia tomentosa)
Surmia bignoniowa (Catalpa bignonioides)
Drzewo Truskawkowe (Arbutus unedo)
wysiałem w domowej szklarence i coś wzeszło. W czerwcu musiałem przesadzić bo niektóre "duże" urosło ok 5-7 cm .
O ile Paulownia i Surmia liście ma podobne do tych oglądanych w necie to mam problem z Drzewem Truskawkowym - liście są całkiem inne.
Obecnie po II przesadzeniu sadzonki mają około 20-35 cm.
Proszę o pomoc w identyfikacji .

załadowały sie tylko 2 fotki wg mnie i zgodnie z opisem na nasionach to jest Surmia.
A problem jest z drzewem truskawkowym

a to właśnie wyrosło z nasion .
A to wyrosło z nasion Paulowni :

przed II przesadzeniem :

kaktusy to osobna historia ....
Pozdrawiam
Połączyłam Twoje 3 posty w jeden, bo trudno było zrozumieć o co chodzi, gdy funkcjonowały one oddzielnie - aniawoj
- adamza07
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Te większe są podobne do nasion orzeszników Carya
"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- adamza07
- Od: 10 mar 2007, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A z jakiego materiału wykonano koraliki ?O sznurek nie pytamkocurek pisze:A te mniejsze to koraliki, a nasiona są nawleczone na sznurek :oadamza07 pisze:Te większe są podobne do nasion orzeszników Carya

"Człowiek żyje po to,aby kochać. Jeśli nie kocha - to nie żyje." Vinet
ogrody,kompozycje roślin
ogrody,kompozycje roślin
- kocurek
- Od: 10 kwie 2008, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Nasiona - co to?
Dostałam takie dwa nasionka:

Siostra będąc na Krymie urwała je z drzewa, które pięknie kwitło, i zerwała.
Fajnie, tylko nie wiem, co to, a co z tego wychodzi - nie wiem, jak je wsadzić, zasadzić, kiedy, no nic...
Siostra nie pamięta już teraz jak kwitło: mówi, że albo na biało, albo na różowo (jasne kwiaty).
Chciałabym spróbować coś z tego wyhodować, ale jak? Może ktoś z Was, drodzy forumowicze, miał podobne nasiona i coś mi doradzi?

Siostra będąc na Krymie urwała je z drzewa, które pięknie kwitło, i zerwała.
Fajnie, tylko nie wiem, co to, a co z tego wychodzi - nie wiem, jak je wsadzić, zasadzić, kiedy, no nic...
Siostra nie pamięta już teraz jak kwitło: mówi, że albo na biało, albo na różowo (jasne kwiaty).
Chciałabym spróbować coś z tego wyhodować, ale jak? Może ktoś z Was, drodzy forumowicze, miał podobne nasiona i coś mi doradzi?
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt: