Stare nasiona czy warto ?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: stare nasiona czy warto ?

Post »

karool pisze:.Ja jak żyję jeszcze nigdy nie spotkałam się z gratisami nasionowymi.
Ja kupuję nasiona w Austrii i zawsze dostaję gratis jakąś odmianę pomidorów.

Pozdrawiam
Alembik

Post »

Myślę, że w parapetowej uprawie wszystko się przyjmie, za to jakby siać przeterminowane nasiona o gruntu, mógłby być problem. Gratisowe nasionka można dostać, tylko trzeba być małym uroczym chłopcem i robić wielkie oczy. Albo sprzedawczyni musi to przynajmniej w Tobie widzieć. Jak dziewczynką jesteś to szukaj jakiegoś sprzedawcy a nie sprzedawczyni. :D
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p
Od: 11 lut 2012, o 09:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja ostatnio kupowałam na necie i też pierwszy raz dostał mi się gratis :heja i jaka radośc ale fakt Pan sprzedawał więc może dlatego :D

A co do nasion ja niestety kilkakrotnie nacięłam się na nasionkach z dużych sklepów ogrodniczych. Niby data na opakowaniu ok ale chyba żle przechowywane bo nie powschodziły :? zwłaszcza jak sie pospieszyłam i kupiłam odrazu jak się pokazały na stoisku. Może stare najpierw wykładaja :roll:
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
zaqwas2
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 wrz 2011, o 22:14

Post »

tygi11
tygi11 pisze:Ja ostatnio kupowałam na necie i też pierwszy raz dostał mi się gratis :heja i jaka radośc ale fakt Pan sprzedawał więc może dlatego :D
Pewnie kupowałaś przez Skype i pan zobaczył Twoją piękną buzię :uszy
pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p

Post »

No niestety Pan znał tylko moje dane więc niestety na ładne oczy nie poleciał :;230
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
zaqwas2
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 wrz 2011, o 22:14

Post »

Więc miał intuicję ;:7
pozdrawiam Andrzej
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

Ja zakupiłam w sklepie internetowym za ok 130 zł i dostałam ok 15 opakowan gratisowych nasion, kwiatki wiem że mi wzejdą, przestarzałe pomidorki i ogórki też :) a zioła zobaczymy, coś na pewno wzejdzie po kilka miesięcy przeterminowania.
Awatar użytkownika
tygi11
200p
200p

Post »

Sylwana a w jakim sklepie kupowałaś? Ja u producenta PNOS i kalendarz w gratisie dostałam :lol:
Pozdrawiam Ola
Awatar użytkownika
sylwana85
500p
500p
Od: 21 lut 2011, o 10:00

Post »

tygi11 pisze:Sylwana a w jakim sklepie kupowałaś? Ja u producenta PNOS i kalendarz w gratisie dostałam :lol:
W sklepie ogrodniczy.eu u Leszka Serdyńskiego, bardzo miły Pan, i pierwszy raz zamawiałam nasiona na www. i dostałam dużo gratisowych różnych nasion, innych niż zamawiałam, co prawda po terminie, ale na pewno coś wyjdzie :)
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Zamówiłam nasiona-cały zestaw na nowy sezon-w PNOS sklepie internetowym, jedna paczka nasion marchew Kometa F1 była zapakowana w terminie 02.2008 :evil: z terminem ważności 09.2010 :evil: Myślicie, że jest sens to wysiewać czy sobie raczej darować?
Trzy paczki nasion Burak Astar F1, Pomidor Huzar, i Ogórek Śremski pakowane równie dawno mają datę ważności jedynie do września 2013 r. :arrow: czy te się nadają...?
Swoją drogą dziwne, taka firma o ugruntowanej pozycji sobie tak poczynia...w którymś z wątków czytałam, że nadesłali nie tą odmianę co zamówiona :shock:
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

apw81!
No to mnie zmartwiłaś.Miałam zamówić u nich.Ale jak wcześniej pisał Adrian a teraz Ty to muszę się zastanowić.Dwa lata pod rząd dostawałam nasiona i wszystkie świeżutkie jak bułeczki z piekarni.Nawet niektóre ważne do przyszłego roku.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

apw81 pisze:Zamówiłam nasiona-cały zestaw na nowy sezon-w PNOS sklepie internetowym, jedna paczka nasion marchew Kometa F1 była zapakowana w terminie 02.2008 :evil: z terminem ważności 09.2010 :evil: Myślicie, że jest sens to wysiewać czy sobie raczej darować? :tan
Trzy paczki nasion Burak Astar F1, Pomidor Huzar, i Ogórek Śremski pakowane równie dawno mają datę ważności jedynie do września 2013 r. :arrow: czy te się nadają...?
Swoją drogą dziwne, taka firma o ugruntowanej pozycji sobie tak poczynia...w którymś z wątków czytałam, że nadesłali nie tą odmianę co zamówiona :shock:
Ja bym na Twoim miejscu zrobiła próbę kiełkowania na ligninie.Np.10 lub 20 nasionek na mokrą ligninę a po kilku dniach masz w przybliżeniu procentową zdolność kiełkowania danych nasionek.Oczywiście bierzesz pod uwagę zwyczajowy czas kiełkowania i odpowiednio odczekujesz.Dbasz,żeby lignina pod przykryciem była cały czas wilgotna.Ja tak robię z każdymi nasionami już trzeci sezon . :heja
pozdrawiam
Alicja
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

Ale może się okazać, że w gruncie będą miały trudniej niż na ligninie w ciepłym domu ? ;:131
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
karool
200p
200p
Od: 31 mar 2007, o 12:33

Post »

apw81 pisze:Ale może się okazać, że w gruncie będą miały trudniej niż na ligninie w ciepłym domu ? ;:131

Asia,masz rację,na ligninie łatwiej.Jednak w zależności jak albo czy w ogóle wykiełkują ,będzie wiedziała na co może liczyć.
pozdrawiam
Alicja
jerry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 00:10

Post »

apw81, ja bym na Twoim miejscu zareklamował te nasiona.
Marchew 'przeterminowana' prawie trzy lata :shock: - będzie problem, pozostałe też na granicy - ja bym odesłał.
A jeszcze lepiej - najpierw zadzwoń do nich i przedstaw sprawę, przesyłka też kosztuje.
Pozdrawiam
Jerry
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”