Ogród mojego taty :)
- Anna29
- 500p
- Od: 4 maja 2008, o 11:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Ogród mojego taty :)
sylwana85 czym posypane są tulipany? To są trociny?
- sylwana85
- 500p
- Od: 21 lut 2011, o 10:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Anna29 : tak tulipany są podsypane grubą warstwą trocin, a raczej była ona gruba
oczywiście troszkę przekompostowanymi, a na nie daliśmy korę, niestety naraz nie mieliśmy i trocin i kory. Co dwa lata trzeba uzupełniać troty i korę, bo część chwastów i tak rośnie, ale mniej. i ziemia tam jest strasznie piaszczysta a trotki poprawiają ją i wilgoć troszkę trzymają. Ja u siebie daję trociny pod co tylko popadnie, wolę trociny niż czarną ziemię z chwastami, a nie mam jeszcze tak ładnie zarośniętych rabat, żeby zacieniały ziemię. Tata z kolei kompostuje trociny, a ja daję świeże, i te nawet z cięcia piłą, nic się nie dzieje, nie mam grzybów itp.

- zielonajagoda
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Piękny jest ogród Twojego Taty, widok stawu z taką ilością lilii zatyka dech w piersi, no i te zwierzaki, bajka normalnie. Ja dopiero drugi sezon jak uciekłam z miasta na wieś i próbuję coś "wymodzić", oczywiście też robię wszystko by zwabić do siebie zwierzęta, na razie mam mnóstwo ptaków (dzięki dokarmianiu), żaby, zaskrońce a oprócz tego myszy i nornice których nie zapraszałam
cała reszta przede mną. Pogratuluj Tacie pięknego bajkowego ogrodu.

- sylwana85
- 500p
Bajka tak, zwłaszcza wiosną, tysiące krokusów w trawie, tulipany kępami, hiacynty, zawilce, cesarskie korony, irysy, pierwiosnki, i wiele innych, już czekam z aparatem, żeby uaktualnić wątek
Namawiam tatę, żeby sam się zarejestrował i założył swój wątek, ale myślę, że to kolejnej zimy
Teraz sezon 

-
- Od: 26 sty 2009, o 14:53

A takiej wierzby to ja jeszcze nie widziałam

Moje wątki
Zapraszam,Marzena
Zapraszam,Marzena
- sylwana85
- 500p
Mi też się ta wierzba strasznie podoba
muszę porobić sadzonki z niej
bo jest u rodziców na działce, a nie u mnie. Ciekawie wygląda, i zimą, takie płaskie łopaty z gałęzi
i najpiękniejsza jest właśnie gdy pojawiają się bazie. Za rok będzie więcej płaskich gałęzi 

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
- Anna29
- 500p
sylwana rozmnażaj. Chętnie bym taka u siebie widziała.
Jak ja pierwszy raz widziałam to pomyślałam, że to jakaś choroba zmutowała te drzewko. Stwierdziłam, że niektóre choroby są piękne.

Jak ja pierwszy raz widziałam to pomyślałam, że to jakaś choroba zmutowała te drzewko. Stwierdziłam, że niektóre choroby są piękne.

- sylwana85
- 500p
Te dolne gałązki tata chce ściąć i prowadzić na drzewko - nie pień, także się ukorzeni 

- Anna29
- 500p
sylwana to może dałoby się rozmnożyć za pomocą sztobrów? Nie znam się kompletnie na rozmnażaniu wierzby smoczej, ale może warto spróbować? Będziesz miała okazje do eksperymentowania. 

- sylwana85
- 500p
Aniu, tak łatwiutko się każdą wierzbę rozmnaża, mój dobry sprawdzony sposób, wrzucić gałązki do oczka wodnego
tzn włożyć 1/3 długości i się same niebawem ukorzenią. W słoikach próbowałam, ale najlepiej do oczka i zapomnieć o nich kilka tygodni 

- Anna29
- 500p
Ja 2 tygodnie temu ścięłam kilka gałązek wierzby mandżurskiej. Dziś sprawdzałam: widać już białe kropki korzeni. Ciekawa jestem czy się uda pozyskać nowe drzewko.
to skoro jest tak prosto rozmnożyć, to za jakiś czas się zgłoszę do Ciebie.

to skoro jest tak prosto rozmnożyć, to za jakiś czas się zgłoszę do Ciebie.