misiaczekm - bardzo fajna bujanka
Huśtawka ogrodowa
- Robert ZMC
 - 50p

- Od: 6 wrz 2011, o 11:35
 - Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: huśtawka ogrodowa projekt
Set ale dlaczego  z rur stalowych  ?  To naprawdę nie jest dobry pomysł .Przywodzi na myśl  zimne żelazne hustawki rodem z PRL-owskich  przedszkoli . Rury stalowe  zostaw sobie na jakąś inną okazję a huśtawkę wykonaj z bardziej naturalnych materiałów  czyli drewna - koszt drewna śrub itp  w moim przypadku wraz z podporą na winogron to coś w granicach ok  180 zł nie licząc własnej pracy 
 .Pozdrawiam 

- 
				_fox_

Robercie  z jakiej kantówki robiłeś nogi do Swojej ? chodzi mi o wymiary.

- Robert ZMC
 - 50p

- Od: 6 wrz 2011, o 11:35

Jacku uznałem że  kantówka  5x10 ustawiona  w sposób widoczny na zdjęciu będzie w sam raz  i po próbach wytrzymałościowych ze strony  cięższych przypadków rodzinnych czyli mnie,  śmiem twierdzić że  wszystko zdecydowanie jest ok 

- 
				_fox_

THX 
 tak myślałem że trzeba dać coś konkretnego, muszę i ja pomyśleć o drugiej ale bardziej rozbudowanej 

Huśtawka z drewna brzozowego
Witam
Noszę się z zamiarem budowy huśtawki na działce. Chciałbym wykorzystać do tego celu drewno brzozy, które właśnie ściąłem. Drewno za kilka dni okoruję i pomaluję impregnatem Sadolin. Słyszałem jednak że drewno brzozowe jest nie trwałe i szybko się to rozpadnie. Czy ma może ktoś z was u siebie zrobionego z brzozy jak jest z trwałością drewna brzozy oczywiście zabezpieczonego impregnatem
Dziękuję pozdrawiam

Noszę się z zamiarem budowy huśtawki na działce. Chciałbym wykorzystać do tego celu drewno brzozy, które właśnie ściąłem. Drewno za kilka dni okoruję i pomaluję impregnatem Sadolin. Słyszałem jednak że drewno brzozowe jest nie trwałe i szybko się to rozpadnie. Czy ma może ktoś z was u siebie zrobionego z brzozy jak jest z trwałością drewna brzozy oczywiście zabezpieczonego impregnatem
Dziękuję pozdrawiam
Re: Huśtawka z drewna brzozowego
Owszem, podejrzewam że mimo zabezpieczenia długo nie będziesz się cieszył.
Brzoza się po prostu do tego nie nadaje...

Brzoza się po prostu do tego nie nadaje...
ciekawe czy chociaż 1 rok wytrzyma

Tyle to na pewno, tylko czy nie szkoda Twojej pracy?

- 
				_fox_

Tomzis a czy nie lepiej kupić stemple budowlane 2,5 lub 3 metrowe, średnica mniej więcej taka sama, można a nawet wskazane *cnotliwe* pieniądze w sumie niewielkie / ok 6-7 zł szt/ zużycie max 8 szt. Fakt że to sosna, ale przy konserwacji kilka lat powinna wytrzymać.

- Plumi
 - Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 cze 2011, o 14:53
 - Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Też odradzam,brzoza nadaje się najwyżej na ozdobne skrzynki do kwiatów i to sezonowe.Mieliśmy zrobiony z brzozowego drewna wóz drabiniasty pełniący rolę stojaka na kwiaty,przetrwał 1 sezon,a wiosną rozsypał się w mak.

Kwiaty to resztki Raju.

- mr25ur

- Od: 10 lis 2011, o 19:53
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Sąsiad ma taką huśtawkę ze stempli sosnowych, przetrzymała 7 lat, w tym roku pękła górna poprzeczka bo drzewo ob gniło dookoła sęka, podpory dalej zdrowe to wymienił górę i działa. Gdyby dał od razu górny bez sęka centralnie w środku, to by jeszcze kilka lat wytrzymało..._fox_ pisze:Tomzis a czy nie lepiej kupić stemple budowlane 2,5 lub 3 metrowe, średnica mniej więcej taka sama, można a nawet wskazane *cnotliwe* pieniądze w sumie niewielkie / ok 6-7 zł szt/ zużycie max 8 szt. Fakt że to sosna, ale przy konserwacji kilka lat powinna wytrzymać.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!

- jacek55511
 - 10p - Początkujący

- Od: 18 sty 2009, o 17:46

Brzoza jako drewno wytrzymuje bez impregnacji do 5 lat ... oczywiście rozkład brzozy po ścięciu następuje w miarę szybko

Wielkie Bless!

- 
				john_clock
 - 50p

- Od: 16 paź 2009, o 15:33

Mam zrobioną podstawę pod pompę z bali brzozowych. Nie impregnowane, wkopane w ziemię i zalewane wodą. Przetrwało już trzy zimy i trzy lata - nadal się trzyma. Nie jest jednak tak źle z tą brzozą.

- 
				Pashmina2006

- Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Witam, zamierzam sam zrobić huśtawkę ogrodową i podbijam temat gdyż chciał bym się dowiedzieć jakimi śrubami skręcić konstrukcję huśtawki, czy 8mm czy może 10 mm czy inne? Czy są do kupienia takie długie śruby czy może zakupić gwint 2 metrowy i samemu dopasować sobie długość śruby?

- misiaczekm

- Od: 31 paź 2009, o 19:32
 - Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Tak, właśnie takimi długimi. Wiercisz otwór wkładasz pręt, z jednej strony podkładka, dokręcasz nakrętkę z drugiej tniesz kątówką i podkładka, wkręcasz drugą nakrętkę. Radzę 10 -tką. Siedzisko już da radę normalnymi z łbem i wkrętami.MID2006 pisze:Witam, zamierzam sam zrobić huśtawkę ogrodową i podbijam temat gdyż chciał bym się dowiedzieć jakimi śrubami skręcić konstrukcję huśtawki, czy 8mm czy może 10 mm czy inne? Czy są do kupienia takie długie śruby czy może zakupić gwint 2 metrowy i samemu dopasować sobie długość śruby?